Annons

Annons

Stilig vindsvåning med rå betong och varma träslag



Vindsvåningen sträcker sig över 
två hus och ger känslan av ett eget 
hus uppe på taket. Här bor arkitekten 
Eleonor Honkanen med sin familj.


Under takåsarna mitt i centrala Stockholm bor Eleonor Honkanen och Benjamin Moschevitz med sin lilla dotter Lily 1 år och den dansk-svenska gårdshunden Siri.

Annons

– Det är lite Karlsson på taket-känsla här, säger Eleonor. Att våningen är i två plan ger liksom en känsla av att bo i en villa eller i ett radhus, bara att det ligger på taket. Och så är det en fantastisk utsikt, man ser ända bort till Hagaparken.

Av Gill Renlund
Text Ida Magntorn
Foto Johan Sellén

Huset är byggt 1910 men totalrenoverat 2011, och då byggdes även etagevåningen. Lägenheten sträcker sig över två bostadshus, med terrasser på olika nivåer och i olika väderstreck. Från kökets terrass med kvällssol ser man ner på den med morgonsol som finns utanför sovrummet.

– Vi flyttade hit ett par år efter att vår bostad byggts och man kan väl säga att den inte direkt var till sin fördel.


Men Eleonor som är arkitekt och i stor utsträckning arbetar med just privata lägenheter såg precis vad som behövde göras för att det skulle bli en drömbostad. Materialen var gedigna och skandinaviskt neutrala med golv i furu och köksinredning i tung ek. Eleonor och Benjamin ville ha en lite lättare och samtidigt mer industriaktig känsla. Genom att plocka bort vissa skåpdelar och penselmåla de kvarvarande skåpen i mörkt grått skapades en lite ruffare stil. Med vitsåpa på golven blev hela intrycket genast ljusare.


Betongväggen är genomgående mellan våningsplanen, den bildar fond och ger ett djup till hela lägenheten. Det stora industriskåpet sätter också karaktär.

– Det är en reproduktion av ett skåp från en fransk sybehörsindustri, säger Eleonor, jag tror att det var en knappfabrik. Det väger bly och är så tungt att flyttgubbarna suckade djupt när det skulle upp.

Kök, matrum och vardagsrum går i fil på översta våningen. Ljusinsläppen är mycket fina med både takfönster, fönster med burspråkskaraktär och ett ovalt fönster i golvnivå som är hunden Siris favoritplats. Den privata avdelningen med sovrum, gästrum och badrum finns en trappa ner.

– Planlösningen är väldigt bra, som gjord för socialt liv, säger Eleonor. Och perfekt för event, vi har faktiskt lånat ut bostaden för ett matlagningsevenemang med inhyrd kock som lagade mat här i köket, mitt i våningen.

Just vid köket fanns en svårutnyttjad yta som varken passade som matplats eller arbetsdel.

– Vi tog helt enkelt en bit av lägenhetens golvyta där och gjorde om den till en terrass. Det är så fint att kunna gå ut här precis bredvid köket. Det är en härlig matplats med fantastisk kvällssol som färgar hela lägenheten orange under sommarmånaderna. Bästa stället för ett glas vin i solnedgången medan det är på den nedre terrassen utanför sovrummet som man dricker morgonkaffet.

Eleonor som har en egen arkitektfirma arbetar mycket hemifrån även om hon också har ett kontor på stan att gå till.

– Jag använde det lilla rummet på övre våningen som arbetsrum ända tills Lily föddes. Nu sitter jag vid matbordet. Men sanningen att säga gjorde jag det tidigare också. Det är lätt att breda ut sig där och så är det så bra ljus.
Just det vackra ljuset tillsammans med utsikten över Stockholms takåsar, är det Eleonor uppskattar allra mest. Och terrasserna såklart, där det odlas så väl tomater som rabarber och hallon.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (2)

Annons
Annons

Annons

Laddar