Annons

Annons

Stjärndesignern Anna Holtblads skärgårdsparadis


Stjärndesignern Anna Holtblads skärgårdsparadis

I höjd med måsarnas flykt njuter stjärndesignern Anna Holtblad sommarens fröjder.


Anna Holtblads udde i Stockholms skärgård är en sluttande klippa i söderläge, där solen gassar från morgon till kväll. På toppen av den karga, vackra naturtomten finns bostadshuset, och nedanför finns några gäststugor och uthus utspridda.

Annons

Av Gill Renlund
Text Sophia Genitz
Foto Johan Sellén

Det är gott om ljugarbänkar bakom gästhuset. Pallarna i förgrunden är Air, som Annas man, Thomas Sandell, har ritat för Asplund. Bordet och bänkarna är ritade av Kari Virtanen för Nikkari.

En av Annas absoluta favorithörnor bland alla de möjligheter som bjuds att slå sig ner på i olika delar av tomten. Stolar ritade av Tore Ahlsén för Gärsnäs står vid ett bord från Habitat. Parasoll från Glatz.

Beroende på var solen står och varifrån vinden blåser finns alltid en skön plats att slå sig ner på – under ett tak, bakom ett vindskydd, i skugga eller i fritt läge – uppe vid huset, vid gäststugan eller vid vattnet. Anna kan flytta runt en hel del under en dag, men har självklart en favoritplats.

– Det är inte mycket som slår en kopp te eller ett glas vin nere vid bryggan, slår hon fast.

Hörnan vid gäststugan är en annan högt uppskattad plats, som används främst när det är för varmt uppe vid stugan. Nere vid vattnet hörs vågorna klucka mot bryggan och här fläktar det skönt när middagsbrisen smiter om udden.

Överallt finns det platser att slå sig ner på. Oavsett vilken riktning vinden ligger på ifrån finns det alltid en plats i lä. Vid gäststugan bjuder Tore Ahlséns nätta stolar in till en stunds eftertanke eller vila i skuggan. Annas älsklingsvas i glas är formgiven av Gunnel Sahlin. De gula kuddarna med silverpaljetter kommer från Marocko.

– Den platsen är mysig både för lunch och middag, och har vi gäster i huset äter vi gärna frukost där också. Björken som växer upp genom ett hål i terrassen bakom gäststugan nere vid bryggan planterade vi första sommaren. Det är roligt att den har tagit sig riktigt bra, berättar Anna, som köpte sommarhuset 1994 tillsammans med sin man, arkitekten Thomas Sandell.

Björkar är långtifrån det enda Anna har planterat på ön. Varje år formligen prunkar hennes planteringar framför huset, där alla blommor blir en skön kontrast till naturtomtens tallar, mossor, gräs och stenar. Här växer en blandning av perenna blommor och växter med tålighet för sol och torka som gemensam nämnare.

Stilleben med fjärden i bakgrunden och Thomas design i förgrunden. A-lampa, stol TS, Asplund och vinkylare för Georg Jensen.

– I de rektangulära ”krukorna” på terrassen vill jag ha en eklektisk blandning av både färger och arter. Återkommande är prästkragar, som dels övervintrar, dels självsår sig. De är fina att blanda in med alla de andra blommorna. Jag gillar också att de reflekterar ljus så fint när det skymmer.
Anna har ett stort miljöintresse, som till viss del speglar sig även i hennes planteringar.

– Oregano och salvia är så tacksamma att odla. Och de har jättefina små blommor som drar till sig humlor och bin, vilket är underbart – dels för att insekterna är söta och dels för att de behöver hjälp med sin överlevnad.

Annas udde badar i sol från morgon till kväll. Inte konstigt att det första Anna alltid gör när hon kommer ut till ön är att vattna! ”Jag har valt att främst plantera blommor då blomsterprakten blir en fin kontrast till naturen runtomkring.”

Många andra val Anna och Thomas gör handlar om hänsyn till miljön. De har till exempel ingen egen borrad brunn, utan en avsaltningsanläggning som ger dem friskt vatten från havet utan att grundvattnet belastas. De grillar gärna, men tänder alltid elden med tändrör och aldrig med tändvätska. Det blir också mer och mer växtbaserad mat på grillen, även om en liten välhängd köttbit ibland slinker med. Ofta tar de egen båt ut till ön, men vid jul och tidig vår åker de med Waxholmsbåten.

– Det var ett av våra krav när vi letade hus: att det skulle gå att ta sig ut med reguljärtrafiken, berättar Anna.

Den lilla gäststugan vid vattnet har Thomas ritat och den byggdes 1998.

Med tiden har det blivit så att de är ute på ön långt oftare än de från början trodde, och det är fint att kunna åka bekvämt i ur och skur samt även under vintern.

– Det är supermysigt att fira jul härute. Då tar vi färjan ut, sätter på värmen och tänder brasan!

Utöver förbindelse med Waxholmstrafiken var det en hel del andra kriterier Anna och Thomas sökte när de letade sommarhus.

– Närhet till vatten och vänner, sol hela dagen men speciellt på kvällen och ett läge som känns privat, utan insyn från grannar.

Vem vill inte diska här? Lilla köket i gäststugan är minimalt ytmässigt, men maximalt fint.

Bostadshuset, som är uppfört på 60-talet, kräver minimalt med underhåll, vilket är perfekt för ett semesterhus. Att det är ett timmerhus ser Anna som en stor bonus, eftersom sådana både andas och är isolerade på ett naturligt sätt. I det lilla huset och de separata gäststugorna finns allt som krävs för ett avslappnat semesterliv. Trots det kan Thomas inte låta bli att fundera en hel del över möjliga byggprojekt.

– Det brukar resultera i minst ett utbyggnadsförslag per sommar – som vi till hösten inser att vi inte behöver, skrattar Anna.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

12
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (4)

Annons
Annons

Annons

Laddar