Annons

Annons

Ombonad industri och vackra stillebenMed en naturnära färgskala som bas finns det plats för mängder av prylar och små samlingar utan att det känns rörigt. Inredaren Mats utgår från trä, svart och vitt i sin lägenhet i Västa Hamnen i Malmö.


Vinden viner runt husknutarna och havet ser allt annat än inbjudande ut. Semesterfirarna är sedan länge borta och det finns ingenting insmickrande med omgivningarna. Ändå är det, åtminstone för undertecknad som inte bor där, på många sätt off season som Västra Hamnen i Malmö gör sig allra bäst. Det river lite, på ett bra sätt. Att det är ett område under ständig utveckling, där nya byggen poppar upp som svampar i skogen, gör det ju inte mindre spännande, oberoende av hur många soltimmar dygnet har för tillfället.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Av Emma Persson Lagerberg
Foto
Andrea Papini

samlat_intryck_hyllor

När Mats, som jobbar för ett av landets stora inredningsföretag, efter många år utomlands skulle flytta tillbaka till Sverige och Malmö var det ingen tvekan om att han skulle bo nära havet.

– Jag älskar havet. Jag behöver inte nödvändigtvis hoppa i, men det ger mig en stark frihetskänsla. Även om det blåser friskt ganska ofta och jag fortfarande inte hittat de rätta växterna som gillar saltstänkta vindar lika mycket som jag, är det underbart att Malmö, precis som andra storstäder, gör om hamnkvarter till bostadskvarter! Somrarna är såklart fantastiska, folk kommer från hela Malmö. Det känns som att bo på en semesterort. Men en promenad längs stranden en melankolisk vinterdag är inte helt fel heller. Att man sedan får ta del av och bo i nya idéer, ny arkitektur, mer hållbart planerade projekt, känns ju inte så dumt om man är intresserad av design.

samlat_intryck_matplats

Och en vindpinad havspromenad blir förstås ännu bättre om man efteråt får återvända till ett varmt och ombonat hem.

– När jag letade lägenhet visste jag precis vad jag ville ha; mycket dagsljus, en möjlighet att komma direkt ut, hellre färre stora rum och ytor än små prång. Jag ville ha ett gammalt karaktäristisk funkisradhus, en sekelskifteslägenhet eller allra helst ett industriellt loft. Inte nyproduktion! Men efter att ha sett alltför många sönderrenoverade badrum gav jag vika när jag hittade denna arkitektritade lägenhet med rymd, ljus och stor terrass mot söder på översta våningen. Den hade till och med snygga golvlister. Det kändes direkt helt rätt. Jag kunde se mitt liv, och mina prylar, här.

samlat_intryck_soffa

Lägenheten är helt inredd i svart, vitt, beige och bruna toner mixade med olika träslag och slitet brunt läder. Det finns ändå ingenting minimalistiskt över den, det är prylar precis överallt. Utan att det känns det minsta rörigt.

– Jag älskar färger och jobbar med dem dagligen. Jag har målat väggar i turkos och haft knallrosa soffor. Och jag tycker om det otroligt mycket. En liten stund. Jag har dock funnit mitt sanna jag i neutrala färger som jag kan leva med hela tiden. En strikt färgskala ger mig också möjligheten att kombinera alla stilar, former och material så att det ändå harmonierar.

samlat_intryck_arbetsrum

En väldigt fin detalj i lägenheten är det nästan kubformade helsvarta köket, beläget som en liten avdelning innanför det stora öppna vardags- och matrummet.

– När jag flyttade in var köket specialritat av husets arkitekt. Massor av olika luckor, lite som i Beppes godnattstund. Stommarna var svarta, fronterna vita och stänkskyddet i glas. Jag ville dämpa de hårda kontrasterna och eftersom jag gillar trä tipsade en designerkollega mig om skiktlimmad ek. Jag hittade en bra snickare som kapade till, vaxade och monterade. En duktig kakelsättare bytte ut glaset mot mattsvart keramisk mosaik. Sen målade jag själv resten av kökets väggar och tak svarta.

samlat_intryck_kok

Hemmet känns inbott och väldigt färdigt. Att renovera badrummet lockar lite, annars har Mats inga större projekt på gång. Men jobbar man med inredning så gör man, och att helt slå sig till ro är svårt.

– Just nu trivs jag, men eftersom jag alltid flyttat vart femte år kommer jag troligen bli rastlös eller uttråkad om några år. Då får jag väl antingen flytta eller rensa ut och möblera om för att se mina prylar och mitt hem på ett nytt sätt, i nya kombinationer. Det ger mig stimulans och samtidigt en trygg hemkänsla.

Reportaget publicerades ursprungligen i ELLE Decoration nr 2 2014.

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Du kanske också gillar:

DELA (104)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar