Annons

Annons

Världens bästa inredningsbutiker!
Vi på ELLE Interiörs redaktion har tillsammans utsett de 43 bästa butikerna i storstäder runt om i världen. Så skriv ut den här listan och ta med dig nästa gång du är på resande fot, och kommentera gärna artikeln med tips på dina egna favoritbutiker!

Annons


BRYSSEL

Emery et cie

Världens vackraste handslagna kakel, i fantastiska färger. Butiker finns även i London och Paris.

27 rue de l’Hôpital, Bryssel, Emeryetcie.com

LONDON

Mint

På Mint visar och säljer Lina Kanafani samtidsdesign, unika objekt och nytänkande konst- hantverk sedan starten 1998. Missa inte Victoria & Albert museum något kvarter bort om du går hit – museet har också en fin butik.

2 North Terrace, London, Mintshop.co.uk


Mint, London.

Old Spitalfields market

På den här platsen har det hållits marknader sedan 1638, men det var för 17 år sedan som den täckta, myllrande marknaden Old Spitalfields market med allt från ekologiska grönsaker till hemsydda kläder och antikviteter uppstod första gången. Söndagar är den allra största marknadsdagen. Då kan man även passa på att besöka uppstickaren Sunday upmarket något kvarter bort, där du kan handla direkt från unga designer. Kvarteren i Londons East End är livliga och inspirerande. Kul småbutiker med mode och prylar och förstås mängder av indiska restauranger.

105 a Commercial Street, London, Oldspitalfieldsmarket.com, Sundayupmarket.co.uk

Anthropologie

Hos Anthropologie finns kläder, smycken, accessoarer och inredningsprylar i en söt stil. Den första butiken låg i USA, och i London finns två butiker att inspireras av och shoppa i. Har även en webbutik.

158 Regent Street & 131–141 King’s Road, London, Anthropologie.eu

Jimmie Martin

Svenske Jimmie Karlsson började sin karriär som fotomodell, men är numera en uppskattad inredare och designer i företaget Jimmie Martin som han driver tillsammans med expojkvännen Martin Nihlmar. Konceptet är stilmöbler som pimpats med målning i Jimmies karaktäristiska stil.

77 Kensington Church Street, London, Jimmie-martin.com

Squint

Här hittar du vilda ”lapptäcksklädda” soffor och fåtöljer av konstnären Lisa Whatmough, som år 2005 sadlade om till ­tapetserare och lanserade företaget Squint. Möblerna säljs även hos bland annat Liberty och Harrod’s. En butik att besöka för inspirationens skull!

178 Shoreditch High Street, London, Squintlimited.com


Squint, London.

SCP

Företaget SCP har dels en egen kollektion med möbler och inredningsaccessoarer av välkända designer som Matthew Hilton, Jasper Morrison och Donna Wilson, dels två butiker där de även säljer möbler och prylar från andra producenter. Allt är handplockat och mycket stilfullt och coolt.

135 Curtain Road och 87 Westbourne Grove, London, Scp.co.uk

Liberty

Varuhuset Liberty är en klassiker och är alltid värt ett besök. Grunden är de fantastiska tygtrycken som bland andra William Morris designade för företaget i slutet av 1800-talet, men här finns både kläder, möbler och prylar av betydligt senare datum.

Liberty ligger alldeles intill Regent Street på Great Marlborough Street, Liberty.co.uk

Habitat

Inredningskedjan Habitat grundades 1964 av Terence Conran som ville erbjuda en motvikt till alla traditionella engelska möbler och snart femtio år senare erbjuder man fortfarande moderna möbler och prylar till rimliga priser. Numera finns Habitat i flera länder, men det var i London det började.

255 Finchley Road, 208 King’s Road, 121–123 Regent Street, 196–199 Tottenham Court Road och Westfield, Ariel Way, London, Habitat.co.uk

AMSTERDAM

Droog Design

Själva ordet droog betyder torr på holländska och det är just en torr humor som har präglat Droog design ända sedan grundarna Gijs Bakker och Renny Ramakers första gången presenterade sitt projekt på möbelmässan i Milano 1993. Droog design är både ett designföretag och ett slags katalysator för nytänkande formgivning. Sedan några år tillbaka driver Droog också en butik i Amsterdam och här säljs avantgardistisk design både i egen och andras produktion. Bland annat finns Maison Martin Margielas inredningskollektion här.

Staalstraat 7B, Amsterdam, Droog.com

Blomstermarknaden

Blomstermarknaden utmed kanalen Singel i centrala Amsterdam är öppen varje dag och här kan man köpa allt från snittblommor och plantor till blomsterlökar och fröer. Det lär vara den enda flytande blomstermarknaden i världen.

Blomstermarknaden, längs kanalen Singel mellan Koningsplein och Muntplein, Amsterdam

Moooi

I stadsdelen Jordaan ligger Marcel Wanders designimperium, med den egna studion på de översta våningsplanen och Mooois butik och showroom i gatuplanet. Här finns hela Mooois fantasifulla möbelkollektion. Det går även att köpa med sig en mindre accessoar.

Westerstraat 187, Amsterdam, Moooi.nl


Moooi, Amsterdam.

The frozen fountain

Med sina utställningar av de hetaste namnen inom holländsk möbelformgivning, sida vid sida med ett urval av ledande internationella märken, är The frozen fountain en av Hollands mest framåtblickande designbutiker. Tack vare täta band till olika designskolor är innehavarna Dick Dankers och Cok de Rooy också snabba med att plocka upp framväxande talanger.

Prinsengracht 645, Amsterdam, Frozenfountain.nl

BERLIN

Berlinomat

Roliga, galna och snygga småprylar. Vad sägs till exempel om en pepparkaksform som har samma form som det klassiska tv-tornet på Alexanderplatz?

Frankfurter Allee 89, Berlin, Berlinomat.com

HELSINGFORS

Aero

En elegant och inspirerande affär för alla som älskar 1900-talets designikoner.

Yrjönkatu 8, Helsingfors, Aerorodesignfurniture.fi


Aero, Helsingfors.

Johanna Gullichsen

Vävda textilier med rötterna i den nordiska traditionen, både metervara och färdiga produkter. Johanna Gullichsen har även en egen butik i Paris och en webbutik.

Fredrikinkatu 18, Helsingfors, Johannagullichsen.com

LOS ANGELES

Lawson-Fenning

Designduon Glenn Lawson och Grant Fenning låter det traditionella möta det moderna i sin egen Kalifornientillverkade möbelkollektion. Möblerna, inklusive lyxiga accessoarer som speglar, kandelabrar och lampor, hittar man i deras två butiker i Los Angeles. Ett smakfullt urval second hand kompletterar.

7257 Beverly Boulevard, 1618 Silverlake Boulevard, Los Angeles, Lawsonfenning.com

Tobi Tobin

Inredningsdesignern Tobi Tobin var modell på 1980-talet och blev inspirerad att börja med inredning genom sina resor. Hennes norska mormor Vivien Knudsen hade ett speciellt skåp för ljus och det minnet lever vidare i hennes butik på Sunset Plaza. Här säljer hon sin egen doftljus och smyckekollektion, som redan hänger på många kändiskunder i West Hollywood, den egna chokladen samt möbler och prylar av det lyxigare slaget.

8601 Sunset Blvd, Los Angeles, Tobitobindesign.com

TOKYO

Muji

Japansk billighetskedja med bra basvaror, allt från tesilar till skopåsar och resväskor. Bästa adressen ”för den ordningsamme minimalisten”, brukar det heta i utländsk press. Har för övrigt sju butiker i London, åtta i Paris och fem i New York, varav en på Kennedy Airport.

Nätbutik Muji.eu, Muji.com


Muji, Tokyo.

MILANO

De Padova

Maddalena De Padovas butik är ett litet inredningsvaruhus som präglas av ägarens säkra smak. Här finns dels företagets egen kollektion, dels handplockade produkter från andra leverantörer. Stilen är modern och avskalad.

Corso Venezia 14, Milano, Depadova.it


De Padova, Milano.

Spazio Fornasetti

Piero Fornasetti (1913–1988) skapade en alldeles egen bildvärld på porslin, tapeter och möbler och i butiken med hans namn kan man se och uppleva den världen.

Corso G Matteotti 1/A, Milano, Fornasetti.com


Spazio Fornasetti, Milano.

Skitsch

Skitsch har bara funnits i ett par år men har snabbt etablerats som en viktig designbutik i Milano. Den egna kollektionen med möbler och prylar är designad av idel namnkunniga formgivare: bland andra svenska designgruppen Front.

Via Monte di Pietà 11, Milano, Skitsch.it

10 Corso Como

Exklusiv klädbutik, välsorterad konst- och arkitekturbokhandel, konstgalleri, bar, restaurang och ett hotell bestående av endast tre rum. Carla Sozzani har skapat ett eget universum som design- och modeintresserade vallfärdar till.

10 Corso Como, Milano, 10corsocomo.com

La Rinascente

En trappa ner i varuhuset ligger avdelningen Design supermarket. Har man bara någon timme till shopping i Milano är det hit man ska gå. Här finns det mesta man kan önska sig i prylväg – bland annat alla modeller på kaffebryggare från Bialetti som finns.

8 Piazza del Duomo, Milano, Rinascente.it

Spazio Rossana Orlandi

Rossana Orlandis fantastiska konceptbutik slingrar sig genom tre våningar och ut över en trädskuggad innergård, där aktuella utställningar tävlar om uppmärksamheten med utbudet i ett litet café. Här kan man slå sig ner en stund för att smälta det nästan överväldigande intrycket av signora Orlandis säkra urval – nytänkande formgivning från designer som Piet Hein Eek, Nobody & Co och svenska Front uppblandad med en brokig samling vackert patinerad kuriosa. Missa inte den intilliggande modebutiken och restaurangen Pane e Acqua, inredd av arkitekten Paola Navone i butikens anda.

Via Matteo Bandello 14–16, Milano, Rossanaorlandi.com


Spazio Rossana Orlandi, Milano.

Driade

Det exklusiva inredningsmärket Driades butik är ett tempel rest till den milanesiska designens ära, inhyst i ett enormt 1700-tals­palats komplett med väggmålningar och en elegant borggård. På entrévåningen presenteras möbelkollektionen upplyst som ­smycken, tillsammans med accessoarer från Driade kosmo. En trappa ner serveras köks­linjen Driade chef.

Via Manzoni 30, Milano, Driade.com

NEW YORK

MoMa design store

Från amerikanska 1900-talsklassiker som George Nelsons klockor eller makarna Eames färgglada klädhängare Hang-it-all för Vitra till hemprodukter från dagens starkast lysande designstjärnor – MoMa design store i SoHo imponerar med sin bredd. För den som inte planerar en resa över Atlanten finns en lika välsorterad som upp­daterad webbutik.

81 Spring Street, SoHo, New York, Momastore.org


MoMa design store, New York.

ABC carpet & home

ABC carpet är en av världens största återförsäljare av mattor och möjligen en av de äldsta, alltjämt i gång sedan 1897. På andra sidan gatan tronar systerbutiken ABC home med tio våningsplan av allt från Ralph Lauren home till handmålad toskansk keramik.

888 och 881 Broadway, New York, Abchome.com


ABC carpet & home, New York.

The future perfect

Namnet The future perfect anspelar på ­butikens mission att leta upp morgondagens talanger. Hela området är en plantskola för unga formgivare och många av dem får utrymme i butiken.

115 North Sixth St, Brooklyn, New York, Thefutureperfect.com

Hell’s kitchen flea market

Bakom Port authoritys bussterminal och håller Hell’s kitchens loppmarknad öppet varje lördag och söndag mellan 9 och 18. Hit går man för att leta allt från antikviteter till husgeråd, kläder och kuriosa.

West 39th Street mellan nionde och tionde avenyn, New York, Hellskitchenfleamarket.com

Moss

Hippaste designbutiken i New York, sedan drygt tio år. Här regerar Murray Moss och hans säkra inredningssmak.

150 Greene St/Broadway, Mossonline.com

BARCELONA

Vinçon

Intill Gaudís extravaganta La pedrera ser Vinçon anspråkslöst ut, men på insidan gömmer sig Barcelonas djärvaste designdestination med allt från designklassiker till praktiska vardagsprylar.

Passeig de Gràcia 96, Barcelona, Vincon.com


Vinçon, Barcelona.

KÖPENHAMN

Fil de fer

I Fil de fer hittar man alla de saker som låter tankarna resa tillbaka till det Frankrike som en gång fanns. Kristallkronor, järnsängar, industrilampor … Både nytt och gammalt.

Store Kongensgade 83 A, Köpenhamn, Fildefer.dk

Normann Copenhagen

I en före detta biograf ligger Normann Copenhagens butik där man säljer både egen och andras design. Ligger lite utanför huvudshoppingstråken, men är värd en omväg.

Østerbrogade 70, Köpenhamn, Normann-Copenhagen.com


Normann Copenhagen, Köpenhamn.

Illums bolighus

För alla inrednings- och designintresserade är ett besök på Illums bolighus ett måste. Passa också på att titta in i Royal Copenhagens flaggskeppsbutik som ligger vägg i vägg. Illums finns numera även i Oslo och Stockholm, men det är här i Köpenhamn man kan hitta hela sortimentet.

Amagertorv 10, Köpenhamn, Illumsbolighus.dk

Sømods Bolcher

Efter all designshopping kan man behöva något sött. Passa på att köpa hemkokta gammaldags hårda karameller i den gamla fabriken Sømods.

Nørregade 24 & 36b, Köpenhamn, Soemods-bolcher.dk

OSLO

Pur norsk

Butiken Pur norsk utsågs häromåret till en av världens fem bästa designbutiker av tidningen Monocle. Här finns enbart norsk formgivning, allt från möbler och belysning till husgeråd och accessoarer.

Theresesgate 14, Purnorsk.no


Pur norsk, Oslo.

DogA

Norges design- och arkitekturcentrum DogA huserar i Oslos första transformatorstation, prisbelönt ombyggd av Jensen & Skodvin arkitekter. Här kan man titta på utställningar och handla fin form i butiken.

Hausmannsgate 16, Doga.no

Bolina

Gott och blandat, från doftljus till egna möbler. Förändras ständigt: norska stylister åker hit en gång i veckan för att inspireras.

Gamle Drammensvei 38, Akershus, Oslo, Bolina.no

PARIS

Caravane

Caravanes flaggskeppsbutik i Marais startades av Françoise Dorget 1996 med en nomadinspirerad och mycket fransk mix av berbermattor, ikatkuddar och metallblanka brickbord. Sedan dess har hon öppnat Caravane chambre och Caravane emporium dessutom (på 19 och 22 rue Saint Nicolas).

6 Rue Pavée, 4:e, Caravane.fr

Colette

Mycket omtalad konceptbutik, där Kiehl’s produkter och Wallpapers stadsguider hör till sortimentet. Ät lunch i källarplanet.

213 rue St-Honoré, 1:a, Colette.fr


Colette, Paris.

Sentou galerie

En av de bästa designbutikerna i Paris, där fransmännen hittar Noguchilampor och vi andra hittar ljusslingor från Tse-tse.

26 bd Raspail, 7:e, Sentou.fr

Merci

Inredningsstylisternas favorit, från plastgafflarna i ”guld” till de egna industrienkla möblerna. Råenkel miljö + bra lunchkrog.

111 bd Beaumarchais, 3:e, Merci-merci.com

REYKAVIK

Aurum

En fin butik med vackra silversmycken och små designprylar på Reykjaviks huvudgata när det gäller shopping.

Bankastræti 4, Reykjavik, Aurum.is

DELA (200)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar