Annons

Annons

Nya regler på gång: Snart kan ditt bostadsbudande bli bindandeDet ska bli en tryggare bostadsmarknad för både säljare och köpare. Det är målet med Fastighetsbyråns initiativ att identifiera budgivare med bankID.


Som det ser ut i dag är budgivningar oreglerade. Lagda bud är inte bindande och det finns heller inga krav på köpare att identifiera sig. Det räcker med ett namn och kontantkortsnummer för att delta i en budgivning. Detta förenklar riggade bud och kan locka oseriösa köpare, som drar sig ur efter vunnet bud. Något som oroar både säljare och spekulanter. För att sänka orosmomentet ser mäklarföretaget Fastighetsbyrån en framtid med obligatorisk identifiering.

Annons

– Om det utformas på rätt sätt kan det skapa större trygghet och inte minst ta bort problematiken med lockpriser, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Konsumentverket har i sin senaste konsumentrapport tittat just på fastighetsmäklarområdet och därefter kommit med förslag om förbättringar för att skapa tryggare budgivningar.

Regleringarna välkomnas av Fastighetsbyrån som nu är först ut med att införa obligatorisk identifiering genom BankID. Om köparen inte har BankID kommer identifiering ske på annat sätt.

–Vi i branschen måste våga ifrågasätta gamla invanda sätt och arbeta och bli bättre på att se konsumenternas behov, säger Johan Engström, Vd på Fastighetsbyrån.

Fastighetsbyrån föreslår även att regeringen inleder en utredning kring hur effekterna av bindande bud skulle se ut och hur ett upplägg skulle kunna utformas på bästa sätt för säljare, köpare och budgivare i Sverige.

Läs också:

Så målar du på tapet – 4 enkla steg

Trendguide: Allt för att lyckas med att pressa blommor

Förvandla balkongen till en sommarberså!

DELA (84)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar