Annons

Annons

Nooks ska lugna ner bostadsmarknadenNooks använder begreppet "kanske till salu" och vill skapa en bostadsmarknad där både säljare och köpare kan ta god tid på sig att fatta sina beslut.


Det är ingen nyhet att bostadsmarknaden i Sverige har skenat, och framförallt i Stockholm och övriga större städer. Mellan 2015 och 2016 steg det genomsnittliga priset på bostadsrätter i landet med 16 procent. På bostadssajten Hemnet plockas en av fyra bostäder i storstäderna bort innan visning, och de flesta lägenheterna ligger inte ute längre än 12 dagar.

Annons

Men frågan är om vi måste finna oss i den verkligheten, med upptrissade, stressiga och ångestladdade budgivningar?

Philip Marthinsen och hans kollegor tyckte inte det, och utifrån visionen att lugna ner bostadsmarknaden skapade de tjänsten Nooks som lanserades på tisdagen.

Så här fungerar den:

1. Säljaren anmäler intresse att visa sin bostad på Nooks, vilket är kostnadsfritt, och säljaren kan när som helst dra sig ur. Nooks står för fotografering av lägenheten och den läggs ut till försäljning.

2. Säljaren anger inget acceptpris, utan spekulanterna får själva lägga ett indikationsbud på sajten, varpå säljaren antingen ignorerar, avvisar eller markerar budet som intressant. Först då kan en förhandling starta.

3. En privat visning anordnas, och är det forfarande intressant kan en affär bli aktuell.

4. Köparen betalar mäklarens arvode på 1 procent av priset, vilket adderas till det avtalade priset.

Ambitionen är att lugna ner processen för att erbjuda både säljare och köpare längre tid att fatta beslut.

Frida Westberg Erkerjung har lagt ut sin lägenhet på Nooks.se. Hon säger att det passar henne eftersom hon är intresserad av att sälja till rätt pris, men hon har inga problem med att bo kvar i ett år heller.

– Min lägenhet är väldigt speciell så jag tror att det kan vara svårt att hitta rätt köpare om den måste säljas på en vecka. Jag vet ungefär vad jag kan få och vad jag vill ha för lägenheten, så när rätt bud kommer säljer jag, och på det här sätter slipper jag stressen och hetsen, säger hon.

Nooks-Tegnergatan-49-01 Nooks-Tegnergatan-49-16

Och det är precis det som är tanken med Nooks, förklarar Philip Marthinsen.

– Det är personliga erfarenheter som ligger till grund för det här. Ingen av oss som var med och drog igång det här, eller egentligen ingen som vi känner, uttrycker ju att man har varit nöjd efter en affär. Och det trots att man kanske har fått bra betalt, för man tycker att det var väldigt stressat och pressat liksom.

Nooks-Tegnergatan-49-05

Hur tror ni att den här modellen påverkar priset?

– Vi tror att man kommer kunna få lika bra eller kanske till och med bättre betalt än med den typiska budgivningen. Då kommer vi tillbaka till det – om du är i ett ”kanske-mindset” så säljer du ju först när du känner att du har rätt betalt.

Hur gynnar det köparen?

– Man får ett bättre utbud, till att börja med. Vår långsiktiga ambition är att du ska kunna gå förbi på en gata som du gillar och så går du in på tjänsten och så finns det ett par lägenheter i området, säger han.

Nooks-Tegnergatan-49-21

– Vi vill komma ifrån att springa på visningar med 100 andra, där utropspriset i många fall är långt ifrån vad den sen säljs för, så du blir besviken för att det visar sig att du inte ens hade råd – du hade inte ens behövt gå på visningen. Och vi vill undvika att man hamnar i ett budhets.

 

Om flera personer är intresserade av en lägenhet, blir det inte en budgivning då?

– Det är ju ett fall där det börjar likna en traditionell budgivning, och då är det ju vårt ansvar att göra det på rätt sätt. Att vi håller oss ifrån frestelsen att piska på för att göra snabba, enkla affärer. Men vi har ju samtidigt ett ansvar att försöka maximera vinsten för säljaren, så det kan och vill vi inte komma ifrån, men vi vill göra det på ett mer avstressat sätt.

Vad blir er största utmaning?

– Vi vill ju förändra ett beteende som människor är väldigt vana med. Men om tio år så kanske inte folk uttrycker att det är hemskt att göra en bostadsaffär. Så lyckas vi så har vi ju verkligen åstadkommit en rejäl förändring.

Du kanske också gillar:

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar