Konst, kultur och iskall cava – återupptäck Palma

07 jul, 2023 
AvErica Mathiesen
Konst, kultur och iskall cava – återupptäck Palma
Konst och kultur, härliga restauranger och iskall cava. Vi gör som resten av modevärlden och ­återupptäcker vackra mallorcanska huvudstaden Palma – en pärla med oförtjänt dåligt rykte.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sveriges finaste sandstränderBrand logo
Sveriges finaste sandstränder

Vackra Palma är belägen på den knivformade södra spetsen av mytomspunna Mallorca. Ön är känd för en kustlinje som inte är av denna värld – paradisstränder, majestätiska berg och djupgröna dalar, med vackra små, fridfulla, idylliskt belägna byar. Men Mallorca har också en hipp huvudstad, som erbjuder en avkopplad attityd och precis den dynamiska stadsenergi du längtar efter när du har slappat en vecka eller två i solen längre norrut på ön. Och det är inte så konstigt att många modehus plåtar sina kampanjer just här, eller att alltfler trendiga barer och restauranger öppnar i staden. Här kan du både handla unik vintage och bo på mysiga och exklusiva hotell. För att inte tala om kulturutbudet! Med närliggande stränder, turkosblått hav och 300 soldagar om året är Palma allt du kan drömma om.

Annons

Om du planerar en kortare vistelse i staden behöver du egentligen inte mer än ett par dagar för att ta dig runt i Palma, om du är effektiv. Men det går lika bra att tillbringa flera veckor här och bara chilla vid havet eller hänga vid poolen, om du så vill. Med drygt en halv miljon invånare är Palma ungefär lika stor som Göteborg och det finns mycket att göra för den som inte bara är intresserad av sol och bad.

Jag checkade in på Hotel Cappuccino, ett otroligt gulligt och samtidigt coolt hotell mitt i centrala Palma. Närmare stadens centrum kommer man faktiskt inte, hotellets läge på Plaza Court anses vara Palmas 0 km. Hotellet är en liten pärla, med vackra rum och inredning, god mat och mysig atmosfär. Och en härlig patio, vilket både i nutid och historiskt är ett viktigt mallorcanskt koncept. De första patiorna kom till redan på 1200-talet och blev populära i början av den gotiska eran. Pation var en symbol för hög status och rikedom, och är fortfarande en stor del av kulturen i Spanien.

Annons
Vackra kanalen Torrent de Sa Riera.
Vackra kanalen Torrent de Sa Riera.

Det finns många bra hotell och boendealternativ här, kolla in Concepció by Nobis, Tablet, Hospes Maricel, Hotel Cort, Hotel Sant Francesc och Hotel Bendinat.

En fin mattrend i Palma är ostron och cava till frukost. Börja dagen på unika matmarknaden Mercat de l’Olivar. Om ostron inte är din grej har de många andra färska godsaker också. Och om du längtar efter en lite mer traditionell frukost, gå till La Molienda, tillsammans med alla andra hipsters i Palma. De jobbar med små och lokala producenter och maten är jättegod. Om du är sugen på något lite lättare är Ziva To Go ett bra alternativ för juicer och veganska rätter.

Annons
Llotja-torget med myllrande uteserveringar.
Llotja-torget med myllrande uteserveringar.

Det trevliga med Palma är att det alltid är tid för mat och en av Spaniens specialiteter är som bekant tapas. Så till lunch väljer jag tapas på El Camino. Stället ägs av en britt som bland annat driver den berömda tapasrestaurangen Barrafina i London, så han vet vad han håller på med. Sitt i baren och beställ allt de har på menyn. Eller kanske inte allt, men allt är bra så gör ditt bästa åtminstone. Se till att boka en plats, för här är det ofta fullt. Andra bra lunchställen är Buscando El Norte, La Rosa Vermuteria & Colmado och Spot.

Annons

Alla nämnda restauranger funkar även bra till middag, men prova även Botànic, Duke Restaurant, Tast Club, Vandal, Vent de Tramuntana, Falco och La Vieja de Jonay Hernandez för underbara matupplevelser.

Konstmuseet Es Baluard.
Konstmuseet Es Baluard.

Det finns ett brett utbud av bra barer i Palma. Vinbarer som serverar lokalt producerad cava och andra viner av högsta kvalitet, samt fantastiska cocktailbarer. Biblioteca de Babel är ett vackert bibliotek, värt ett besök i sig, som även serverar goda drinkar på terrassen. Här lönar det sig att komma tidigt, eftersom antalet platser är begränsat. Bar La Sang har en fantastisk vinlista med lokalt producerade viner. Chapeau 1987 är ett levande och charmigt ställe med goda drinkar, som fungerar bra både före och efter middagen. Cuba Sky Bar är också ett väldigt trevligt ställe där du kan njuta av utsikten med en god drink i handen efter maten. Senare blir den en av stans coolaste nattklubbar. Folket bakom har också öppnat Cotton Club i Palma, för den som är sugen på lite fest runt poolen. Nattklubben Tito’s har funnits i Palma sedan 1923 och samlat både kända och okända festsugna i hundra år, ett ikoniskt dansgolv att avsluta natten på.

Annons
Vacker katedral med tinnar och torn.
Vacker katedral med tinnar och torn.

En av de mest kända attraktionerna i Palma är katedralen Santa Maria de Palma, även kallad La Seu. Byggandet började redan år 1230 och varade i 400 år, och Antoni Gaudí bidrog till dess slutliga färdigställande. Katedralen har ett av världens största rosettfönster.

Konstutbudet i Palma imponerar. En av de största upplevelserna är Pilar och Joan Miró Foundation i utkanten av staden. Den världsberömda konstnären Joan Miró flyttade till Palma från Barcelona 1956, för att dra nytta av det han kallade ”det mallorcanska ljuset”. Hans studio har stått orörd sedan hans död 1983 och det är verkligen en underbar upplevelse att se hur han levde och arbetade, vad som inspirerade honom och vad han skapade.

Annons
Miró-museet med konstnärens första ateljé.
Miró-museet med konstnärens första ateljé.

Kolla även in Es Baluard Museu d’Art Contemporani, Can Prunera Museu Modernista, Juan March Foundation Museum och Bartolomé March Foundation. Och om du inte är utmattad av kulturupplevelser, ta en tur till Bellver slott med helt fantastisk utsikt över havet. Ett av få slott i Europa som är runt, och det äldsta: det har stått här i över 700 år.

Här finns allt du kan önska dig, från stora modehus som Louis Vuitton till kedjor som Zara och Mango. Palmas smala gränder är en upplevelse i sig, det är skönt att bara strosa runt och kika in i de många små butiker som finns här. En av mina absoluta favoriter i Palma är Viveca, en härlig antikaffär där jag gärna skulle ta med mig allt hem. J. Llambias gör fina kläder. Arquinesia Perfumes är butiken för läckra dofter. Rialto Living är en härlig butik med vackra böcker, möbler, smycken och kläder. Kolla även in spanska stoltheterna Massimo Dutti, Üterque och Oysho, här kan du hitta en massa fina saker från olika spanska märken.

Vy över Palma.
Vy över Palma.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons