Annons

Annons

Underbar sommaridyll – med en helt ljuvlig matplats”Som en hemlig gömma vi hade förmånen att hitta.” Så beskriver Isabella Witte sin och sambon Hampus Olofssons röda skånelänga från 1800-talet. Huset är idylliskt placerat på toppen av en backe och med storslagen utsikt över Eslövs slätter.


Efter tio år i centrala Malmö valde Isabella Witte
 och Hampus Olofsson att lämna storstadslivet. Anledningen var att de hade hittat ett 1800-talshus 
i Västra Sallerups kyrkby i utkanten av Eslöv som uppfyllde alla deras önskningar. Hampus hade längtat
efter trädgårdsland, verkstad och växthus, och Isabella ville gärna bo i ett äldre hus med historia. Samtidigt var Isabella i behov av att lätt kunna ta sig till sitt jobb på en kommunikationsbyrå i stan.

Annons

Foto och styling: Daniella Witte

– Med detta hus fick vi precis allt det vi sökt. Det låg så fint med en underbar utsikt. Det hade en spännande historia, en fantastisk trädgård och ett pendlingsavstånd till Malmö på 25 minuter. Det kändes lite som en hemlig gömma vi hade förmånen att hitta, berättar Isabella.

Isabella och Hampus köpte skånelängan av ett 
äldre par som själva bott 65 år i huset. Säljarna kunde berätta en hel del om husets historia. De fick bland annat veta att huset en gång varit traktens lanthandel och att folk kommit dit för att handla efter gudstjänsten på söndagar.

– Vägen fick namnet Borgarbacken eftersom ägaren i lanthandeln ofta lät folk handla på krita. Sverige var fattigt och han gick i borgen för sina kunder, kan man säga. Tyvärr fungerade detta inte i längden och affären fick stänga. Men vi har hittat spår från den tiden, bland annat en köksvåg, berättar Isabella och fortsätter:

– Vi har också fått veta att familjen som drev lanthandeln hade 16 barn! Det är så spännande med all historia som sitter i väggarna.

Isabella och Hampus har bott två år i sin skånelänga och de jobbar hela tiden på att försöka återställa husets ursprungliga karaktär. När de renoverar handlar det hela tiden om att ta fram det gamla. De har hittat vackert plankgolv under slitna plastmattor och plockat fram takbjälkar som var inbyggda i annat material.

– Vi valde att behålla köket, men har målat luckorna, bytt ut handtagen och satt in nytt kakel och öppna hyllor, allt för att behålla husets karaktär.
Vi har också genomgående valt ljusa, svala toner
i huset som kontrasterar fint mot de mer robusta bjälkarna.

Huset hade ursprungligen ett halmtak och Isabellas och Hampus dröm är att efterlikna det med ett nytt vasstak. Bygglovet för projektet har precis gått igenom men att lägga vasstak är ett gediget hantverk. Nu återstår planeringen kring när och hur jobbet ska utföras.

Med fyra olika byggnader på tomten liknar deras hus mer en liten gård. Många besökare har konstaterat likheten mellan Isabellas och Hampus hem och gården i berättelsen om Pettson och Findus.

– Så här års är vi ute mycket eftersom vi har tre stora trädgårdsland där vi odlar för fullt. I mitten av trädgården har vi även vårt lilla uthus, där vi tillbringar många sena sommarkvällar. Det är även en helt perfekt plats att äta midsommarlunchen!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

12
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Du kanske också gillar:

DELA (200)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar