Annons

Annons

Mönstermixat i den vackra 1920-talsvillan


Köket placerades längs den ena långväggen. Det gav plats för ett pysselbord till döttrarna Astrid och Hedvig. Pärlspont sattes upp för att rama in köksskåpen och ge känslan av rum i rummet.


Från mörkbrun holk till grönt paradis. Villan i södra Stockholm har renoverats med varsam 
hand av Anna och Jonas och nu omfamnar trädgården den vackra 20-talsvillan.


När vi stiger in i den lummiga trädgården och ser det charmiga gröna trähuset skymta bland alla vackra gamla träd så är det svårt att tro att det brukade kallas ”holken” av grannarna. Och var jämnbrunt, både ute och inne …

Annons

Av: Cia Wedin
Foto: Stellan Herner

gron_omfamning_matplats_tapet_wallpaper_Foto_Stellan_Herner
– Huset var mörkt och stängt. Taken var sänkta med 40 centimeter, det satt brunmålad furupanel i alla rum (även i skafferiet!) och fönstren var utbytta mot små ”moderna”. Dessutom var det tilläggsisolerat från golv till tak, så här var knäpptyst. Men vi anade och kände att det fanns ett fint hus under alla lager, säger Anna.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

gron_omfamning_vardagsrum_lampa_stolar_Foto_Stellan_Herner
När Anna och Jonas började riva upptäckte de trägolv, takbjälkar, murstocken och flera gamla  dörrar, originaltapeter, färger …
– Det kändes som om huset började andas igen.
Renoveringen har pågått i sju år, rum efter rum.

gron_omfamning_kok_tapet_lantligt_Foto_Stellan_Herner
– Man tänker sig gärna 1920-talet som ljust och lätt, men det här huset hade en gång vibrerat av färg: koboltblått och brunt, mörkt rött, grågrönt och gult! Vi ville inte restaurera till originalskick utan snarare fånga den härliga känslan. Ett rum i taget var det tänkt. Men precis när vi monterat det första köksskåpet kom vi på att köket ju borde ligga mot terrassen och trädgården! Så vi bestämde oss för att flytta köket till vardagsrummet och vardagsrummet till det gamla köket.

gron_omfamning_arbetsplats_Foto_Stellan_Herner
Under många månader levde familjen i två stora byggprojekt som tog hela nedervåningen i anspråk.
– Det här huset krävde ingen ”byggnadsvårdshand”. Vi tog det vi tycker om från olika tidsepoker och har skapat en blandning.
När familjen flyttade in var det gråmulen november. Av trädgården syntes endast nakna träd och buskar.

gron_omfamning_tapet_sovrum_bedroom_wallpaper_Foto_Stellan_Herner
– Men jag såg ju att det fanns en fin gammal trädgård här med en mängd olika växter, säger Anna, även om jag inte visste vad som dolde sig under jorden. Under den första våren var det väldigt spännande. Jag blev alldeles tagen när det öppnade sig ett hav av kungsängsliljor och fina gamla trädgårdsväxter.

gron_omfamning_tradgard_Foto_Stellan_Herner
I sitt arbete som trädgårdsarkitekt ritar Anna trädgårdar från grunden.
– Jag jobbar med strikta former som lättas upp av planteringar som ska kännas naturliga. Det kräver en oerhört koncentrerad planering. Varje planta, varje linje är noga genomtänkt och vald. Det är det svåra: att finna förankring i platsen och skapa en trädgård som man både kan vistas i och uppleva visuellt från sitt hus.

gron_omfamning_barnrum_tapet_Foto_Stellan_Herner
Hemma har Anna lärt sig att släppa på perfektionismen och njuta av trädgården som den är.
– Att arbeta med trädgården, inte mot den, är det viktigaste. Jag har behållit former och växter som jag aldrig skulle använda i jobbet. Lusten har fått styra. Det är en skön upplevelse.
Naturen är Annas stora inspirationskälla både för trädgården och inredningen hemma.
– Naturliga kombinationer kan man ta vara på om 
man väntar in vad som trivs tillsammans och var!

Läs allt om inredningen och se alla bilder från hemmet i bildspelet nedan!

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (31)
PINNA (100)

Annons
Annons

Annons

Laddar