Annons

Annons

Stockholm är värt nästan lika mycket som halva SverigeAtt det är dyrt att bo i stan vet nog de flesta – men exakt hur mycket av Sveriges samlade bostadsvärde som faktiskt ligger i Stockholm fick även oss att höja på ögonbrynen.


Fyrtio procent. Så mycket av Sveriges samlade bostadsrättsvärde är koncentrerat till bara Stockholms kommun enligt Svensk Mäklarstatistik, och det innefattar alltså inte bostäder som ligger i Solna, Sollentuna eller attraktiva Nacka kommun.

Annons

– Om man tittar på hela Sverige så finns det bostäder för alla – det står massor av tomma hyres- och bostadsrätter runtom i Sverige. Men det är en enorm koncentration till Stockholms kommun, säger Hans Flink, försäljnings- & affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, till ELLE Decoration.

Gilla ELLE Decoration på Facebook
Det är dyrt att bo i stan.

Det är dyrt att bo i stan.

Samtidigt som huvudstaden står för merparten så är övriga högt värderade bostäder i Sverige, som man kan ana, koncentrerade till storstäder som Göteborg, Malmö, Västerås eller Uppsala:

– De tio största städerna i Sverige står för 67 procent av det samlade bostadsvärdet i hela landet, säger Hans Flink.

Läs också: Det ska du tänka på om du ska köpa eller sälja din bostad efter amorteringskravet

Det här kan leda till smått absurda situationer. Till exempel så har Luleå förvandlats till en supermagnet på bostadsmarknaden – samtidigt så finns det ett överflöd av lediga bostäder åtta mil längre norråt, i Kalix, eller fem mil söderut i Piteå.

– Du kan få en herrgård för ett superlågt pris i Kalix och sedan bara pendla till Luleå, men det verkar inte folk vara intresserade av, säger Hans Flink till ELLE Decoration.

 

 

DELA (27)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar