Annons

Annons

Platsbyggt i plywood i vackra verkstaden


Marika och Calle samlar på konst och hantverk av vänner och bekanta och arrangerar dem gärna i stilleben. Den vita reliefen är gjord av Eva Kai-Larsen. Vasen under bordet har Calle gjort. Duk i textil Rosa Centifolia av Maria Åström. Till vänster hallen mot Marikas ateljé.


”Så lite boende som möjligt” var Calle Forsbergs och Marika Delins krav till arkitekten. De fick som de ville – i huset finns gott om plats för jobb, men också stora middagar.


I natursköna Kummelnäs utanför Stockholm har keramikern Calle Forsberg och trädgårdsdesignern Marika Delin byggt ett hus för både arbete och boende. Buster Delin, arkitekt och bror till Marika, fick i uppdrag att rita huset.
Högst upp på önskelistan stod: ”Funktionella och vackra arbetslokaler och så lite boende som möjligt!”

Annons

Av: Cia Wedin
Foto: Anna Kern

På rullvagnen från Gustavsbergs porslinsfabrik står ett citronträd och en pipranka. Torso i keramik av Lasse Nilsson. Marika och Calle ville ha öppen förvaring för Calles keramik. Lösningen blev hyllfack i furuplywood som behandlats med linoljevax, i 50/50 naturellt och vitt. Spiskupan byggdes av plyfa (formplywood). Det vita standard- kaklet gavs ett personligt uttryck genom 
att det sattes i förband, med grå fog i de nedre banden, och vitt ovan.

– Vi vill kunna bre ut oss med våra arbeten, det är en stor del av våra liv. Men bo måste man ju också, säger Marika med ett varmt skratt. Särskilt om man har en stor familj med barn och barnbarn som gärna hälsar på.
Lösningen blev ett pyttelitet sovrum, ett allrum med generöst långbord och sköna flexibla sittplatser, och ett öppet kök där hela familjen ryms samtidigt. Alla gillar nämligen att laga mat, och gärna tillsammans.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

– Vid det stora bordet dukar vi även upp lunch när vi håller våra kurser: Calles elever kommer och drejar, och mina elever ritar planteringar till sina trädgårdar, berättar Marika. Vi håller kurser i verkstaden och i trädgårdsateljén, och så träffas man över lunch. I helgen var vi 
17 personer runt bordet!

verkstaden_bokhyllor

Mycket av inredningen är platsbyggd i furuplywood och all ytbehandling har Calle och Marika gjort själva. De har vaxat betonggolven och i sovrummet är väggarna klädda med akvarellpapper för att skapa liv och mjukhet. Överallt finns enkla lösningar som håller kostnaderna nere. Som Calles 
keramikugnar, de värmer huset genom att betong-
golvet fungerar som ett trögt ”värmemagasin”.

Bordet i allrummet är byggt av en gammal benställning från Gustavsbergs porslinsfabrik och ett par betongskivor som Calle gjutit och vaxat. Taklanterninen låter dagsljuset svepa in. Aaltostolarna kommer från Marikas barndomshem. Bokhyllan i furuplywood är platsbyggd.

Husets fasad är tjärad så att de kan sköta den själva.
– Det är nog för att vi vågade ”lämna över 
estetiken” till Buster, och lita på hans idéer, som vi fick ett så speciellt och vackert hus, säger Calle.

Marika och Calle samlar på konst och hantverk av vänner och bekanta och arrangerar dem gärna i stilleben. Den vita reliefen är gjord av Eva Kai-Larsen. Vasen under bordet har Calle gjort. Duk i textil Rosa Centifolia av Maria Åström. Till vänster hallen mot Marikas ateljé.

Drömmen om att kunna samla arbete och 
boende på ett ställe och samarbeta sinsemellan har nu gått i uppfyllelse för Marika och Calle. 
Det sprillans nya växthuset ska fyllas med tomater
i alla upptänkliga färger och former. Strax intill 
finns odlingsbäddar där Marika kan provodla 
och testa sitt växtmaterial. Och runt om är en skogsträdgård under anläggning, ett alldeles eget woodland, med en visningsträdgård där besökare kan ströva runt och även titta in i Calles verkstad.
– Men det vi uppskattar allra mest är närheten till naturen – och att den kommer in i huset tack vare de bärande, öppet redovisade granstolparna och alla naturliga material, och förstås genom de stora fönsterväggarna och lanterninen i taket !

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet nedan!

10
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (34)
PINNA (2)

Annons
Annons

Annons

Laddar