Annons

Annons

Kika in i modechefens uppdaterade 1960-talsdröm


Kika in i modechefens uppdaterade 1960-talsdröm

Det arkitektritade sextiotalshuset i Djursholm har en filmisk kvalitet 
som inte liknar någonting annat. För mode- och skönhetsjournalisten Emma Unckel och hennes familj blev det perfekt match.


I bland verkar det nästan som att ett hus har väntat på sina nya innehavare och att de, ovetande, har väntat just på det huset. Innan mode- och skönhetsjournalisten Emma Unckel och hennes man Nils flyttade in i tegelvillan i Djursholm bodde de i en nybyggd lägenhet på Gärdet.

Annons

Foto Stellan Herner
Av Lo Bjurulf
Text Anders Bergmark

– Vi trivdes där, men vi ville ut från stan. Det intressanta är att vi köpte möbler som egentligen inte passade speciellt bra i den lägenheten, designklassiker som vikväggen av Alvar Aalto till exempel. Men här passar våra möbler perfekt, konstaterar Emma lite förundrat.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Emma är mode- och skönhetschef för livsstilskonceptet Daisy Graces onlinemagasin The Routine. Nils är advokat och tillsammans har de sönerna Harry och Frank, 3 och 6 år gamla. När familjen flyttade in i huset julen 2016 kändes det som att komma hem.

– Man skulle kunna inreda det här huset superminimalistiskt, men det är inte vi. Vi vill att det ska kännas välkomnande och ombonat. Hellre lite saker som bryter av än att det blir för perfekt. Vi bara längtar efter julafton när vi får sitta tillsammans allihop, här vid den öppna spisen.

Emma bjuder på kaffe i vardagsrummet. Det skulle kunna vara en lite otypiskt mysig scen ur Tom Fords melankoliska mästerverk A Single Man, filmat i ett hus ritat av John Lautner 1949 i Glendale, Kalifornien. Förmiddagssolen skiner in genom fönsterpartierna mot trädgården och ger en varmt gyllene lyster åt träbjälkarna i taket och tegelväggen ut mot gatan. På stenläggningen utanför rör vinden om bland gula och röda höstlöv.

Huset ritades av arkitekten och finansmannen Adam Backström i slutet av sextiotalet som tjänstebostad åt en direktör inom skogsindustrin. Det är format som ett L, vänt in mot trädgården. Mot gatan finns ljusinsläpp högt upp men inga fönster – en fristad med ryggen vänd åt vardagen som pågår på andra sidan tegelväggen. Vikdörrar av trä som kan skärma av delar av bostaden skvallrar om att det använts till representation. Mitt i huset reser sig en liten lanternin där ljuset strömmar ner från fönster åt alla håll. Där uppe finns en vilstol och en generös hög med kuddar, en perfekt plats för att dra sig undan med en bok eller kanske dela på en flaska champagne i solnedgången.


Någon gång på nittiotalet gjordes köket om, men i övrigt var huset i stort sett orört när Emma och Nils flyttade in. Eftersom den tidigare ägaren rökt flitigt inomhus blev de tvungna att ytrenovera hela huset, men ambitionen var hela tiden att inte göra någonting som skulle kunna förstöra husets unika karaktär. Tvärtom. Vid ett tillfälle när den tidigare ägaren var på besök hörde Emma de vuxna barnen prata om ”det fina stengolvet som mamma och pappa hade i entréhallen”. Hantverkarna varnade för att att ett eventuellt stengolv under parketten kunde vara förstört och att hon i så fall skulle bli tvungen att bryta upp det och lägga om hela golvet. Men Emma bestämde sig för att ta risken. Under parketten uppenbarade sig ett fantastiskt golv av naturskiffer.

– Vi känner en väldigt tacksamhet för att vi fick göra det här huset till vårt. Och det känns som om huset är tacksamt att det blev just vi som flyttade in, säger Emma.

Efter jul ska de påbörja den första renoveringen. När det här skrivs lutar det åt badrummen. Emma och Nils har tagit hjälp av arkitektkontoret Studio Abirascid Hemlin för att skapa en löst hållen sjuårsplan. Den omfattar bland annat en utbyggnad och en ny trappa som öppnar upp huset på ett fantastiskt sätt. I trädgården vill de så småningom ha ett orangeri och kanske en pool.

– Det är så mycket att göra men jag känner ingen stress. Vi tar lite åt gången. Vi ska ju bo här hela livet!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

13
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (109)
PINNA (814)

Annons
Annons

Annons

Laddar