Annons

Annons

Hemmet där väggfärgerna ändras
”Vi köpte lägenheten utan att ens ha sett några bilder. Någonstans inom oss kände vi att det var helt rätt.” Välkomna in till lägenheten där dagsljuset får styra väggarnas färger.

Annons

ljusoas14_webb

Till höger om entrén finns ett kapprum med vädringsbalkong och originalinredning från 1922. I taket en glödtrådslampa från Byggfabriken.

 

I ett grönt hus med utsikt över Vasastans hustak och kyrkspiror har Anna och Dag Klockby hittat hem. Väggfärgen ändras efter dagsljuset och ger ständigt nya intryck av den ljusa lägenheten.  

Av Cia Wedin Foto Stellan Herner

En vardagspromenad med hunden Jac blev början till drömmen om ett grönt hus i Vasastan. Det var när Anna och Dag Klockby gick förbi det välskötta 1920-talshuset som de började fundera på hur det skulle vara att bo just där, i hörnet invid den vackra parken. När en lägenhet blev till salu skyndade de till visningen, men tyvärr hann lägenheten säljas. Ett halvår senare fick de veta att en annan lägenhet var till salu. Denna gång på fem trappor: badande i ljus och med utsikt över hustak och kyrkspiror.

– Vi tog den osedd, ringde från bilen utan att ens ha sett några bilder. Någonstans inom oss kände vi att det var helt rätt, säger Anna med ett leende. Lägenheten var i stort behov av renovering så vi har kunnat skapa en bra bas av hög kvalitet, med bl a helkaklat badrum, köksbänk i marmor och väggfärg från Farrow & Ball.

ljusoas1_webb

I vardagsrummet har Anna och Dag platsbyggt en hylla för att förstärka fönstrets vackra form och dra blicken mot utsikten. Bronshuset är en skulptur av KG Nilsson. Den quiltade soffan är ritad av Nina Jobs för Gärsnäs utifrån briefen ”den ska vara ytsnål, otroligt bekväm och kännas som när man omsluts av en stor täckjacka”! Bord Bond i körsbärsträ med skiva i fanerad almrot av Märta Friman för Gärsnäs. Golvlampan Napoleon vid Nilen ritades av Tore Alsén på 40-talet och är en av de produkter som Anna och Dag ”ärvde” när de tog över Gärsnäs. Fåtöljerna är designade av Poul Kjærholm. Närmast den moderna Emma-stolen av Färg & Blanche för Gärsnäs.

 

Anna och Dag Klockby driver möbelföretaget Gärsnäs tillsammans med Annas pappa Åke Axelsson. När Anna och Dag tog över Gärsnäs (grundat 1893) bodde de först några år i Simrishamn där företaget har sin tillverkning. Sen blev det Stockholm.

– Vi bodde modernt, i ”Guldhuset” vid Vasaparken, ovanpå vårt showroom. Men den öppna planlösningen var svårmöblerad och vi behövde fler sovrum. Dessutom var allt väldigt … vitt!

I det gröna huset upplever Anna och Dag hur ljuset vandrar genom rummen och väggfärgen ändras.

– Vardagsrummet skiftar i stämning från mjukt beige över milda rosa toner till grått.

I köket står ett långbord i massiv mahogny ritat av Annas pappa Åke Axelsson och tillverkat av Gärsnäs.

– Att få ett sådant fint bord ritat av sin pappa är ju fantastiskt, säger Anna. Det kommer att stå här, och följa oss i framtiden.

ljusoas2_webb

Bordet i massiv mahogny är ritat av Åke Axelsson. Stolar Madonna av David Ericsson för Gärsnäs, i massiv bok och naturgarvat läder från Tärnsjö. Tavlan är målad av Katarina Axelsson. Lampa Romeo Moon från Flos.

 

I företaget jobbar Anna och Dag långsiktigt och produktionen är miljöcertifierad.

– Det är viktigt idag. Hela möbeln ska gå att återvinna. Materialen ska vara sådana att möbeln skulle kunna ställas ut i skogen utan att göra skada.

En del av ett modernt miljöarbete är att utveckla ny teknik och tänja gränserna för vad man kan göra.

– Samarbetet med våra formgivare är spännande. Vi utgår från ett behov som formgivarna sedan gestaltar med sina speciella kunskaper. Den moderna Emma-stolen av Färg & Blanche har till exempel inget skal, utan stoppningen blir bärande genom att stickningen är sydd rakt igenom den textilfyllda ryggen. Det känns roligt att få följa en möbel från skiss ända tills den är färdig och vi kan ta hem den och prova den på riktigt.

Se fler bilder från Anna och Dags ljusa oas här nedan.  

ljusoas8_webb

Köket är familjens favoritrum. Genom att öppna upp mot hallen och den öppna spisen blev det plats för ett härligt långbord, specialritat av Åke Axelsson och byggt i massiv mahogny. Stolar Madonna av David Ericsson för Gärsnäs. Modern kelim från Skillinge diversehandel och klassisk taklampa från Flos. Kök från Marbodal.

ljusoas12_webb

 

I det rymliga badrummet möter vitt standardkakel en handslagen golvplatta av Claesson Koivisto Rune för Marrakech Design. Badkar från Westerbergs, pall Butterfly av Sori Yanagi, linnehanddukar Bada av Lena Bergström för Klässbols.

ljusoas10_webb

Anna skapar gärna stilleben med glas i olika höjder, här karaffer och vaser av Carina Seth Andersson, Lena Bergström, Ingegerd Råman och Nina Jobs. Samt en antik karamellburk med lock.

ljusoas9_webb

Den vackra bordsskivan av almrotsfaner är ett hantverk av Gärsnäs skickliga fanerare (en egen yrkesgrupp av möbelsnickare), skapad av en vacker bit som Dag hittade i fabrikslagret. Keramik från Japan.

ljusoas7_webb

 

Dottern Isabella har ett litet men vackert rum med balkong som gör rummet större. Den rundade väggen (mot trapphuset) har sparats och fått platsbyggd hylla. Puffen heter Elsa, design Färg & Blanche för Gärsnäs.

ljusoas6_webb

I vardagsrummet står en klassisk soffa av Børge Mogensen, med sidobord av Josef Frank och lampa Costanza från Luceplan. På tevagnen av Alvar Aalto står en ljusstake av Ilse Crawford samt lerskulptur av dottern Isabella.

ljusoas5_webb

Liten men fin: gästtoaletten är målad med helmatt färg från Farrow & Ball, handfatet fanns redan och toalettstolen från Gustavsberg är en av de minsta på marknaden. Spegeln hittade Anna hos Oscar & Clothilde.

ljusoas3_webb

I hallen framför den öppna spisen har hunden Jac sin favoritplats på puffen av Färg & Blanche som är döpt efter honom. Det ursprungliga parkettgolvet har kompletterats, slipats och behandlats med vaxolja vilket ger en matt finish.

ljusoas13_webb

I sovrummet har Anna en hemarbetsplats med skrivbord och stol Linnea av Åke Axelsson. Bordslampa av Inga Sempé för Wästberg. Gardiner i äggskalsvit bomullssammet

DELA (32)
PINNA (1)

Annons
Annons

Annons

Laddar