Annons

Annons

Premiär för Eva Dahlgrens och Alexander Lerviks utställning


Premiär för Eva Dahlgrens och Alexander Lerviks utställning

I samband med Stockholm Design Week öppnar Designgalleriet utställningen Dit ljuset leder – ett unikt glaskonstprojekt av artisten Eva Dahlgren och formgivaren Alexander Lervik. ELLE Decoration har varit på plats och sett den nya utställningen som öppnar för allmänheten den 7 februari. Vi har också följt den kreativa processen genom hela projektet.


Utställningen Dit ljuset leder består av ett mörkt universum där glaskonstverk får liv genom ljus och musik. Eva Dahlgren har specialkomponerat musiken som arbetats samman med verser från hennes låt Filmen om oss.

Annons

– Den handlar om ljuset och jag har använt mig av några strofer därifrån. Musikslingan kommer att få olika uttryck beroende på var i utställningen man befinner sig och vilka föremål som ”spelar”, berättar Eva Dahlgren vars musik varit utgångspunkten för utställningen.

– Musiken sätter spåren här och inspirerar formen. Jag ville inte att vi skulle börja rita objekten innan musiken fanns där, säger Alexander Lervik.

För Eva Dahlgren, som vi främst känner som artist och låtskrivare, har design och musik mycket gemensamt och går in i varandra.

– När jag skriver ser jag allt som i en liten bild. Det finns visuella fåror i musiken, förklarar hon.

soluppgang Dit ljuset leder Lervik Dahlgren

En glaspjäs i utställningen Dit ljuset leder, vars form inspirerats av en ljudvåg i Eva Dahlgrens musik

Utställningen innehåller en hel orkester av glasföremål som ska lysa upp i takt med musiken och få eget liv. En viktig pusselbit i deras gemensamma universum är ljuset, och avancerad ljusteknik ska synkroniseras med musiken och lysa upp glaset. Dit ljuset leder innefattar också specialdesignade mattor från Ogeborg samt riktad ljudteknik och doftinslag från ljudföretaget Lexter. Vi kommer bland annat att möta viktlösa stenar, ljudet av ljusglitter och en daggtyngd gryningsskog där det doftar lätt av mossa och svamp.

– Målet har hela tiden varit att göra en utställning där alla sinnen fylls och att besökaren ska uppleva mer, säger Alexander Lervik.

glaskonst Dit ljuset leder

En del av installationen består av en hel stad av glaskroppar vars former påminner om olika slagverk.

Bakgrunden till det unika samarbetet är att Stefan Nilsson från Designgalleriet bad Alexander Lervik att skapa en utställning ihop med någon annan kreatör. När Alexander en dag lyssnade på en låt från Evas senaste album kom idén att fråga henne om ett samarbete. Han skrev ett brev.

– En vecka senare fick jag ett fantastiskt svar och vi träffades i Evas studio och hittade varandra i det här projektet, även om formen för det hela var rätt flummig och otydlig då, berättar Alexander Lervik.

– Det kändes intressant, kul och lite knäppt och det utmanade oss, säger Eva Dahlgren.

Glasblasning-pa-Maleras-glasbruk--700x477

Eva Dahlgren och Alexander Lervik tillsammans med Petter Jonasson i hyttan i Målerås.

Glasföremålen till utställningen har skapats på Målerås glasbruk i Småland. Sedan Dahlgren och Lervik för första gången träffade glasblåsarna där i oktober, har projektet svängt fram och tillbaka några gånger. Många saker har ändrats på vägen.

– Jag har lärt mig att inte älska en värld alltför mycket för den kan komma att försvinna väldigt fort, säger Eva, med glimten i ögat.

En föränderlig värld alltså, en värld fylld av ljud, ljus och andra sinnliga upplevelser, signerad Dahlgren/Lervik. Det möter vi på Designgalleriet, Kammakargatan 52, Stockholm, mellan 7–28 februari.

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar