Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Elsa Billgren: ”Här är årets stora bröllopstrender – hälsa och elegans”

16 feb, 2023 
AvJenny Lundberg
Elsa Billgren om bröllopstrender
Går du i bröllopstankar? Då har du hittat rätt – vi har träffat ELLE-bloggaren Elsa Billgren för att prata trender inom bröllop med allt från klänningar till hur du bäst planerar festen. Scrolla nedåt för maxad inspiration!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är 6 saker du vill veta om Elsa BillgrenBrand logo
Här är 6 saker du vill veta om Elsa Billgren

Elsa Billgren har drivit sin ateljé och hyrt ut vintageklänningar i 13 år och har med tiden sett hur trenderna förändrats. Vi har gått från färgglada fester med cupcakes, fotobås och tyllklänningar till det mer intima och familjära – nu står enkelheten i fokus. Men hur ser modet ut 2023? Ta del av Elsa Billgrens trendspaningar och tips inom bröllop!

Elsa Billgren bröllop
Elsa Billgren.

År 2010 började Elsa samla och hyra ut några få utvalda bröllopsklänningar och verksamheten tog fart organiskt genom intresse och efterfrågan från bloggläsarna. Nu för tiden är hon top of mind när det kommer till uthyrning av äldre klänningar och många väljer att skänka sina använda klänningar till ateljén i Stockholm. I början hade Elsa bara ett tiotal till uthyrning – nu hänger det 350 stycken lokalen.

Annons

"Ju fler som hoppar på tåget till återbruk och uthyrning desto bättre för miljön och oss" skriver Elsa i ett inlägg på bloggen.

TRENDER INOM BRÖLLOP 2023

Under åren som Elsa bedrivit sin uthyrning har hon tydligt sett hur trenderna förändrats. Från 2010 när festen stod i fokus med cupcakes och cake pops, fotobås, tyll inspirerat från 1950-talet och inspirationsmappar från Pinterest, till den miljöinriktade stilen med bohemiska klänningar, mycket vilt och grönt, romantiskt och seriöst. Det blev mer allvarligt utan några arrangerade bilder och efter kom den bohemiska trenden med enkelheten, där vi är idag.

– Just enkelheten är något som många brudar önskat de senaste åren, det är definitivt ett tecken på den tid vi lever i. Vi vill ha det intimt, enkelt, vacker, genuint, trevligt på riktigt och familjärt.

Elsa Billgrens bröllopsuthyrning
Elsas bröllopsuthyrning.

Vilka brudklänningar har du sett mycket av de senaste åren och vad tror du blir inne 2023?

– De senaste åren har jag sett många önskemål om en "flowy" och ledig klänning. Gärna glansigt 1930- och 1940-tal, ballongärmar och enkelhet. Framåt tror jag att vi kommer se fler och fler som vågar kliva utanför den vanliga brudklänningsnormen och väljer färgglada klänningar, broderi på slöjor och adderar hemliga små meddelanden. Enklare outfits i form av stickade överdelar och bomull tror jag också på.

Annons

I ett inlägg från din blogg skriver du att elegans, hälsa och understated lyx var ledorden under 1990-talet. Vad skulle du säga blir årets ledord?

– Det ligger väldigt nära 1990-talets bröllopsideal. Idag vill vi visa på långsamhet och genuinitet. Att vi förstår vad som sker i världen, att allt är genomtänkt och personligt utvalt, ingen överdådighet, men gärna understated lyx. Hälsa och elegans är definitivt 2023s trendord.

Läs Elsa Billgrens blogginlägg om brudstilar genom tiderna här!

I ett annat blogginlägg spekulerar Elsa om framtidens bröllop. Hon skriver att det flesta trenderna går i cykler, och kanske blir 2030-talet en reaktion på det försiktiga och lilla bröllopsmodet på under 2020-talet.

”Kanske kliver vi tillbaka in i kyrkorna från den lilla trädgården på landet och vill vara allvarsamma? Kanske gifter vi oss i färgglada kläder, det finaste vi vet, istället för vitt. Kanske rör vi oss mot mer lekfulla stadsbröllop i små glittriga miniklänningar i paljetter där kärlekens lätthet står i fokus – eller kommer hållbarhetsfokuset i bröllopen bara fortsätta? Var hamnar vi då? Så himla spännande tycker jag!”

Annons

Så planerar du bröllopsfesten – Elsa Billgrens bästa tips

Elsa gifte sig med Pontus De Wolfe 2010, och förra året, 2022 firade paret sidenbröllop. ”En bröllopsdag som nästan blev mer av ett bröllop än det vi hade för tolv år sedan”, skriver Elsa på bloggen.

Elsa Billgren bröllop
Elsas och Pontus bröllopsinbjudan.

– Det är nästan roligare att gifta sig en andra gång för då vågar man göra det som man verkligen vill! Vi delade upp vårt bröllop i tre delar för att få allt. En vacker och känslosam ceremoni, en kort men god middag på restaurang (är jag den enda som inte gillar bröllop med tusen långa tal?) och sen en rolig hemmafest! Rent äktenskapligt är lärdomarna att det stärker en att gå igenom tuffa saker tillsammans, att man behöver ha planer och drömmar gemensamt men också en egen värld.

Annons

Vad ska man tänka på under de olika årstiderna inför ett bröllop, har du några tips?

– På hösten och vintern tycker jag att klassiskt stadsbröllop är underbart. På våren skulle jag gärna gifta mig i Paris. Under sommaren i vilken trädgård som helst med mängder av god mat, ljusslingor och lakan på klädstreck, musik och vänner!

Vad för typ av bröllop kommer vi se mycket av 2023?

– Trädgårdsbröllop, stadsbröllop och små bröllop på restaurang kommer fortsätta vara populärt 2023.

I bloggen har Elsa samlat alla sina lärdomar från bröllopsfirandet i ett inlägg, där tar hon upp alla steg – inbjudan, lokalen, förberedelserna, kläderna, dukningen, mat och dryck, aktiviteter, musik och mycket mer. Läs hela inlägget inför ditt bröllopsplanerande här!

Kändisarnas mest ikoniska brudklänningar från 90- och 00-taletBrand logo
Kändisarnas mest ikoniska brudklänningar från 90- och 00-talet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons