Annons

Annons

Trenden ”lagom” – den hetaste snackisen just nu


trenden lagom elle decoration

Hygge i all ära, 
men nu får det danska trendordet ta ett 
kliv åt sidan för svenskarnas djupt rotade 
livsstilskoncept: lagom.


Länge dominerade danskarnas mysord hygge trendbarometern. Genom att göra det lilla extra av det som fanns och genom att ta tillvara på livets små stunder var hygge ett av de främsta orden på trendexperternas läppar. Att döma av hygges 2,6 miljoner taggar på Instagram är lagom fortfarande rena rama mellanmjölken med sina 46 000 taggningar i samma kanal.

Annons

Men nu har både BBC, Vogue och The Guardian konstaterat att #lagom är det nya #hygge. Och visst vore inte lagom särskilt lagom längre med 2,6 miljoner taggningar? Nej, vi nöjer oss så klart med det vi har.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

När svenskättlingar kommer till Sverige för att söka efter sina rötter i programserien Allt för Sverige får de självklart en lektion i svenskarnas djupt rotade livsstilskoncept lagom av programledaren Anders Lundin. Inte för mycket, inte för lite. Lagom. Lika snabbt konstaterar de att de inte är speciellt ”laa-gooom”.

Från hygge 
till lagom. 
Nu når det svenska ordet internationell framgång med svenskarnas sätt att leva. Foto: Mette Wotkjær

Men nu går det ett sus hos våra trendmedvetna vänner i väst och bok efter bok ges ut för att berätta om ordet som dominerar svenskarnas sätt att leva, tänka och agera. Lagom: not too little, not too much: the Swedish art of living a balanced, happy life av Niki Brantmark och Living lagom: 250+ simple steps to a balanced, happier & more sustainable life av Oliver Johansson är två exempel. Så nu när det till och med finns böcker om hur fler kan anamma svenskarnas livsstil kanske till och med våra utvandrade amerikaner kan få anledning att tänka om.

Landet lagom. Nu bär vi det stolt på våra axlar och håller huvudet högt för att vi har löst ekvationen som balanserar det eviga livspusslet. Vi är lyckliga, vi har tid för både familj, jobb och vänner. Vi inreder till och med lagom.

Foto:

Igenkänning 
med precis lagom mycket, utan att det blir för mycket. Foto: Jens Barslund

Denna stolthet har inte alltid rådit. Vi har kallats veliga, vi har sammankopplats med personer som har svårt att ta beslut – och våra hem? Ja, de har till och med kallats tråkiga.

Men nu när vårt älskade favoritord når långt bortom landets gränser är det andra bullar (som givetvis är bakade på mellanmjölk) som gäller. Det är högkonjunktur när det kommer till skandinavisk design, inredning och arkitektur och Instagramtaggen #skandinaviandesign går på högvarv.

Ljus, inbjudande och precis lagom. Foto: Lone Denker

Som ett brev på posten driver Ikea, den eviga svenska snackisen internationellt, ett projekt som kallas ”Lev lagom”. Det uppmanar genom årliga broshyrer och rörligt material att leva återhållsamt när det kommer till mat, energi, vatten, och avfall. Det uppmanar att genom insikt hitta sitt eget lagom.

Lagom. Ett livsstilskoncept, en filosofi, ett sätt att vara. Ett ord som är så djupt rotat i oss att det inte finns en rättvis översättning. Och kanske är det just därför, det kanske är något du måste uppleva för att förstå.

DELA (87)
PINNA (17)

Annons
Annons

Annons

Laddar