Annons

Annons

Kreativt och inspirerande med personlig inredning


Kreativt och inspirerande med personlig inredning

Några effektfullt målade väggar, en del egen design, 
några älskade klassiker och nostalgiska släktklenoder. Svårare än så 
är inte inredningsmagi à la Lene Ostenfeldt.


Trägolvet knarrar, väggarna är lite skeva och under nyligen målad väggfärg anas gamla tapetmönster. Kanske kunde en tro att en professionell art director och stylist skulle ha ett hem fyllt med det senaste från designvärlden. Så är dock inte fallet med Lene Ostenfeldt vars kombinerade hem och arbetsplats ligger i Holbæk, en knapp timmes bilfärd från Köpenhamn.

Annons

– Mitt hem är min bas, en jordad blandning mellan okomplicerad design och enkla material. Under de år jag levt här har det förändrats från att vara en stylad miljö till en fond mot vilken jag kan ge uttryck för min kreativitet. Det är här jag lever, leker, arbetar, tänker och hänger, säger Lene Ostenfeldt.

Av Lene Ostenfeldt
Text Hannah Booth
Foto Anders Schønnemann/Living Inside

Hennes lekfullhet och experimentlusta märks tydligt dels genom hennes blandning av högt och lågt – designklassiker och loppisfynd – dels genom orädd användning av färg. Hon har funderat kring hur ljuset faller på olika ytor i rummen och sedan målat för att dölja eller framhäva. Det känns att det här är ett hem som är föränderligt.

– Genom att blanda och kombinera saker på olika sätt, eller genom att byta färg på en vägg, en stol eller en lampa, får du ett helt annat resultat. Vi måste våga leka och experimentera lite mer, säger Lene, som speciellt gillar effekten mörka färger skapar när de kontrasterar mot något ljust och krispigt.

Mörka färger kan också ge ett väldigt sofistikerat intryck, menar hon, och det är bra att ta hjälp av färg när olika saker och stilar ska sättas samman till en enhet.

– Möbler och accessoarer måste inte passa ihop, det viktiga är att färgerna harmonierar. Du kan blanda de som leker bra ihop, komma undan med mycket och ändå skapa en läcker look, tipsar Lene, som ofta får frågan om hon ”lever ihop med sig drömdesign?”

– Det gör jag inte! Ett hem är en plats där jag vill kunna samla energi och dra mig undan, en plats som håller kära berättelser. I mina ögon är det livet du lever som skapar hemmet – inte dyra möbler, trendig design eller häftiga apparater, säger Lene vars hem är en eklektisk blandning med inslag av modern design. Det blandas med släktklenoder och loppmarknadsfynd som ofta renoverats lite eller bara fått ett nytt lager färg.

– Jag tycker om det lite skeva och oförutsägbara. Och jag tycker särskilt mycket om naturmaterial eftersom de får patina.

Ett personligt hem, menar Lene, är inget du kan köpa, det uppstår när du väljer det som du gillar och inte låter trender styra.

– Ifall du söker kreativ och opretentiös inspiration till ditt hem är det en bra idé att boka ett bord på en restaurang eller bar med speciell inredning eller att titta in på ett av alla nya små boutiquehotell som finns världen över.

Det massproducerade, säger Lene, är definitivt på väg ut och under de senaste tio åren har hotellen plockat in det som är noga utvalt och unikt, som vintageföremål, mjuka tyger och massor av färg. Med det sagt, är hennes bästa inredningstips att ta med sig idéerna hem och sedan försöka acceptera och använda de saker du redan har för att skapa något liknande.

– Slit-och-släng-kulturen är passé sedan länge. Nu ser vi till att trivas där vi befinner oss i livet och gör det bästa av det!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (45)
PINNA (691)

Annons
Annons

Annons

Laddar