Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Plommongalette med amaretto

25 aug, 2023 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på plommongalette med amaretto
Den här plommongaletten med amaretto blir extra läcker att duka fram om den fylls med plommon i olika färger.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Plommongalette med amaretto

Den vackert gyllene galetten serveras gärna med en god vaniljglass.

Otroligt god plommongalette med amaretto

6 portioner

Annons

Du behöver:

Mördeg:

210 g (3 ½ dl) vetemjöl
50 g (0,8 dl) florsocker
½ tsk salt
150 g kallt smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

6 plommon (gärna i olika färger)
25 g smör
3 msk strösocker
1 tsk mald kanel
1 msk amaretto

Pensling och garnering:

1 ägg
25 g mandelspån

Till servering:

½ liter vaniljglass

Gör så här:

  1. Mördeg: Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en skål. Skär smöret i små tärningar och smula det i mjölblandningen med fingrarna eller kör allt i en matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in den i plastfolie. Låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.
  2. Fyllning: Skölj plommonen, dela dem på mitten och ta bort kärnorna. Skär i tunna klyftor.
  3. Stek plommonen i smör, socker och kanel i en varm stekpanna tills de är lätt karamelliserade men fortfarande har lite tuggmotstånd. Tillsätt amaretto och låt det steka med kort tills alkoholen har avdunstat. Ta bort pannan från värmen.
  4. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut mördegen mellan två ark bakplåtspapper till en stor rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg mördegen på en plåt och ta bort det översta lagret bakpapper. Skär ev till degen efter en tallrik för att få en snygg rund form.
  5. Fördela plommonen i mitten av mördegen, lämna ca 4 cm kant. Vik kanten över fyllningen och nyp ihop runt om.
  6. Häll karamellen från stekpannan över plommonen. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över mandelflarn.
  7. Grädda galetten mitt i ugnen i 25 minuter tills den är vackert gyllene. Servera den ljummen med vaniljglass.

Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons