Annons

Annons

Kreativt och helt unikt hem i London


Kreativt och helt unikt hem i London

Det svarta huset i östra London är allt annat 
än vanligt på insidan. Här bor formgivaren Kajsa Ståhl i en miljö hon skapat med lite hjälp från sina vänner.


Solen skiner i östra London och på Wilton Way råder total försommaridyll. Små butiker ligger vägg i vägg med en fin vinbar och på bänken utanför kaffebaren tvärs över gatan dricker stammisarna kaffe i morgonsolen. Vi är på besök i det hus som folk i området rätt
och slätt kallar Black House. Men när Kajsa Ståhl, en fjärdedel av det grafiska designkollektivet Åbäke, flyttade in för åtta år sedan var huset inte svart utan babyblått.

Annons
Gilla ELLE Decoration på Facebook

Av: Emma Persson Lagerberg
Foto: Petra Bindel

inredning_bibliotek_bokhylla_Foto_Petra_Bindel
– Jag hade bott i Hackney sedan år 2000 och cyklade förbi det här huset varje dag på väg till Åbäkes studio. Det hade inte så fin färg men det hade en takterrass, och tanken att kunna ha en trädgård på taket var spännande. Så det var husets karaktär, blandat med atmosfären på gatan, som gjorde att det blev just hit vi flyttade.

trappa_inredning_ljusslinga_Foto_Petra_Bindel
Nu bor hon tillsammans med femåriga dottern Luna i huset, som numera är målat helt i svart.
– Fast med en vit rand, den lämnar lite plats åt fantasin.

inredning_arbetsrum_workspace_Foto_Petra_Bindel

Hackney genomgår, precis som många andra områden i London, en ganska snabb gentri-
fieringsprocess. Trots det är det fortfarande en ganska stor blandning på invånarna i stadsdelen.

inredning_badrum_bathroom_Foto_Petra_Bindel

– Det ger ett slags frihet med en så stor mix av folk från hela världen. Alla kommer från olika bakgrunder och har olika erfarenheter, och på något sätt blir det inte så mycket tävlan då, det finns plats för olikheter. Luna är till exempel svensk/engelsk/fransk/japansk och jag gissar att hon kommer att växa upp med en East London Hackney-dialekt …

inredning_sovrum_bedroom_Foto_Petra_Bindel
Kajsa och dåvarande partnern Maki Suzuki bodde ganska många år i huset innan de tog tag i renoveringen.
– Vi var tvungna att känna på huset först. Det största problemet med det är och var förvaring. Så det första vi gjorde var trappan, som kom från idén att kunna förvara alla skor i själva trappstegen. Den är designad tillsammans med vår vän, designern Harry Thaler.

inredning_kok_kitchen_Foto-Petra_Bindel
Mycket av inredningen i huset har kommit till genom olika kreativa utbyten med vänner som också är designer. I köket står två pallar av Max Lamb, som Kajsa fick i utbyte mot att hon formgav och gav ut två av hans böcker på Åbäkes bokförlag Dent-De-Leone. Och hela det fantastiska köket i sig är ett utbyte med designern, vännen och samarbetspartnern Martino Gamper. Inspirationen kom från ett projekt som Åbäke och Martino drev tillsammans under nästan tio år:

inredning_kok_kitchen_Foto_Petra_Bindel
– Trattoria var en popup-restaurang innan konceptet popup-restaurang riktigt fanns, där vi tillfälligt intog till exempel en bar med köksbänk, vatten, allt, och sedan lagade mat åt 20 personer som satt och åt medan vi lagade. Allt skedde i samma rum, till och med på samma bord. Jag gillar verkligen idén att man kan laga mat, diska och äta samtidigt som man är social, i stället för att man springer fram och tillbaka till köksbänken. Därifrån kom tanken till vårt kök, med bordet i centrum och diskhon i mitten. För mig är köket det viktigaste rummet i ett hus och man ska vara stolt över att diska eller laga mat!
Vad lägger du märke till när du kommer hem till andra?
– Böckerna, musiken, lukten, maten.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

9
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (36)
PINNA (145)

Annons
Annons

Annons

Laddar