Annons

Annons

Stilsäkert i den orörda 1960-talspärlanArkitektparet Åsa Dyberg och Claes R Janson i Malmö kom över en orörd 1960-talspärla i stadsdelen Solbacken som de förvaltar med kärlek och njuter av i stora mått.Den slutna fasaden bland husen i kvarteret skulle kunna misstas för en elstation om man bara råkade gå förbi. Men innanför det neutrala skalet döljer sig en skatt av tegel, teak och furu. I själva verket vänder huset bara ryggen mot gatan. På baksidan omfamnar det en vacker trädgård, ritad av landskapsarkitekten Per Friberg.

Annons

Av Sofia Linfeldt
Text Anders Bergmark
Foto Marcus Lawett

Läs också: Inspireras av 60-talspärlan – känd från tv-serien Bron

Matplats_60-tal-tegelvilla-innerabatt-inspiration

– Det är väldigt anonymt utifrån. Men när man går in är det som att lämna världen utanför och befinna sig i sin egen tegelborg, berättar Åsa Dyberg.

Hon och Claes R Janson hittade huset när de letade efter en ny gemensam bostad för sig själva och de fyra barnen. Det ritades av arkitekten Jan Löfqvist för hans egen familj och stod färdigt 1967. Säljare var Jan Löfqvists hustru.

– Vi har originalritningarna kvar, vilket är väldigt roligt för oss som arkitekter. Mycket är specialritat och allt är väldigt genomtänkt. Takhöjden varierar vilket ger en härlig, dynamisk känsla. Alla innerdörrar, skåpdörrar och snickerier är utförda i knivskuren furu. Tillsammans med teakgolven och tegelväggarna ger det en fin harmoni, säger Åsa.

Arbetsrum_60-tal-tegelvilla-inspiration

I början kände de sig lite tagna av allt tegel och funderade över om de skulle göra några förändringar eller inte. Idag är de glada att de lät allt vara kvar. Förutom ett par smärre ändringar är köket det enda som de byggt om.

– Det var ett litet 1960-talskök. Jan Löfqvist kan inte ha varit någon större matlagningsentusiast, men jag tycker mycket om att laga mat och baka. Nu går köket bra att arbeta i, men det är fortfarande lite trångt.

Teakgolvet, tegelväggarna och snickerierna i knivskuren furu skapar en fin harmoni i vardagsrummet. Den lilla hörnan framför öppna spisen är Åsa Dybergs och Claes R Jansons favoritplats i huset. Fåtöljerna köpte Claes på loppis i Köpenhamn och lät klä om. Beni Ourain-mattan är köpt i Marrakech. Soffbordet blev över efter en fotografering. Soffa från Eilersen och rislampa från Habitat.

Åsas och Claes favoritplats i huset är vid den öppna spisen i vardagsrummet där det står två generösa fåtöljer. Genom det stora fönsterpartiet har de utsikt mot en vacker magnolia i trädgården.

– Där tillbringar vi många timmar, särskilt på vintern. Vi lägger på ved, läser, lyssnar på musik och pratar. Det har blivit så att barnen inte gärna sätter sig där, berättar hon med ett skratt.

Åsa och Claes byggde till sitt eget sovrum av en del av garaget. Eftersom de andra sovrummen hade heltäckningsmattor valde de att knyta an till dem med en vit heltäckningsmatta.

Fåtöljerna köpte Claes på en loppis i Köpenhamn. Åsa var djupt skeptisk vid tillfället men erkänner att de, sedan de fått ny klädsel, har blivit de bästa fåtöljer man kan tänka sig.

– Vi har hittat många möbler på loppis och auktionssajter. Annat kommer från Åhléns och Ikea. Det är inte så viktigt var de kommer ifrån, det viktiga är att de fungerar i huset.

Det går inte att ta miste på glädjen när hon beskriver husets alla förtjänster: de genomtänkta materialvalen, detaljer som nischen i köket som släpper in dagsljus utan att ge någon insyn – det är det perfekta huset för två arkitekturfantaster.

– Det känns väldigt kul att få förvalta ett sådant här hus. Första gången vi skulle ta bort en garderob var det ganska svårt. Nu skulle det nog gå lättare, men visst känner man lite vördnad.

Känner du igen hemmet? Det är inte så konstigt! Det var nämligen med i säsong 2 av den populära tv-serien ”Bron”.

Reportaget publicerades ursprungligen i ELLE Decoration nr 2, 2014

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

6
Visa bildspel

/
Korridor_1-60-tal-tegelvilla-gult-tegel-inspiration
Matplats_60-tal-tegelvilla-innerabatt-inspiration
Arbetsrum_60-tal-tegelvilla-inspiration
Kök_1-60-tal-tegelvilla-trapanel-svart-vitt
...
Visa mer

Du kanske också gillar:

DELA (170)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar