Annons

Annons

Stilskaparen lanserar bestick för GenseItalienska designern Paola Navone har en lång karriär och hundratals framgångsrika projekt och samarbeten i sin portfolio. Nu lanseras hennes bestick Amo för svenska Gense.


Som en av inredningsvärldens mest tongivande formgivare och inredare påverkar Paola Navone i allra högsta grad det vi ser i svenska magasin, inredningsbutiker och hem. Med säker hand blandar hon influenser från hela världen i prisvinnande inredningar som ofta sätter tonen för nya trender. Det här är en kvinna som obehindrat rör sig över alla discipliner och arbetar med projekt och företag världen över.

Annons

Hennes idérikedom har funnit sina uttryck i oförglömliga miljöer som restaurangen Pane e acqua i Milano och samarbeten med företag som Alessi, Armani Casa och Casamilano. För många svenskar är hon kanske ändå mest känd för att ha formgivit populära möbelserien Ghost för Garvasoni.

Nu lanseras hennes bestick Amo för Gense och när Paola Navone var i Stockholm i samband med det, fick ELLE Decoration en kort pratstund med den italienska stjärndesignern.

Gense_AMO-by-Paula-Navone_1479_SEK

Paola Navone sträcker fram sitt visitkort, som har formen av en fisk – hennes signum som återkommer i så mycket av hennes design. Så även på besticket Amo som nu lanseras genom svenska Gense.
– Jag är en fisk! Fisken är mitt stjärntecken och vattnet är mitt rätta element. Jag skulle vilja sova, äta och arbeta i vatten, säger Paola Navone.

Du vill gärna framhålla det ofulländade, det icke perfekta, i design. Men besticken Amo ser ju helt perfekta ut, finns några spår av ”ofullkomlighet” här?
– Med bestickens produktion kommer en industriell förfining, de måste bli perfekta. Här tänker jag att de kommer att användas på ett bord av vackert slitet trä. En omgivning kan också ge den rätta känslan.

Vad bidrar det ”icke fulländade” med  till en miljö, en lägenhet eller ett dukat bord?
– Det ger liv! Det unika. För det icke perfekta visar på att det finns en, inte tusen likadana. Det visar också att här har någon varit involverad, någon kom i nära kontakt med det här objektet. Det kan vara snett och vint kanske… Hur som, det överraskar. Och vi behöver överraskningar som gör livet mindre fyrkantigt.

Paola-Navone-portrait---hi-res

Vilket är ditt tips för att skapa en vacker och oförglömlig dukning för en fest?
– Tänk att du vill bjuda på ett litet äventyr. Jag har sällan någon plan utan orkestrerar olika föremål och tycker om att skapa äktenskap mellan saker som normalt inte ”talar med varandra” – dyrbart silver ihop med något från en marknad. Jag är också en galen samlare och köper saker över hela världen och saker läggs på hög hemma hos mig. Jag kan välja något från det blå skåpet eller något bland det vita porslinet. Jag blandar alltid!

Blommor på bordet, är du för eller emot?
– Jag är för allting och inte emot någonting! Det kan bli många blommor eller inga blommor beroende på var jag är.

Finns det något vi aldrig hittar på ditt matbord?
– Cigaretter!

I din parislägenhet som vi tidigare visat i ELLE Decoration minns jag att du har ett runt och ett avlångt matbord. Har de olika funktion?
– Ja det runda passar bra när vi är mindre sällskap som delar många rätter på asiatiskt vis. Det andra är för middagar av mer västerländsk stil och när vi är många kring bordet. Viktigast är att det är många goda vänner där och gemytligt ska det vara!

Du har skapat så mycket, från arkitektur till bestick, finns det något du inte formgett eller arbetat med?
– Jag har inte gjort någon båt!

Men fiskar behöver kanske inte båtar?
– Nej, för de simmar! Och jag har ingen på agendan, inte just nu i alla fall.

Av: Sophia Genitz

DELA (15)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar