Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så lyckas du med nyårsdukningen

15 dec, 2017 
AvAlva Fierro
Tina Hellbergs bästa tips för nyårsdukningen
Tända ljus, enkla blommor och vackra vaser. Inredningsstylisten Tina Hellberg delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med en vacker nyårsdukning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Gör slutet av 2017 och början av 2018 minnesvärd med en fantastisk nyårsdukning. Här delar den uppskattade stylisten och inredaren Tina Hellberg med sig av sina bästa tips.

Vilken är årets största dukningstrend?

– Mindre varmrätter vilket leder till friare dukning och fler och mindre fat och skålar per person. Dessutom är dukningarna mindre statiska. Uppläggningsfat är helt rätt. Det är otidsenligt att äta en stor köttbit, grönsaker får däremot ta större plats.

Vilket är ditt bästa tips för en snygg dukning?

– För vardagsmiddagen är tända ljus ett måste, gärna också en enkel växt eller blomma. Lägg besticken rakt och på rätt ställe och ordna sakerna i en viss ordning, ungefär som om du komponerade ett stilleben. Ett litet saltkar med flingsalt och en vattenkaraff visar omtanke. Vid fest är gästerna i fokus, då är ljuset viktigt! En ljusstake med plats för flera ljus, gärna handstöpta i någon ton som till exempel svagt honungsgult. En kombination av värmeljushållare och enstaka ljusstakar ger ett varmt och fint sken vid bordet. Textilier som servetter och ett draperat tyg gör dukningen extra fin.

Annons

Vad dukar du med själv?

– Bestick har jag i två uppsättningar, dels den relativt nytillverkade serien Paris av David Mellor, dels blandade äldre silverbestick som jag hittat, fått eller köpt genom åren. Behövs det skarpare matknivar kommer Opinel-knivarna fram.

– Vad gäller porslin alternerar jag vitt benporslin av Conran för Wedgwood och Rörstrands Ostindia samt hantverk av till exempel Barbro Johansson. Glas och karaffer har jag i mängder från Carina Seth Andersson till Ittalas Kartio och Orrefors Merlot.

Hur lyfter du dukningen snabbt och enkelt?

– En solitär hög och snirklig kvist i en passande vas eller karaff.

Har du blommor på bordet?

– Alltid! Själv har jag årstidsbundna växter som jag plockar i skogen, parken eller i min trädgård. Jag brukar faktiskt ha en sekatör i väskan!

Vilken är din bästa vinterdekoration?

– Just nu är jag inspirerad av den japanska blomstermästaren Toshiro Kawase. Använd mossa, nyponkvistar, kottar, fröställningar, en- och tallkvistar, i kombination med någon köpt snittblomma.

Läs mer:

Dekorera hemmet till nyårsfesten – 8 idéer

Kocken tipsar – gör en proffsig trerätters till nyår

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons