Annons

Annons

Den fullständiga guiden till Paris
Det finns en klassisk kvalitet med Paris, utanför alla trendguider, som är fylld av skatter som väldigt många missar. Den här guiden handlar om det Paris som alltid finns – och som är till för alla smaker. Lotta Lewenhaupt guidar till det eviga Paris.

Annons

För mig, som är Parisbesökare sedan dryga 40 år, är Paris fyllt av oändligt många inspirerande promenadstråk, som fyller alla slags behov lustarna och lasterna kan och skall fyllas med. Jag blir aldrig mätt på Paris, det finns ständigt nya saker att upptäcka och överraskas av. Det är det jag vill dela med mig av: pålitliga adresser som sällan gör en besviken, små pärlor man lätt passerar, överraskningar som alltid bjuder på nya överraskningar, klassiker med parisisk själ … Vad jag nog egentligen vill förmedla är att Paris är så mycket mer än ytliga trendguider och lyxiga modebutiker: det finns något bakom att Paris kallas den eviga staden. Jag tror att den bästa introduktionen till Paris – inte bara inför ett första besök – är att läsa om Paris, som exempelvis Hemingways En fest för livet, för att insupa känslan, atmosfären, doften. Ta en tur med turistbåten utmed Seine. Besök turistfällorna: Eiffeltornet, kyrkogården Père Lachaise (det är inte bara Oscar Wilde utan även Édith Piaf som ligger begraven där), Luxembourgträdgården (vacker, fridfull, underbar; som att kliva in i en känd målning), ät gåslever eller löksoppa på Au Pied de Cochon, titta på folk från en caféstol (och gör som fransmännen, dra ut på drinken och sitt kvar på stolen), åk buss, promenera. Gå fel och tappa bort er i butikskvarteren. Kort sagt: försök ”läsa av” Paris. Och upptäck att det är en av de få storstäder i världen dit man kan åka ensam och inte behöver känna sig ensam. Å andra sidan är det också världens underbaraste stad att åka till tillsammans med sin mest älskade eller med sina barn och bästa vänner för att upptäcka och visa världen. Sedan är det dessutom en av världens bästa shoppingstäder – och en fantastisk stad om man vill äta och dricka gott.För att njuta av Paris är en viktig rekommendation: ta det lugnt, studera kartan (köp lilla röda boken Plan de Paris), packa med bekväma skor och var för all del inte rädd för att gå fel.Upplägget i den här guiden är att jag ger olika områden där både shopping och krogar ligger tätt. Men adressvis ger jag bara vissa som jag anser väsentliga – i övrigt uppmanar jag till att ni låter ögonen och nyfikenheten finna vägen.
Det var förstås i Paris man uppfann shopping: först och främst med galleriorna, sedan med varuhustemplen. Har man väldigt lite tid så kan man ”scanna” det parisiska shoppingfenomenet bara genom att ta en promenad i området runt Palais Royale (där de första galleributikerna fanns redan på 1700-talet och där nu flera trendiga ligger, som Stella McCartney) eller göra ett besök på något av de stora varuhusen – et voilà, där finns allt på begränsad yta.
Bon Marché, 22–24 rue de Sèvres/5 rue de Babylone, 7:e; underbart gammalt varuhus i jugendstil, med mycket bra modeavdelning och fantastisk matavdelning i gatuplanet – här fungerar min princip, hinner ni bara med en shoppingadress är det hit ni ska gå!
BHV, 52–54 rue de Rivoli, 4:e, www.bhv.fr; mycket basic varuhus, med utmärkt och synnerligen välsorterad köksavdelning, jättebra linneavdelning, generös parfymavdelning. Sängkläder & köksprylar kan även köpas i e-butiken.
Conran Shop, 117 rue du Bac, 7:e; inte bara London på besök i Paris, exempelvis köksgerådsavdelningen är både basic och internationell. Ligger dessutom i ett shoppingtätt och promenadvänligt område.
Printemps, 64 bd Haussmann, 9:e; hushåll och inredning i eget hus, fantastisk kosmetik- och parfymavdelning i gatuplanet. Café med häftig utsikt på taket. Bra modeavdelningar har också grannen Galeries Lafayette.

SHOPPING, BÄSTA OMRÅDENA

Modet och kläderna och parfymerna, är vad Paris lever av. Och här finns definitivt allt, för alla smaker och plånböcker. Men jag kommer bara att ge olika shoppingstråk med tips om några speciella godbitar. Men var så säker, hittar ni en butik finner ni flera. En och annan trevlig krog passerar, se speciell lista.

Högra stranden, rive droite, arrondissement 1–4, 8, 9, 11–12:
Att smaka på den lyx som bara Paris har betyder att man följer avenue des Champs-Elysées från rue de la Boétie ner mot place de la Concorde eller följer rue Faubourg Saint Honoré från rue de la Boétie ner till rue Royale. Vik in på avenue Matignon, där flera modehus har snygga butiker. Vik gärna även in på avenue Gabriel och passera Espace Pierre Cardin.
Issey Miyake
, 11 rue Royale; sval, minimalistisk interiör och väldigt vackra kläder, numera signerade Dai Fujiwara.
Louis Vuitton, 101 avenue des Champs-Elysées; flaggskeppet, som har ett exklusivt litet galleri högst upp. Absolut sevärt!
Séphora, 70 avenue des Champs-Elysées; lyxigt smink.
Följ rue Saint Honoré från tvärgatan rue Cambon fram till avenue de l’Opéra och glöm inte ta in på sidospåren rue du Mont-Thabor, place Vendôme och Marché Saint-Honoré. Blir ni hungriga finns flera bra små matställen längs rutten. Några pärlor:
107Rivoli, 107 rue de Rivoli; museibutiken i Louvren, massor med udda och unika presentobjekt, bra bokurval – chansen är stor att ni hittar något som inte finns någon annanstans!
Causse Gantier, 12 rue de Castiglione; superchic, underbar handskaffär.
Chanel, 31 rue Cambon; en klassiker, det var här Mademoiselle själv satt överst i trappan och övervakade visningarna …
Goyard, 352 rue Saint-Honoré; underbar butik för chica husdjur, och picknick!
Jo Malone, 326 rue Saint Honoré, www.jomalone.com; för doftnördar som vill ha något speciellt i badrummet! Finns även på Bon Marchés parfymavdelning.
Maria-Luisa, 38 rue du Mont-Thabor, www.marialuisa.fr; mest välsorterade upmarket-modebutiken, hon har ”alla” märken man talar om! Har även egen avdelning på Printemps.
Yohji Yamamoto, 4 rue Cambon; kritvit butik signerad Sophie Hicks, svalt elegant och sevärd.
Gallerian och lilla trädgården Palais Royale är förmodligen stans chicaste område. Gå hela varvet runt. Bra för inspiration och fönstershopping. En höjdare är Didier Ludots vintagebutik med bara svarta kläder.
Fortsätt upp till rue Vivienne och gallerian, där bl a Gaultiers butik ligger. En annan pärla är:
Cutler & Gross, 2 galeries Vivienne; snygga glasögon.
Från Place des Victoires följer ni rue Etienne Marcel (där modebutikerna ligger på rad) ner till rue Montorgueil, en livlig gata fylld av krogar, caféer och härliga matbutiker. På vägen dit är det värt att vika av in på de små sidogatorna, som rue Jean-Jacques Rousseau, rue du Jour och rue Coquillière. Undvik gamla hallområdet, det är en riktigt dålig turistfälla.
Agnes b, 6 rue du Jour, plus även 6 rue du Vieux Colombier, 6:e; basic så det förslår, passar sparsmakade svenskar! Men även en fransk klassiker.
G Detou, rue Tiquetonne/rue Montorgueil; oljor, gåslever, confiserie och andra godsaker man har svårt att motstå.
I Maraiskvarteren följer ni rue des Francs Bourgeois, från tvärgatan rue des Archives fram till vackra och vilsamma Place des Vosges, och letar er fram via sidogatorna tillbaka mot rue des Rosiers och rue de Roi de Sicile. Här myllrar det av butiker och roliga barer.
På andra sidan rue Rivoli, från lilla platsen S:t Paul, tar ni in på rue François Miron och cirklar runt smågatorna ner mot Seine och tillbaka mot rue de Bourg Tibourg. Även här finns flera nya, roliga små butiker.
I gränslandet mellan Marais och Bastille ligger inredarnas nya favorit Merci på 111 bd Beaumarchais, www.merci-merci.com Där finns också en enkel restaurang. Fortsätt upp mot 11–12 arr, från Place de la Bastille uppför antingen rue de la Roquette eller rue de Charonne upp mot bd Voltaire och förirra er in på tvärgatorna. Här finns en hel del udda mode- och inredningsbutiker.
Caravane, 9 rue Saint-Nicholas, finns även på 6 rue Pavée i 4:e, www.caravane.fr; exotiskt för storstadsnomader, jättevackra textilier bl a.
Tiennette la Belette, 49 rue de Bagnolet, www.tiennettelabelette.com; rabattbutik för kläder, bl a ny fransk design …

Vänstra stranden, rive gauche, arrondissement 6–7:
Med utgångspunkt från rara Place Croix Rouge vandrar ni antingen ner rue de Sèvres (där Hermès nya flaggskepp ligger på nr 17) mot bd du Montparnasse och uppför rue du Cherche-Midi, eller följer Cherche-Midi fram till bd Raspail och tar parallellgatan rue de Rennes tillbaka mot bd Saint-Germain. En annan variant från place Croix Rouge är att ta rue des Saints-Pères upp till bd Saint-Germain, ta ner rue Dragon och fortsätta på rue du Four tillbaka mot bd Saint-Germain och ”landa” vid utsiktsbaren Mabillon. Eller irra innan dess runt på rue des Canettes och upp runt place Saint-Sulpice. Två bra shoppinggator finns inemellan: rue Bonaparte från place Saint- Sulpice ner mot Seine, rue Grenelle från rue de Rennes mot bd Raspail – utmed rue Grenelle ligger några av Paris bästa skobutiker. Trevliga promenadkvarter är även området runt varuhuset Bon Marché och förstås in i vackra Jardin du Luxembourg. Förvirra er för all del in i myllret av smågator mellan rue Bonaparte/rue Vaugirard/rue de Tournon/carrefour de l’Odéon. Nedanför bd Saint-Germain kan ni ta rue de Seine ner mot Seine och vandra tillbaka rue Mazarine och vika in på rue de Buci och matmarknaden. Ytterligare bra gator att följa är rue du Bac från rue de Babylone och ner mot Seine till rue de l’Université och fortsätta rue Jacob fram till rue de Seine. Runtom place Fürstenberg ligger de bästa tygaffärerna. Allt det här är hjärtat av Saint-Germain. Några pärlor på vägen:
Catherine Memmi
, 11 rue St Sulpice; sparsmakad och lyxig inredning, samt ljuvliga morgonrockar i kashmir. Tittgodis alltså!
Christian Liaigre
, 42 rue du Bac; fransk snygg minimalism i mörkt trä.
Christian Louboutin
, 38–40 rue de Grenelle; underbara skor, berömda för sina röda sulor!
Christian Tortu
, 6 carrefour de l’Odéon; avancerad florist.
Francis Klein
, 30 rue Bonaparte, www.francisklein.com; klassiska och kattiga glasögon i alla färger man kan önska, det de inte har går att beställa.
Hang Seng Heng
, 18 rue de l’Odéon; kinesiska basenkla kläder till kanonpriser.
Muji
, 27–30 rue Saint-Sulpice + 47 rue des Francs-Bourgeois, 4:e, onlineshop www.muji.eu; mycket mer än hemma på Åhléns …
Sabbia Rosa
, 73 rue des St-Pères; lyxiga, sexiga underkläder och negligéer.
Saponifèr
, 59 rue Bonaparte; badrumsprodukter, av alla de slag, toppen för den som letar efter gammaldags & romantiskt.Shu Uemura, 176 bd Saint-Germain; fantastisk makeup, finaste penslarna …

BARER & CAFÉER

Paris är en mycket social stad, det finns caféer och barer i vartenda kvarter, det handlar egentligen bara om att hitta rätt mötesplats eller utsiktsplats som passar en själv. Men jag lovar att ni hittar till flera alldeles av er själva – med utgångspunkt från de shoppingstråk jag gett.
Bistrot Vivienne
,
4 rue Croix des Petit Champs/galeries Vivienne, 1:a, tel 1 4927 0050; perfekt för en kaffe, ett glas vin, en lunchsallad eller en större middag. Ett säkert litet ställe som vuxit till sig.
Café Beaubourg, place Centre Beaubourg/rue Rambuteau, 4:e; bra utsiktsplats över turistvimlet.
Café de la Mairie, place Saint-Sulpice, 6:e; utmärkt utkiksplats, exempelvis Catherine Deneuve bor i kvarteret, bra för lunch och eftermiddagsdrink.
Café Flore, 172 bd Saint-Germain, 6:e; en klassiker, som förstås har stans dyraste vin! Och inte ska man missa grannen Aux Deux Magots, där vinet också är dyrt, men där även många kända och chica personer passerar revy.
Café Mabillon, bd Saint-Germain/rue de Buci, 6:e; en av de bästa titta-på-folk-adresserna!
La Palette, 43 rue de Seine, 6:e; bohemisk klassiker.
La Perle, 78 rue Vieille-du-Temple, 3:e; kul, stökig bar, där John Galliano gjorde bort sig … annars känd för sina drinkar.
Le Café Suédois, 11 rue Payenne, 3:e; Svenska Institutets lilla tillbakalutade café, goda mackor och soppor till lunch.
Le Select, 99 bd du Montparnasse, 6:e; en klassiker, med underbar 20-talsmiljö.

RESTAURANGER

Det sägs att det finns ungefär sextusensexhundra (6 600) krogar i Paris. Det finns alltså något för alla. Låt er ledas av instinkten, men ta gärna emot rekommendationer.

På de mer populära krogarna föreslår jag bokning hemifrån, tel 0033. Boka annars bord dagen före besöket.

Au Bourguignon du Marais, 52 rue François Miron, 4:e, tel 1 4887 1540; trivsam och prisvärd krog med klassisk fransk husmanskost och rymlig uteservering, en av mina favoriter i kvarteret. Stängt söndag–måndag.
Aux Charpentiers, 10 rue Mabillon, 6:e, tel 1 4326 3005; mycket trevlig och prisvärd krog i hjärtat av Saint-Germain, utmärkt även för lunch. Stängt måndag–tisdag.Aux Crus de Bourgogne, 3 rue Bachaumont/rue Montorgueil, 2:a, tel 1 4233 4824; stämningsfylld klassiker där exempelvis hummer med majonnäs är ett säkert kort.
Bofinger, 5 rue de la Bastille, 4:e, tel 1 4272 8782, www.bofingerparis.com; fantastisk krog i flera våningar, där allt från skaldjur och gåslever till klassisk mat serveras flinkt. Har ni bara en kväll på er att ”känna in Paris” är det här rätt adress. Öppen alla dagar i veckan.
Brasserie de l’Ile Saint-Louis, 55 quai de Bourbon, 4:e, tel 1 4354 0259; ytterligare en underbar klassiker, där bl a levern och kötträtterna rekommenderas.
Brasserie Flo, 7 cour des Petites Écuries, 10:e, tel 1 4770 1359, www.flosbrasseries.com; mycket rustik alsacekrog, fylld av atmosfär och värd omvägen.
Brasserie Lutetia, 45 bd Raspail/rue de Sèvres, 6:e, tel 01 4954 4676; en bar och två krogar finns att välja mellan, välj gärna det enklare brasseriet där ”vanlig” fransk mat serveras. Skön miljö.
Café de l’Époque, rue du Bouloi/galerie Vero-Dodat, 1:a, tel 1 4233 4070; anspråkslös liten krog med enkel, ”hemlagad” mat. Trevlig lunchdags.
Café Marly, cour Napoleon/92 rue de Rivoli, 1:a, tel 1 4826 1660; ligger i Louvren, chic men med bra mat, utmärkt för lunch.
Chateaubriand, 129 avenue Parmentier, 11:e, tel 1 4357 4595. Bland världens 50 bästa krogar listas den här snygga bistron som nummer 11, den har fått bra kritik för inredningen men service och mat är det si och så med. Nyfranskt kök. Smakmeny med fem rätter går på 50 euro. www.lechateaubriand.fr Vägg-i-vägg ligger nyöppnade Le Dauphin, baren mitt emellan är mycket välbesökt!
Gaya, 44 rue de Bac, 7:e, tel 1 4544 7373, www.pierre-gagnaire.com; nyfransk fiskkrog som drivs av stjärnkocken Pierre Gagnaire, värd en omväg som det heter.
Gli Angeli, 5 rue Saint-Gilles/rue de Béarn, 3:e, tel 1 4271 0580; superb liten italienare i närheten av Place des Vosges, maten är underbar men ägaren är inte lättflörtad …
Hélène Darroze, 4 rue d’Assas, 6:e, tel 01 4222 0011; nyfranskt kök, intressant och smakrikt, drivs av en av Frankrikes nu mest omtalade kvinnliga kockar, testa gärna smakmenyerna till lunch.
Kinugawa, 9 rue du Mont-Thabor, 1:a, tel 1 4260 6507; superchic och kändistät japansk krog, men den är bra!

L’Affriolé, 17 rue Malar, 7:e, tel 1 4418 3133; sparsmakat inredd liten krog för nya franska köket, smakmeny för 50 euro med tre smakrika rätter rekommenderas. Trevlig även för lunch.
Le Bar de la Croix Rouge, 2 carrefour de la Croix Rouge, 6:e, tel 1 4548 0645; klassisk bistro, mitt i Saint-Germain, utmärkt för lunch. Perfekt läge även för ”ta-ett-glas-och-titta-på-folk”.
L’Escargot, 38 rue Montorgueil, 1:a, tel 01 4236 8351; för snigelälskare! Annars klassiskt franskt kök.
L’Incr(r)oyable 1793, 26 rue de Richelieu, 1:a, tel 01 5862 2852; gammaldags inredning i ny sättning, nyfranskt kök.
Le Petit Saint Benoît, 4 rue Saint-Benoît, 6:e, tel 1 4260 2792; välkänd liten kvarterskrog som serverar utmärkt husmanskost, bra lunchkrog.
Le Soufflé, 36 rue du Mont-Thabor, 1:a, tel 1 4260 2719; gammaldags, tjusig men trevlig krog där specialitet är suffléer. Mums!
Le TimbrLe Procope, 13 rue de l’Ancienne Comédie, 6:e, tel 1 4046 7900; en av Paris äldsta krogar, mycket ambience! Fungerar fint även för bara en drink.
, 3 rue Sainte-Beuve, 6:e, tel 1 4549 1040; intressant nytillskott med nyfranskt kök med lokala råvaror, engelska ostar eller puddingar till dessert, krogen drivs av engelsmannen Chris Wright.
Le Train Bleu, 20 bd Diderot/Gare de Lyon, tel 1 4343 0906; en riktig Paris-klassiker, underbar jugendinredd krog på stationens övervåning, där många resenärer inlett sitt förhållande till ”det goda livets huvudstad”. Miljön är mer värd än maten, men stället är i alla fall värt en omväg.
Le Trumilou, 84 quai de l’Hôtel-de-Ville, 3:e, tel 01 4277 6398; klassisk fransk krog, bra husmanskost, trevlig för långlunch. Soliga dagar tar man ett glas på uteserveringen, med utsikt mot Seine och Pont Neuf.
Le Voltaire, 27 quai Voltaire, 7:e, tel 1 4261 1749; vacker och trivsam bistro av det lyxigare slaget, en av Karl Lagerfelds favoriter.
Palais Royale Restaurant, 38 rue Montpensier, 1:a, tel 01 4297 4946, www.theatrepalaisroyale.com; teaterkrog med stor bar och sommarterrass, skönt gammaldags inredning i rött och guld.
Pied de Couchon, 6 rue Coquillière, 2:a, tel 1 4236 1125; gåslever och löksoppa i chic miljö, i gamla hallkvarteren som inte finns kvar. En turistfälla som fortfarande drar publik …
Relais de l’Entrecôte, 15 rue Marbeuf, 8:e, tel 01 4952 0717; en klassiker, för entrecôte med olika tillbehör och maffiga efterrätter.
Table d’Italie, 69 rue de Seine, tel 1 4354 3469; det finns många bra ”italienare” i Paris, det här ”hålet-i-väggen” har fungerat i evigheter!
Vagenende, 142 bd Saint-Germain, 6:e, tel 1 4326 6818; klassiskt brasserie i härlig jugendmiljö, tyvärr lite ojämn i kvalitet.

GÅ PÅ MUSEUM ELLER BARA INSUPA ATMOSFÄR

Om man som jag är oerhört road av mode är Paris rätt plats att gå på museum – här finns både ”modemuseet” i Louvren, som sorterar under Musée des Arts Décoratifs, fina Musée Galliera och Fondation Pierre Bergé/Yves Saint Laurent. Fram till i september visas madame Grès vackra draperade plagg på Musée Bourdelle de Paris, eftersom Galliera håller på att renoveras. Ett udda och roligt museum är jaktmuséet Musée de la Chasse & de la Nature, 62 avenue des Archives, 3:e, www.chassenature.org
Annars rekommenderas nätadressen www.parispass.com, där en tio-i-topp-lista finns.
Bland det finaste Paris har att erbjuda är ett stort antal flanörstråk och ett mindre antal sköna parker. En av de vackraste parkerna är Jardin du Luxembourg. En fantastisk och sevärd trädgård finns också i Parc André Citroën, i 13:e, metro Javel. Mycket vilsamt är även Place des Vosges, Paris äldsta stadstorg, där för övrigt Victor Hugos hem finns som museum. Att flanera längs Seine mellan Pont de la Concorde och Pont Sully eller att bara vandra över gångbron Pont des Arts bjuder på vackra, vackra vyer.

BARA I PARIS

Det finns flera numera klassiska adresser där ni garanterat hittar det som bara finns i Paris. Jag ger ett litet men naggande gott urval.
Au nom de la Rose
, 4 rue de Tournon, 6:e; bara rosor! Deras rosenvatten passar fint som rumsdoft, eller att spraya gästhanddukar med. Finns även på rue du Bac, 7:e.
Dehillerin
, 18–20 rue Coquillière, 1:a, www.e-dehillerin.fr; suverän köksprylbutik, allt man kan önska sig från alerta knivar till bra kastruller. Värt en omväg!
Deyrolle
, 46 rue du Bac, 7:e; helt galen antikaffär med många uppstoppade djur, från kaniner till leoparder, absolut sevärd.
Huilerie Artisanale J Leblanc & Fils
, 6 rue Jacob, 6:e, www.huile-leblanc.com; alla slags smaksatta oljor, och Marseilletvålar.
La Boulangerie Poilâne
, 8 rue du Cherche-Midi, 6:e; förtjusande liten brödbutik, köp gärna med deras äppeltartelette …
Ladurée
, 21 rue Bonaparte, 6:e, www.laduree.fr; macarons! Äkta mandelmarängkakor som presentförpackas i söta pistaschgröna kartonger. Finns även på Printemps, 75 avenue Champs-Elysées och i originalbutiken från 1862 på 16 rue Royale.
La Maison Baccarat
, 11 place des États-unis, 16:e, www.baccarat.fr; kristall av finaste slag, museiavdelningen är härlig, har förstås också lyxig bar/krog. Värt en omväg!
Madeleine Gely
, 218 bd Saint-Germain, 7:e; originella käppar, parasoller och handskar. På vägen dit passerar man alla chica möbel- och köksaffärer med italienska märkesvaror.
Marché aux Fleurs
, place Louis Lépine, Île de la Cité, 4:e; öppen 8–19 dagligen, på söndagar fågelmarknad. Väldig mycket Parisdoft!
Marché aux Puces de St-Ouen
, porte de Clignancourt, metro Garibaldi; loppmarknaden framför andra!
Mariage Frères
, 30–32 rue du Bourg-Tibourg, 4:e; tebutik med tesalong, där även lunch serveras. De vackra svarta plåtburkarna är fina presenter till teälskare.
Musée du Parfum
, 9 rue Scribe, 9:e + 39 bd des Capucines, 2:a, www.fragonard.com; vad vore Frankrikes huvudstad utan ett parfymmuseum?
Patrick Roger
, 19 rue de Sèvres, 6:e, www.patrickroger.com; choklad för finsmakare!

Av Lotta Lewenhaupt

DELA (6)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar