Annons

Annons

Miljövänlig havsvilla på Gotland – där du kan duscha ute nästan året om



Efter mycket trevande och ett långt sökande byggde 
Martina och Mikael Eriksson sitt eget hus. Inbäddat i en träddunge på Gotland 
står nu deras hem, väl förankrat i omgivningarna.


Av: Cia Wedin
Foto: Anna Kern

På Gotland blev allt på riktigt. Och Martina Erikssons vision om att återknyta till det grundläggande i arkitekturen gick via
 sex års boende på platsen. I husvagn.

Annons

– Arkitektur är ju konkret och abstrakt på samma gång, säger Martina. Så vi började med husvagn, och ett vattenhål med handpump.

Det var spartanskt och så levde de medan husbygget formulerade sig. Men vägen dit var verkligen inte spikrak. Martina hade pluggat arkitektur i Bergen med fördjupning inom konst, hantverk och byggnadshistoria, men också i filosofi och klimatologi. Utbildningen avslutades i Stockholm, där Martina kände att hon hamnade allt längre ifrån arkitekturens grunder.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

En betongkurs hos Stina Lindholm på Skulpturfabriken på Gotland blev en vändpunkt.

– När jag rörde mig i landskapet kändes det väldigt ”hemma”. Och genom att jobba med händerna återknöt jag till arkitekturen på mitt sätt.

Martina föreslog för sin man Mikael att de skulle semestra på ön.

Läs också: 50-talsvilla med trä i fokus – med nio (!) meters takhöjd

– Vi hyrde lite här och var, men varje gång vi gjorde en utflykt hamnade vi på Östergarnslandet. Här känns det att man höjer sig upp i landskapet och här fick vi köpa en del av fältet och hagen från en bonde.

Sedan historiens början har Martina Eriksson etablerat sig som en arkitekt med en gudabenådad förmåga att läsa av platser och placera husen ”rätt”.

– Vi måste spara på jordens resurser, bygga mindre och energisnålare. Placerar man husen fel skapar man många problem.

Utebadrummet har stenväggar och sten på marken. Stenen värms av solen under dagen, och avger värme under kvällen. Säsongen förlängs, och Martina och Mikael kan duscha ute långt in i oktober. En annan viktig utemiljö som används året om är det Martina kallar ”backup-köket”.

Genom att arbeta med dagsljuset och kontakten med det utvändiga har Martina skapat stråk genom byggnaden så att rummen upplevs mycket större än de är.

– Livet i och kring huset styrs av ljuset.

Läs också: Airbnbs mest efterfrågade bostad – en trädkoja

Martina och Mikael har nu flyttat permanent till Gotland och Villa M, som vilar i landskapet inom gångavstånd från havet. Möbler och material har valts för att tåla att brukas länge.

– Allt bottnar i en lyhördhet för platsen och förutsättningarna – att i mötet mellan byggnad, natur och omgivning försöka skapa en dynamik.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Du kanske också gillar:

DELA (50)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar