Annons

Annons

Svantes krönika: Äntligen hemma!
1407-ledare

Det är september 2014, valår och till och med valmånad. För exakt 20 år sedan, precis som nu, valår och valmånad, flyttade jag och min sambo in i vår första gemensamma lägenhet på Högbergsgatan vid Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm.

Annons

Våra saker, som Ernst skulle ha uttryckt det, gifte sig tämligen gnisselfritt och på den vägen är det. Inte alltid överens till 100% – men ömsesidig acceptans, och kärlek till saker med själ och ett sammanhang, har gjort vårt bohag till en mix av oss själva.

I kraft av min profession möts jag ofta av den förutfattade meningen att mitt hem skulle vara avskalat, vitt, och minimalistiskt med några få militant och formsnobbigt utvalda saker … Fråga mig inte varför eftersom inget kan var mer felaktigt!

Mitt hem är istället precis tvärtom – en blandning av allt! En essens av mitt och min sambos liv tillsammans. Möbler som stått i en stadslägenhet på Söder, i ett rött hus, typ torp, med vita knutar på Mörkö, i en arkitektritad enplansvilla vid Tullingesjön i Botkyrka och till slut i två diametralt olika hus här på vår gata i söderförorten till Stockholm där vi nu intagit det tredje och – sista!

Efter 20 år är vi, sedan två månader, inne på vårt sjätte boende. Med självklar påföljd att möblemanget, om än personligt, är typ lika spretigt som antalet boenden men med en sammanhållande och nog så viktiga faktor – det är saker vi älskar och det är saker vi verkligen velat ha! Nåväl – undantag finns förstås … 😉

Det är nu det blir fråga om trolleri! Telepati, magi, eller kanske just – trolleri? Varje möbel har hamnat på precis rätt plats! Utan några som helst diskussioner eller överhuvudtaget utbytande av ord – de bara står där som om de aldrig gjort något annat.

Huset, Villa Sundahl, har stått på den här platsen sedan 1955! Stått här och väntat på att vi, med hela vårt älskade, spretiga, och av fem tidigare boenden präglade bohag, ska flytta in!

Äntligen hemma!

det-goda-enkla

1. Anna och Fanny Bergenströmhar en hel rad av kokbokssuccéer bakom sig! Tänker efter varje bok – nu kan det väl inte vara möjligt att göra något bättre än det här …Faktum är att det är precis vad de gör med Det goda enkla – bryter ny mark i matlustens värld. Undertiteln, Maten vi vill laga och äta,är en given garanti för att jag vill detsamma! Arbetet med boken har tagit flera år och den är – så här med facit i hand – värd varenda dag av väntan, Trio Förlag.

 

soffa-dux-design

2. Supereleganta och stilrena soffan New York, design Edward Wormley, ritad 1959, ingår i Dux Design Revival 2014 – en serie nytillverkade möbelklassiker som visarpå tidlösheten i det som skapades på 50- och 60-talet.

handdukar-hängare

3. Så trött på  grå, beige och annan ”ickefärgad” frotté!Men oj, vad glad jag blir över de multirandiga handdukarna, i superkvalitet, från Lexington. Nya för hösten och jag hoppas innerligt att de blir kvar i bassortimentet.

 

fatolj-dux-design

 

4. Folke Ohlssons fåtöljer från 50- och 60-talet hittar jag ofta på auktioner. Profil, ritad 1957,ingår också i Dux Design Revival 2014 och är på väg att komma i nyproduktion. Bravo, Dux!

Följ Svante på hans blogg Svantes Värld!

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar