Annons

Annons

Skapa en grönskande trädgård hemma på ett kick!
Kolla in i ELLE Decorations chefredaktör Svantes magiska trädgård – Vi listar 4 odlingstips som hjälper dig och dina gröna fingrar en bra bit på vägen!

trad5

1. Ladda upp med planteringslådor! 

Börja att odla med lådor och bäddar. På så sätt blir det enklare att sköta om, vattna och rensa. Ett tips är att dela in bäddarna i olika delar som ska vara ca 125 centimeter breda och så långa som bäddarna är. Skapa sedan gångar i bäddarna med hjälp av en kratta som du sedan stenlägger eller täcker med halm eller barkflis. Kan vara bra att skydda odlingen med hjälp av en fiberduk över lådorna som skyddar mot alla tänkbara små kryp och skadedjur!

Annons

trad9

trad10

2. Kickstarta våren med färgglada tulpaner! 

När du planterar denna ljuvliga vårblomma bör du göra det i väldränerad jord. Tänk på att löken kan ruttna om jorden är för blöt under längre tid. Gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på dubbla djupet i förhållande till lökens höjd. Vattna alltid i samband med planteringen! Det kan vara bra att inte plantera tulpaner där det blåser mycket med tanke på att det är höga blommor.

trad2

3. Klä in gården med lummiga klätterväxter! 

Sätt upp en spaljé och plantera din favorit till klätterväxt. De flesta klätterväxterna trivs bäst i väldränerad jord. Gräv en stor och djup grop ca 60 gr 60 cm när du ska plantera dina klätterväxter och försök att hålla dig minst 50 cm från husväggen. Klematis och andra klätterväxter kan må bra av att sättas ihop med andra växter, stenar eller torra trädstammar. Vattna rikligt vid planteringen!

trad4

4. Odla dina egna grönsaker och avnjut till middagen! 

Det krävs inte mycket för att sätta igång och odla ätbara växter, örter och grönsaker hemma i trädgården! Allt i från rädisor, gurka, sallad, morötter och olika örter förgyller middagen under sommarhalvåret. Allt du behöver för att skapa ett trädgårdsland är en liten plätt som är ca 3 gr 3 meter. Placera din plätt i ett soligt läge, gräv bort ett grässvål, luckra och rensa bort ogräs innan du sätter igång. Har du balkong så fungerar det med pallkragar som du ställer på marken och fyller med jord.

För mer trädgårdsinspiration, kolla in i Svantes lummiga värld! 

DELA (12)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar