Annons

Annons

Två smarta nyheter som gör konsten mer lättillgängligVad är det som finns överallt men ändå alltid anses otillgänglig? Svar: Konsten! Här tittar vi närmre på två nyheter som båda strävar efter att göra konst mer tillgänglig och lättare att konsumera, som ägodel eller upplevelse.


Nu relanseras Arrivals – en digital plattform där signerade originalverk och verk i limiterad upplaga av unga och oetablerade konstnärer kan köpas genom några klick. Vi gillar också appen Artworks som samlar konstutställningar, museer och gallerier och visar verk som är till salu.

Annons

Fredrika av Johanna Nyberg. Digitalt print 50×70 cm, 1 500 kr, Arrivals.se.

Appen Artworks använder GPS-en för att visa dig vilka konstupplevelser som väntar på att upptäckas just där du befinner dig. Den ger en bra överblick över aktuella utställningar och kan även visa vilka specifika verk som finns till salu på olika gallerier och vad de kostar.

– Det är få gallerier som vare sig visar upp eller säljer konst online idag. Konstbranschen har av någon anledning inte anammat fördelarna med en digital närvaro. Vi tror att anledningen till att konst inte är lika prioriterad som övrig inredning helt enkelt beror på att den inte når oss i vår vardag, säger Henrik Kanekrans, som startat Artworks.

Terrazzo Issue, Johanna Berg. 25×16 cm, original, 3 600 kr, Arrivals.se.

Till skillnad från appen Artworks som guidar till etablerade gallerier visar webbshopen Arrivals verk av unga och oetablerade konstnärer. Urvalet ska uppdateras löpande och kommer att vara känsligt för trender och aktuella händelser. Idag finns ett 70-tal svenska och internationella namn representerade med verk i olika media som print, originalmåleri, fotografi och skulptur. Priserna börjar på 500 kr.

Pauls prom Night Preparations, Cherry Cobra. Digitalt print, 50×70 cm, edition om 10 exemplar, 2 500 kr, Arrivals.se.

– Vi tror att man behöver förtydliga och förenkla konstköp, många är intresserade och medvetna kring stil och design, men man vet inte riktigt vart man ska vända sig när man är intresserad av att köpa just konst, säger Kristina Sallnäs, en av initiativtagarna till Arrivals.

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar