Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Kom igång med att snickra och tälja – expertens 10 tips

26 jun, 2019 
AvAnna Asplund
Träslöjd är trendigt – och du behöver varken verkstad eller dyra maskiner. Här ger finsnickaren Moa Brännström Ott sina bästa tips till dig som vill börja snickra eller tälja.
Annons

Att snickra och tälja är två starka trender som lockar människor i alla åldrar. Och det kan vara enklare än du tror. Moa Brännström Ott, finsnickare och författare till den populära DIY-boken Trä: Snickerihandbok för inredning och odling, har 10 fina tips till dig som är nybörjare.

5 tips: Så kommer du igång med att snickra

Snickra en skohylla till hemmet.
Skohylla som du kan snickra själv, designad av Moa Brännström Ott.

Att snickra till hemmet och trädgården behöver inte vara bökigt eller högljutt. Med några grundläggande råd i ryggen är du redo att börja skapa:

1. Du behöver ingen verkstad för att snickra

–  Det räcker med ett stadigt bord, så kan du lägga på en plywoodskiva när du arbetar. Det finns även bockar att köpa. Men om du har möjlighet att skapa en plats för en snickarbänk hemma så är det förstås trevligt; ”det här är mitt kreativa space”.

2. Verktygen behöver inte vara dyra

Bord från boken Trä: Snickerihandbok för inredning och odling av Moa Brännström Ott.

Moa Brännström Ott menar att den som inte är proffs inte behöver investera i dyra verktyg. Efter ett tag vet du vilka verktyg du använder mest, och kan byta upp dig när det är dags att byta ut dem (om du vill). Och du behöver bara en enda maskin.

Annons

Här är de 5 viktigaste verktygen:

1.  Skruvdragare: – Det är det enda elektriska du behöver egentligen. Den både borrar och skruvar och är inte läskig, men effektiv. Och du behöver absolut inte ha en som kostar flera tusen, du kan nöja dig med en för 500 kronor, säger Moa Brännström Ott.

2. Japansåg: – Det man är van vid här i Sverige är fogsvansen och den är bra om man ska grovkapa något. Men om du har en fogsvans och tänker finsnickra så kan du räkna med att det inte blir bra. Japansågen sågar snabbt igenom träbiten och det blir jättefina snitt. Den ovärderlig, men man kan köpa den för runt 400 kronor.

3. Geringslåda: – Lådan hör till japansågen och har färdiga snitt i sig så du kan såga i 90 grader, som ju är det man gör mest, eller 45 grader.

4. Vinkelhake: – Vinkelhaken använder du för att se så det blir 90 grader helt enkelt.

5. Tumstock: – Den behöver nog ingen närmare presentation.

4. Köp rätt sorts trä

Välj rätt trä när du ska snickra
Moa Brännström Ott och hunden Stella väljer planhyvlad ek eller furu till finsnickeri.

– Man ska inte köpa byggregel, det är inte ett trevligt material att snickra med. Köp planhyvlad ek eller furu, som är till för lite finare snickeri.

5. Börja med något enkelt

Börja med något enkelt när du ska snickra – som en örttork
Örttorken med tre våningar är ett enkelt DIY-projekt.

– Ett av mina tips är att inte ta på sig för stort projekt. Både att storleken på det du gör ska vara hanterbar och att det inte är för komplicerat. Gör först något som du tänker att “det är för lätt”. Det är klart man kan läsa i en bok hur man ska göra, men det är en annan sak att göra det. Precis som med matlagning.

Annons

I Moa Brännström Otts bok finns till exempel en örttork som hon tipsar om som ett bra första projekt.

– Det är många olika moment och en del pill men inget för komplicerat för en nybörjare.

5. Öva på en annan träbit

– Det kan vara bra att ha en övningspinne också: Om du till exempel ska såga 90 grader så kanske du gör det på en annan pinne först, innan du tar tag i det trä du ska använda.

5 tips: Så kommer du igång med att tälja

Moa Brännström Ott tipsar om hur du kommer igång med att tälja
Börja med platta föremål innan du ger dig på att tälja en slev, tipsar Moa Brännström Ott.

Att tälja blir allt mer populärt. Det finns många kurser för nybörjare. Och Moa Brännström Ott håller ibland i after work-träffar i täljning i Stockholm. Men du behöver ingen snickarbod för att skapa dina smörknivar och slevar:

Annons

– Det är bra att tälja hemma eftersom det blir stora spån, det är lätt att städa efter sig. Men ett tips är att kanske inte sitta på en ryamatta eller en ullpläd, säger Moa Brännström Ott. Här är hennes råd till täljsugna:

1. Tänk först och främst på säkerheten

– Ha alltid plåster nära. Kniven ska vara så vass att du kan skära dig bara av att snudda vid den. Så du måste vara fokuserad.

2. Ge det några timmar så hittar du tekniken

– Det handlar så mycket om att hitta tekniken. Det är en tydlig gräns när man fattar hur man ska göra rätt. Och det räcker med en tre timmars kurs för att faktiskt lära sig tälja.

3. Använd en vass täljkniv

– Ska man ha en täljkniv så har de kortare blad, välj inte en vanlig Morakniv – men deras slöjdkniv tycker jag är jättebra. Man kan ha en fintäljkniv och en grovtäljkniv, så man har skärpan kvar till finliret.

4. Börja med platta saker

– Det är lättare att misslyckas med en sked, att man man råkar tälja hål i den och så har man liksom hållit på i tre timmar. Och det är lättare att skada sig. Men man kan inte misslyckas med en smörkniv – så det är en bra start.

Annons

5. Fokusera på det du gör

Att tälja är meditativt, eftersom det är avkopplande men samtidigt kräver fokus. Om du vill göra något annat samtidigt gäller det att inte välja något som stjäl för mycket av din uppmärksamhet.

– När jag täljer hemma så sätter jag gärna på en serie jag sett tio gånger som ett sällskap, säger Moa Brännström Ott.

Foto: Miki Anagrius

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons