Annons

Annons

Unik lägenhet med antika vibbar och tidlös design


Unik lägenhet med antika vibbar och tidlös design

Designerparet såg möjligheternas ljus i den antika våningen och skapade en pånyttfödelse där konst, arkitektur och design förenas i en alldeles unik miljö.


Gualtiero Sacchi och Elisa Calzolari bor i en vacker gammal våning mitt i norditalienska Reggio Emilia, en stad vars namn är lika med förskolepedagogik för oss här i Sverige. Det här paret arbetar dock med design, Gualtiero som arkitekt och designer i egen firma, och Elisa som visual designer på ett stort italienskt modeföretag.

Annons

Av Francesca Davoli
Foto Fabrizio Cicconi/Living Inside

Från början ville de bo i den stora, gamla våningen med högt i tak och terrass utan att ändra den ursprungliga planlösningen, men när dottern Maria Luce anlände bestämde de sig för att bygga om och skapa två nya rum för att välkomna henne. I de renoverade rummen målades väggarna äggskalsvita, men en stor del av lägenheten lämnades också orörd med gamla tapeter, terrazzogolv och kassettak intakta.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

När planlösningen ändrades ville de ändå bevara så mycket som möjligt av de vackra golven från tidigt 1900-tal i den 60 kvadratmeter långa korridoren som löper rakt igenom lägenheten. Nu fungerar den dels som ett filter mellan lägenhetens olika delar och separerar sovrummen från utrymmena som används under dagen, dels som utställningsyta för fotokonst, skulpturer, målningar och en samling asiatiska föremål.

I en lagom avskild del av lägenheten finns Gualtieros arbetsrum, där väggarna är klädda med damastmönstrade originaltapeter och golvet är lagt med terrazzo i olika färger. Stadigt som en monolit står Piet Hein Eeks bord mitt i rummet, och en bokhylla i industristil med vackra mässingsbultar är fylld med böcker om konst, design och arkitektur samt prototyper till föremål designade för Bosa Ceramiche och lampor för Viabizzuno. På det översta hyllplanet står en samling vaser från forna Västtyskland som inhandlats på marknader över hela Europa.

Bredvid arbetsrummet finns vardagsrummet, som också det utgör ett av lägenhetens orörda utrymmen och stoltserar med gammal parkett, sliten tapet och ett imponerande kassettak. Från vardagsrummet leds blicken, genom en stor glasvägg, ut mot den stora terrassens grönska. Terrassen är våningens hjärta och här spenderar Elisa och Gualtiero gärna vårkvällarna med gäster på besök, eller i sällskap av en god bok i gungstolen.

Öppningen mellan vardagsrum och matrum har fått ett dörrfoder i polerad mässing, som markerar övergången och fungerar som en portal mellan den orenoverade delen av lägenheten och den del som genomgått förändringar och har ett mer samtida utseende med vita väggar.

I slutet av den generösa korridoren finns köket, som Gualtiero har ritat. Bland annat har han valt en lång bänkskiva av beige kalksten, handmålad majolika från Apulien och en köksfläkt i glas och järn i original från 1930-talet. De förändringar som paret gjort i lägenheten har de gjort med varsam hand. Det finns trots allt en hel del liknelser mellan hur Gualtiero och Elisa vårdar sitt hem och den berömda Reggio Emilia-pedagogiken, där olikhet ses som ett viktigt värde och lyssnande, dokumetation och reflekterande ges stort utrymme.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

6
Visa bildspel

/
sovrum med grönt överkast
ljust kök med utgång mot altan
arbetsrum med bokhylla
matsal med vy mot vardagsrum
matplats med dekorativt gröna stolar
vardagsrum med antika detaljer och trä
...
Visa mer

DELA (41)
PINNA (23)

Annons
Annons

Annons

Laddar