Annons

Annons

Stor guide: Här är det nya Prag – för den designintresserade


Stor guide: Här är det nya Prag – för den designintresserade

På bästa adress 
med utsikt över Prags 
slott och Petrín-
kullen har Smetanaq nyligen öppnat. 
En mötesplats för konst-, kultur-, och design-intresserade som ska 
sätta tjeckisk design 
på kartan.


Säg Prag och många tänker kanske främst på Karlsbron, Vituskatedralen, idylliska hus i Gamla stan, floden Moldau och billig öl.

Läs också: 9 soliga weekendresmål i Europa i vår

Prag är en av de populäraste weekendstäderna i Europa och har något för alla med stadens historia, kultur, mat och shopping. Det kanske däremot inte många förknippar Prag med är design och inredning, men Tjeckien är framstående i Centraleuropa när det kommer till just det.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook
Exteriör Smetana Q i Prag, mötesplats för designintresserade

Arkitekten 
Bernhard Grueber ritade ursprungligen byggnaden 1846 men den förstördes 2013 av en explosion. Arkitektbyrån Qarta var huvudansvarig för rekonstruktionen av byggnaden i samband med Smetanaq. Foto: Tomáš Polák

Entre Designbutik Smetana Q i Prag, mötesplats för designintresserade

Entré och korridor mellan kaféet 
och designshopen 
med ljuskrona från glasfabriken 
Preciosa. Möblerna 
i designstudion 
Bottega och i kaféet 
är från Kovopo studio. Foto: Vratko Barcík

Det var till exempel i den tjeckiska fabriken Bystrice pod Hostýnem som den tyske möbelformgivaren Michael Thonet 1861 la grunden för de världskända Thonetstolarna (som han förvisso tog med sig tillbaka till en fabrik i Tyskland 1889). Fabriken Bystrice pod Hostýnem finns kvar och bytte 1953 namn till Ton där de har fortsatt att tillverka stolarna enligt originalritningarna sedan Michael Thonet lämnade Tjeckien för landet i väst. Men det är en helt annan historia.

2017 öppnade Smetanaq, en mötesplats för konst-, kultur-, och designintresserade för att sätta tjeckisk design på kartan, och framför allt Prag, då landets framstående design ofta förknippas med stora industrier och glasbruk på landsbygden. På tre plan samlas kafé, designshop, foto-, och designstudio samt galleri i en vacker byggnad längs floden Moldau med utsikt över Prags slott och Petřín-kullen.

Designbutik Smetana Q i Prag, mötesplats för designintresserade

Tjeckisk design syns genomgående i Smetanaqs lokaler. De munblåsta lamporna Tim är designade av tjeckiska designstudion Olgoj Chorchoj för det lokala glasbruket Bomma. Foto: Vratko Barcík

– Vi vill göra design tillgängligt. Smetanaq är ett unikt projekt som flätar samman allt. Här har talangfulla tjeckiska designer möjligheten att ha sin studio och ta fram nya produkter, för att sedan fotografera och sälja dem i designshopen, säger Karin Říhová, art director och kommunikationsansvarig för Smetanaq.

Cafe Designbutik Smetana Q i Prag, mötesplats för designintresserade

På första våningsplanet finns kafé och designshopen Deelive Design Store där designer, som även 
har studio i byggnaden, kan sälja sina verk. Petr Háks studio stod för inredningen. Foto: We Are Production

Karin Říhovás pappa, Jozef Onderka, är en av tre som står bakom projektet. Förutom att byggnaden är full av lovande tjeckiska formgivare har han valt att samarbeta med lokala arkitekter för att färdigställa byggnaden och när det kommer till både belysning och inredning finns det en tjeckisk avsändare.

– Allt är lokalt, det är grundtanken med det här projektet. Min pappa har levt och rest mycket utomlands och ser Tjeckien och Prags potential, säger Karin Říhová.
Smetanaq har öppnat succesivt under året och endast blivit känt genom människors rekommendationer.

Designbutik Smetana Q i Prag, mötesplats för designintresserade

Designshopen Deelive Design Store 
är den största i sitt slag i Prag och är designad av designbyrån Petr Hák. Foto: Dita Havránková

– Vi ville att det skulle bli en naturlig samlingspunkt för människor som hittar hit spontant och att de som kommer hit ska känna att det finns någonting för alla här, säger hon.

Läs också: 7 trendiga hotell i Paris – perfekta för en weekend

DELA (0)
PINNA (6)

Annons
Annons

Annons

Laddar