Annons

Annons

Säker och smakfull stilmix – och ett fantastiskt kökSusann Karlsson Nemirovskys lägenhet i Birkastan är en 
lugn oas inredd med känsla för kvalitet 
och med inspiration från bland annat Ryssland.


Hemma hos Susann Karlsson Nemirovsky i Birkastan i Stockholm är de gedigna materialen i fokus och inspirationen kommer från såväl uppväxten i Småland som de tio åren i Ryssland – ett land där den goda designen alltför sällan når utanför gränserna, enligt Susann, som menar att det som oftast syns internationellt är en ganska smaklös falang inom rysk design.

Annons

Av: Charlotte Frey Svidén
Foto: Jonas Gustavsson


– Det finns otroligt många duktiga designer och inredare i Ryssland vars skapelser aldrig syns utanför landet. Den långa hantverkstraditionen gör dessutom att det fortfarande finns stort materialkunnande och det skapas mycket vackra möbler, berättar Susann och fortsätter:

– Jag har en hel mapp på min dator med bara inspirerande bilder på grindar och smidesdetaljer från ryska gator. Särskilt St Petersburg är en fantastisk stad arkitekturmässigt – allt är ornamenterat. Jag bodde strax utanför city i en gammal industribyggnad som hade byggts om till bostäder med fyra meter höga fönster, enorm takhöjd, trägolv, ljusa väggfärger och modern inredning.

Hantverkstraditionen och relationen till de naturliga materialen har Susann även med sig från sin uppväxt i Småland, där bland annat skjutdörren till sovrummet är tillverkad på en liten verkstad som tidigare gjorde träinredningen till bilföretaget Ford och fortfarande har kvar såväl maskinerna som kunnandet.

Resandet har också varit en central del i Susanns väg mot att hitta sin stil.
– Jag har alltid varit fascinerad av kombinationen av modernt och klassiskt. I exempelvis Frankrike och Italien har jag upptäckt att man faktiskt kan skapa något som känns eget, men de möjligheterna finns ju även i Sverige – titta bara på små auktionshus ute i landet.

Att hitta vissa detaljer har varit mer tålamodsprövande än andra. Den maffiga 60-talstaklampan från Stilnovo som hänger ovanför matbordet är ett exempel.

– Jag hittade den i en liten antikaffär på den italienska landsbygden. Den hade suttit i någon konferensbyggnad och är en special edition med både mässing och brons. Den vägde hur mycket som helst och var helt täckt av spindelväv, men farbrorn som sålde den till mig snickrade ihop en trälåda och så beställde jag ett bud. Vissa grejer väcker bara en känsla i en, då måste man agera!

Susann är designer och driver barninredningsmärket Garbo & Friends med återförsäljare i hela världen. Märket startade som ett sidoprojekt under utbildningen på Berghs School of Communication, men efter examen fick Susann jobb på en reklambyrå och det blev vilande. Efter ett och ett halvt år sa hon dock upp sig för att satsa ordentligt. Hon lanserade märket på den internationella mässan Playtime i Paris sommaren 2012.

– Jag vill göra inredning till hela barnrummet och jobba med såväl textil- och träprodukter som möbler. För mig är det viktigt att arbeta med klassisk design och i material som håller länge, gärna flera generationer. Det har nog alltid varit min grundtanke att saker från Garbo & Friends ska sparas och ärvas.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

9
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (29)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar