Annons

Annons

Sobert hemma hos grundarna till trendiga butikenEtt dovt lugn härskar i den sobra lägenheten 
i Vasastan i Stockholm. Men här bor inga ljusskygga varelser – Robin och Ejub börjar vänja sig vid strålkastarna som de senaste månaderna har riktats mot dem och deras butik Perspective Studio.


Det är tidig morgon och trafiken susar utanför Ejub Bicics och Robin Klangs lägenhet i Vasastan. Ejub är klädd för att ge sig av till jobbet medan Robin tar det lite lugnare och plockar undan de sista resterna från gårdagens middag. Det är lite befriande att se att männen som driver Stockholms just nu hetaste och mest stilrena konceptbutik har ett hem som det faktiskt levs i – yogamattan ligger på golvet, American horror story rullar på tv:n och här lagas det som sagt var mat, om än i väldigt begränsad omfattning.

Annons

Av: Gill Renlund
Text: Sophia Genitz
Foto: Johan Sellén

– Det blir mest hämtmat. Vi jobbar sju dagar i veckan och köket är minimalt. Matlagning är inget vi prioriterar, i alla fall inte just nu, berättar Robin Klang, samtidigt som han gör plats på den glänsande diskbänken av corian, för att brygga dagens första kopp kaffe.
Tillsammans med sambon Ejub Bicic driver han Perspective Studio – konceptbutiken med ytterst noggrant utvald inredning – vars sortiment nu växer med egen design. Lägenheten finns ett stenkast från butiken.

– Det här är ”compact living” på 51 kvadrat. Vi är de första som bor i den här lägenheten som delvis är byggd av ett utrymme som tidigare var del av Teater Giljotin här nedanför, berättar Robin.
Det stora fönstret mot gatan är lägenhetens huvudnummer och är på utsidan bestrött med glödlampor som kanske lyste en gång i tiden i samband med teaterföreställningar. Numera är de släckta, något som Ejub och Robin beklagar. De skulle gärna ha lamporna utanför fönstret i sitt urbana näste där trafiken susar utanför dygnet runt.
Den japanska estetiken wabi har inspirerat den enkla, strama inredningen där ytor och ting gärna får vara operfekta, visa sin ålder, sitt material och processen bakom dess skapande.
– Harmonin är det som tilltalar mig mest med wabi-sabi, som ju handlar om så mycket mer än inredning. För oss är det viktigt att skapa en miljö som är avslappnande, både här hemma och i butiken, säger Ejub.


Som del i att de började experimentera med wabi-sabi fick väggarna en dov grå färg. De kände sig fram och vågade till slut måla även taken.
– Effekten blev en omslutande känsla, som att ha en filt omkring sig. Den grå färgen gav ett lugn som jag sällan känt i en miljö tidigare, förklarar Ejub.

I den japanska världsåskådningen och estetiken varar inget för evigt. Så är även fallet med Ejubs och Robins hem, som bland annat genomgått en total Margiela-fas då allt, verkligen allt, var vitt och inspirerat av den belgiske modeskaparen.
– Jag längtar faktiskt efter en ljusare färg igen. Sandfärgat som i butiken vore fint, för lägenheten är ändå rätt mörk. En lätt afrikansk touch med masker och skulpturer som möter en lantlig/industriell fransk stil, blomsterlådor i plåt och sådana detaljer kanske det blir framöver, säger Robin.

Robin Klang och Ejub Bibic. Foto: Johan Sellén.

Ejub förklarar att om Robin går igång och känner att han verkligen vill förändra hemmet så är han med, absolut. Trots att de redan slipat och behandlat om golven tre gånger och att han själv mödosamt slipat alla strömbrytare och eluttag in i minsta detalj och målat dem i samma nyans som väggarna.
– Men oavsett vad det skulle bli för stil som inspirerar nästa gång så vill jag att vi får med lugnet. Jag vill behålla harmonin och det kan bli svårt med mönster och färger.
Lägenheten är också föränderlig på så sätt att det ofta försvinner saker härifrån till butiken. Det kan vara en målning Robin har gjort, eller ett spegelbord som Ejub gjort.
– Det är ju jobbigt när jag kommer hem och ska vila och allt är borta. Jag vill inte att vårt hem ska vara ett projekt. Men just nu går butiken före allt, säger Ejub.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

DELA (38)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar