Annons

Annons

Inspiration: Nystart hemma

Sommaren går mot sitt slut och en ny säsong tar sin början. Passa på att göra en nystart i hemmet: möblera om, byt gardiner, arrangera stilleben av loppisfynden och skapa nytt av gammalt. Stylist Cilla Ramnek och fotograf Pia Ulin visar på tolv kreativa exempel.

Annons

Dold förvaring
Hurtsarna blir till bädd med en måttbeställd skumgummimadrass och det blir ett fint hörn att samla de broderade kuddarna. Textil från den tiden när tiden räckte till … Rithurtsar, 1 500 kr/st, Vadstena Antik & Kuriosa. Skumgummimadrass, 2 000 kr, Specialplast. Kuddar och tyg, secondhand. Lampa med fot i silverfärgat glas, 725 kr, Vadstena Antik & Kuriosa.

Gilla ELLE Decoration på Facebook


Tygtrolleri
Rullgardiner i så kallad 1700-talsmodell är enkelt konstruerade med snöre, glasringar och liten läderbit. Varför inte blanda olika tyger. Gardinen är gjord av två olika stycken för att få lämplig bredd till fönstret. Istället för att måla väggar så har karmar, panel och element fått färg. Med vattenlöslig lackfärg blir inte arbetet särskilt komplicerat. Stolar från Vadstena Antik & Kuriosa. Taklampa Puck, 40 cm, 1 850 kr, Malmstenbutiken. Rullgardinen till höger är gjord av secondhandfyndade tygbitar och en materialsats från Svensk Hemslöjd. Rullgardinen till vänster, textil Lök från 10-gruppen, ej i produktion. Golvlampa Lean från Örsjö, 4 720 kr, Malmstenbutiken. Färgen på fönsterkarm, element och panel är Flügger 3464.


Njut av sommarfynden
Något av sommarens fynd pryder fönsterbrädan. Formen kanske minner om sommarhuset eller den tillfälliga vistelsen i en främmande trakt, och funktionen välkomnar en mörkare årstid. Antika ljusstakar i trä, målade i guldfärg och tillverkade 1933 enligt stämpel på undersidan, Vadstena Antik & Kuriosa.


Välsorterad samling
För skoälskaren kan det vara en bra idé att samla alla skodon på samma ställe, och varför inte synligt? Överhuvudtaget är det ett bra sätt att skapa trivsel, att göra ordentlig plats för sina intressen. Sparringhyllor från Elfa/Järnia. Taklampa och sideboard i kolonialstil från À La Carte Antik.


Förvaring ger frihet
Förvaring är inte enbart en utseendefråga utan bidrar också till att skapa struktur i vardagen. Genomtänkta förvaringsmöjligheter underlättar och man får energi till annat än att leta och plocka. Här syns ett vitt metallskåp, egentligen avsett för verkstadsmiljö, men satt i hemmet så ser det exklusivt ut, och till ett lägre pris. Förvaringsskåp av metall, ca 3 000 kr, Runelandhs.


Låt projekten ta tid
Möbler eller föremål i hemmet som väntar på att bli omhändertagna behöver inte gömmas undan. Här är en trädgårdsstol från 80-talet som inhandlats spontant och för nästan ingen kostnad alls. Den står här och väntar på sin tur; inne eller ute, med dyna eller som den är, man vet inte ännu. I stolen vilar en lampskärm av äldre modell och en klassisk taklampa från 40-talet i en habegärlig pistaschgrön färg, men utan modern elinstallation. Taklampa i gjutjärn och glas, 150 kr, À La Carte Antik. Lampskärm, 125 kr, Vadstena Antik & Kuriosa. Trädgårdsstol i vitlackerad metall, 200 kr, Vadstena Antik & Kuriosa.


Fynda & blanda

Om man är sparsam men gillar kvalitet så är det tacksamt att hålla utkik efter butikernas så kallade vita veckor, då det är lätt att hitta exklusiva bäddtextilier till rimliga priser. Blanda gärna: påslakan av ett slag, kuddar av ett annat, med ett egenhändigt sytt underlakan. Sänglinne från Gertrude. Broderad kudde, 350 kr, À la Carte Antik. Batiktyg, Myrorna.


Möblera om

Sovrummet fick flytta till paradrummet, under de tre välvda fönstren. Tillsammans med växter och ljus runt sängen så skapar man illusionen av att det ännu är sommar. Ett sätt att belöna sig när man omorganiserar hemmet kan vara att möblera om. Rörelsen behöver inte vara så omfattande, men att något knuffa runt sina saker piggar upp intrycket och man får känslan av nytt. Linnegardintyg Lina, 420 kr/m, och taklampa, 5 100 kr, Svenskt Tenn. Sängbord i rotting med glasskiva, 350 kr/st, Vadstena Antik & Kuriosa. Sänglinne Yves Delorme/Gertrude. Bordslampor, secondhand.


Organisera med stil
Tapet bakom den väggfasta hyllan skapar fin fond mot myllret av skilda ting, och helhetsintrycket blir på det sättet mer samlat. Hyllor och byråar har tidigare stått i andra rum men har nu bildat enhet tack vare sin placering och att de lackerats i samma färgton. Fåtölj Häggbom, 31 402 kr i tyg Lario från Kinnasand, Malmstenbutiken. Trasmatta från À La Carte Antik. Pallen är secondhand, fatet ovanpå pallen är en skaldjursplatå i aluminium, 350 kr, Cordon-Bleu. Golvlampa från Belid, 1 545 kr, Norrmalms El. Vas Dagg, 2 400 kr, Svenskt Tenn. Lampskärm i lin med mönster Manhattan, 990 kr, Svenskt Tenn. Lampskärm i lin med mönster Mirakel, 680 kr, Svenskt Tenn. Tapet Krysantemer, 590 kr/rulle, Svenskt Tenn. Byråar Malm, 599 kr, Ikea, här omlackerade med färgen 4382 från Flügger. Sparringhyllor från Elfa/Järnia, målade med Flügger 4382. Till vänster målning Orange tv av Magnus Carlén 2004. Målning med ansikte i profil av Paolo Carosone 1967. Allt övrigt är secondhand.


Arrangera fynden
Blickfång och stilleben behöver inte utgöras av i sig värdefulla ting och inte heller vara permanent installerade. Det kanske bara handlar om former som förhöjs när de kommer i grupp. Som här, en liten installation inspirerad av konstnären René Magritte. Tapet Krysantemer, 590 kr/rulle, Svenskt Tenn. Målning av Magnus Carlén. Övrigt är secondhand.


Inspirerande gömma

Mindre tygbitar, lagda på ett sätt bara för inspirationens skull och för att inte glömma bort alla planer man hade under ledigheten, allt möjligt som skulle kunna tillverkas eller göras. Rithurts, 725 kr, Vadstena Antik & Kuriosa. Diverse tyger, stuvbitar.


Samla & sortera
Att rensa lådor och skåp, systematisera och organisera. Kanhända har man funnit något under sommaren som inspirerat till nya tag, nya intressen, utveckling … Ett större fynd av knappar bereder kanske vägen för en sömnadskurs. Rithurts, 1 500 kr, Vadstena Antik & Kuriosa. Tapet Charles, 645 kr/rulle, Sandberg.

Av Cilla Ramnek  Foto Pia Ulin

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar