Annons

Annons

Ikea: Varför heter Billy Billy?
PE378176

Hur får Ikea-möblerna sitt namn? Det är en fråga som alla som någon gång handlat på varuhusjätten sannolikt ställt sig. BillyKlippan och Poäng är så välbekanta att de känns som gamla vänner och deras namn är ingen slump – precis som namnet Tvingen på den nya duschserien ovan.

Annons

På huvudkontoret i Älmhult finns noggranna regler för hur namnsättningen går till. Att Billy är en bokhylla och Klippan en soffa är helt enligt boken, men att Poäng är en fåtölj är en kvarleva från en tid då namngivningen var mer sporadisk. Det började nämligen redan på 50-talet, när Ingvar Kamprad kom på att det var betydligt roligare att sätta namn på produkterna än siffror.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Nu döps mattor efter danska ortnamn, köksaccessoarer efter fiskar, svampar eller beskrivande ord och lådor, väggdekorationer och liknande efter svenska slanguttryck eller ortnamn. Skrivbord och stolar får skandinaviska pojknamn medan textilier och gardiner får flicknamn. Just flicknamnen är så populära att de snart tar slut, men med tanke på att Ikeas databas innehåller cirka 26 000 namn är risken att en produkt ska stå namnlös liten.

Däremot är efternamn strikt förbjudna – annars blir växeln garanterat nerringt av upprörda kunder. För ett växande, internationellt företag är produktdopet nämligen inte helt lätt. Namnen får varken vara varumärkesskyddade eller stötande, vilket har gjort att ord som Balle, Dick och Prick fått stryka på foten under åren.

Lovbacken

Nu är bordet som ligger bakom Ikeas självmonteringsidé är tillbaka i hyllan. De platta paketen föddes 1956, då Ingvar Kamprad och designern Gillis Lundgren skruvade av bordets ben för att få plats i bilen efter en fotografering. Då hette bordet Lövet, ett namn som numera är ett registrerat varumärke. Nu har bordet därför fått ortnamnet Lövbacken, vilket även ”visar” att det är en vardagsrumsmöbel.

PE380744

I oktober finns den nya kollektionen Trendig i butik. Precis som PS– och Stockholms-serierna avviker den genom att inte ha specifika namn på produkterna, som återfinns inom flera olika varugrupper.

PE282814

Ibland återanvänds namn, men vissa produkter är så ikoniska att det inte fungerar. ”Om Klippan, Gud förbjude, skulle utgå ur sortimentet så skulle vi inte döpa en annan soffa till det”, säger Ikeas designchef Marcus Engman.

PE337512Mattan Lilleröd är döpt efter ett danskt ortnamn. För att platsa i Ikea-katalogen ska ett namn ha minst fyra, men inte mer än 12 bokstäver. PE346497Skrivbordet Micke är döpt till ett pojknamn.

I ELLE Interiör nr 7 kan du även läsa en liten intervju med designchef Marcus Engman, som är ny på posten sedan i fjol!

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar