Annons

Annons

Så får du ekollonet att gro – 3 enkla stegAtt gro ekollon i vas är både enkelt och roligt – och det blir SÅ fint! Här är allt du behöver veta för att lyckas.


Vill du gro ett ekollon i vas är det snart dags att sätta igång. Oktober är nämligen den bästa månaden att plocka in ekollon för just det syftet. Har hösten varit mild brukar det även gå bra ända in i november.

Annons

Trenden med en litet ekplanta på fönsterbrädan är egentligen inte ny. Den ikoniska vasen Ekollon från Svenskt tenn formgavs redan på 30-talet av Estrid Ericson, som designade den enkla glasbehållaren för ändamålet.

Läs också: Tips: Så enkelt får du fler fikonträd hemma

Självklart fungerar en liten äggkopp, flaska, shotglas eller annan vas om du vill gro ett ekollon.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Så här gror du ekollon – steg för steg

1. Plocka in ett gäng ekollon och lägg dem i en skål eller burk med vatten. Har de redan börjat få en liten svans är det en fördel. Efter 3 till 6 veckor bör ekollonen ha börjat gro.

2. Fyll en vas med vatten och placera ekollonet i öppningen. Halva ekollonet ska vara täckt, med roten nedåt. Är öppningen för vid kan du sätta fast ekollonet med nålar eller tandpetare som stöd. För in dessa försiktigt i sidorna. Byt vatten ungefär var fjärde dag och fyll på efter behov.

3. Efter ytterligare 3 till 6 veckor ska det förhoppningsvis ha skjutit ut en lite planta ur ekollonet.

Tips!

Vasen bör stå ljust, men inte i direkt solljus då glaset kan ha en bränneffekt på ekollonet om det blir för varmt.          

Läs också: 6 växter som överlever höstmörkret

Du kanske också gillar:

DELA (869)
PINNA (2)

Annons
Annons

Annons

Laddar