Annons

Annons

Sandras sommarfavoriter





ELLE Interiörs redaktion har samlat sina bästa tips inför den kommande årstiden. Först ut är Sandra Domeij: ”Fågelkvitter, kisa mot solen, vågskalp, långa dagar, bara ben, picknick i det gröna, sand mellan tårna – det är sommar för mig”

Annons

Finns det något härligare än picknick i solen? Den här fina korgen från House Doctor, 319 kr, passar perfekt för en matpaus i det gröna.

Det var kärlek vid första ögonkastet när jag såg porslinsserien Mademoiselle Oiseau av Lovisa Burfitt och Anna Lerinder. Det här vackra kakfatet får följa med från sommarfikat på balkongen med saft och bullar till höstmyset med te och scones. 599 kr, Rörstrand.

En dubbel dos av mitt absoluta älsklingsdjur – ugglan. Fin tallrik till salladen från Donna Wilson, Twit Twoo I’m New, ca 220 kr, och de fantastiska solglasögonen från Fendi, ca 3 000 kr.

I sommarvärmen kan jag äntligen gömma undan de tjocka ullstrumpor som hör vintern till och njuta av sommarfina klänningar och bara ben! Asymmetrisk klänning i 100 procent silke från Edith & Ella, ca 1 600 kr.

Jag fastnade för nationaldagsbakelsen med sockerkaksbotten, rosafärgad vit chokladmousse toppad med flädergelé och jordgubbar – som sommar i ett glas! Receptet, se nedan, kommer från boken Svenska kakor och desserter av Malin Landqvist. I den är de fyra årstiderna representerade i form av olika säsongsrelaterade bakverk och efterrätter, pris ca 259 kr, från Max Ström.

Recept – Nationaldagsbakelse: (8 portioner)
8 tunna skivor sockerkaka
1 dl utspädd flädersaft
ca 12 färska jordgubbar
glas eller koppar som ca 1 1/2 dl
Mousse:
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 rumsvarma äggulor
ev några droppar röd hushållsfärg
Flädergelé:
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
3/4 konc. flädersaft
1/2 dl vatten

En fin bakelse som ger underbar smak av svensk försommar. Bakelserna passar att ställa fram på buffébordet och går bra att förbereda någon dag i förväg. Färga dem gärna rosa med hushållsfärg. Savoiardkex som används i tiramisu går bra att använda istället för sockerkaka. Ett kex per portion är lagom.

Dela sockerkakan i mindre bitar och fördela dem på botten i små glas eller koppar som rymmer 1 1/2 dl. Droppa över flädersaften.

Vispa grädden till moussen. Bryt chokladen i bitar, smält den försiktigt i mikrovågsugn eller i vattenbad. Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt smält choklad under kraftig vispning. Blanda ner lite av chokladvispet i grädden, sedan resten. Tillsätt ev hushållsfärg och rör till en slät smet. Fördela moussen i glasen och täck med plastfolie. Ställ i kylen i 2-3 timmar. Hit går det bra att förbereda 1-2 dagar i förväg.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Skriva jordgubbarna tunt och fördela på moussen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg dem i en kastrull med flädersaft och vatten. Smält på svag värme under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt svalna lite. Ringla över gelén och ställ bakelserna att stelna i kyl i ca 30 minuter.

Av Sandra Domeij

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar