Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Mjuk citronkaka med ricotta

25 aug, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på mjuk citronkaka med ricotta
Det är underskattat att använda ricotta i bakverk – den tar nämligen den här mjuka citronkakan till nya höjder!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo
Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Mjuk citronkaka med ricotta

Saftig och fräsch kaka med smak av citron, vanilj och ricotta.

Avsluta middagen med en mjuk, saftig citronkaka med ricotta

6 bitar

Annons

Du behöver:

175 g smör + lite till formen
150 g ( ¹/6 dl) strösocker
250 g ricotta
200 g (2 dl) crème fraiche
3 ägg
1 vaniljstång, urskrapade frön
2 msk finrivet citronskal
½ dl pressad citronsaft
200 g ( ³/3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt

Garnering:

Lite florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170 ° varmluft. Smörj en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med lite smör. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp eller i en köksassistent. Tillsätt ricotta och vispa ihop. Rör i crème fraiche. Vispa försiktigt ner äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljfrön, citronskal- och saft och blanda snabbt ihop allt.
  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt ihop allt med en slickepott utan att slå ut luften. Häll smeten i formen och grädda kakan i 45–55 minuter. Låt kakan svalna i formen i 15–20 minuter. Ta sedan ut kakan ur formen och låt den svalna helt på ett galler.
  3. Sikta över florsocker. Servera ev med vino santo och några knapriga cantuccini.

Foto: Rikke Westesen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons