Annons

Annons

Ljuvligt sekelskifteshem med personlig konst och kreativa lösningar


Ljuvligt sekelskifteshem med personlig konst och kreativa lösningar

Efter 14 år i hus har familjen 
Holmvik Persdotter bytt tegelhus 
i södra Helsingborg mot 
111 kvm sekelskifte på Kungsholmen. Här har familjens behov blivit 
till millimeterpassade lösningar 
i personlig tappning.


Monica Holmvik Persdotter är globetrotterdottern som gifte sig med sin Fredrik från Västergötland och tillsammans med honom fick tre skånska barn: Felicia, 17, Simon, 13, och Tiger, 11.

2016 flyttade familjen tillbaka till Stockholm. Tre dialekter, ett bohag för ett helt hus och ett osett lägenhetsköp senare (som de dessutom köpte trots tre vänners avrådan) har varenda pusselbit fallit på plats i lägenheten på Kungsholmen.

Annons

Av Myrica Bergqvist
Text Sanna Rossäng
Foto Patric Johansson

– När vi flyttade visste vi specifikt vad vi behövde. Jag hade mätt upp exakt hur många löpmeter bokhylla vi hade i det tidigare huset och ville få plats med i lägenheten och jag visste att vi hade en stor matta och tavla som skulle behöva få plats, säger Monica Holmvik Persdotter.

Tillsammans med arkitekten Buster Delin har varje kvadratmeter planerats och renoverats efter familjens behov.

– Buster är bestämd i sina uppfattningar och det är jag med. Vi hade långa diskussioner, till exempel om mattan var något att ha, men den var viktig för oss i familjen och både vi och Buster tyckte att det blev bra när den väl kom plats, säger Monica.

Monica har alltid haft ett stort intresse för inredning, konst och inte minst för problemlösning, något som kom väl till pass när deras nya hem skulle växa fram.

– Jag har alltid intresserat mig för form och funktion och tycker inte om att behöva tvingas välja antingen eller utan tycker att man kan ha båda, säger Monica.

Sagt och gjort. När familjen köpte lägenheten låg tre rum i fil och köket var placerat i det rum som nu har blivit Monicas och Fredriks sovrum. Det gamla allrummet har delats av i kök, vardagsrum samt dottern Felicias sovrum och det gamla badrummet har delats av i två. I pojkarnas rum har platsbyggda sovloft med tillhörande trappa byggts. Takhöjden på 3,50 har även utnyttjats för att platsbygga både kök med moduler hela vägen upp till taket, bokhylla och, inte minst, förvaring.

– Jag tycker att vi med en begränsad yta skapat bra lösningar, säger Monica.

Men mitt bland alla smarta lösningar och genomtänkta inredningsval genomsyras lägenheten av en stor dos hemtrevnad. Det är tydligt att familjen Holmvik Persdotter trivs här och att lägenheten formad och skapad för dem och inte för några andra. Addera familjens tre olika dialekter så är det lätt att förstå att många med familjen känner hemtrevnad när de kliver över tröskeln.

– Jag älskar känslan av att komma hem och det ska vara välkomnande och bekvämt hos oss, säger Monica.

Inredningen är en mix av gammalt och nytt, designprylar och arvegods. Här står en Jetson-
fåtölj naturligt vid fönstret bredvid en platsbyggd bokhylla full av böcker, tidningar och vackra objekt från olika resor. Genomgående pryder personlig konst väggarna och bidrar till en vacker helhet.

– Jag kan tycka att det känns naket utan konst. Jag är ingen konstvetare utan tycker bara mycket om konst. Jag kan inte många namn och stilar utan tycker att både konst, tidningar och böcker bidrar till en ombonad känsla.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

12
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (27)
PINNA (759)

Annons
Annons

Annons

Laddar