Annons

Annons

Idyllisk sekelskifteslägenhet – inredd med ljuvliga vintagefynd


Idyllisk sekelskifteslägenhet – inredd med ljuvliga vintagefynd

Tre trappor upp 
över idyllen i Gamla Enskede 
bor Sofia Wood 
tillsammans med Andreas och barnen Ruby och Otis. 
Här har de skapat en hemtrevlig oas där livet kretsar kring 
det stora köket.


När snön faller tungt på små gator och lummiga bakgårdar blir det inte direkt mindre idylliskt i det pittoreska bostadsområde i Gamla Enskede där familjen Wood har byggt bo, högst upp i ett trevåninghus från förra sekelskiftet. Ljuset strömmar, vintervädret till trots, in över taket på skolan tvärs över gatan och lugnet är så påtagligt att man nästan kan ta på det.

Annons

Av Emma Persson Lagerberg
Foto Petra Bindel

Gilla ELLE Decoration på Facebook


– Gamla Enskede är som en liten lummig småstad, men med storstan bara runt hörnet. Det är perfekt när man har barn, här springer de mellan husen och leker själva, säger Sofia Wood, som tillsammans med maken Andreas och barnen Ruby och Otis hade haft siktet inställt på området ett tag innan just den här lägenheten dök upp.

– Vi har dessutom flera vänner som flyttat hit och som har öppnat världens mysigaste lilla restaurang, Matateljén. För varje dag känns det som man har färre och färre anledningar att ta sig härifrån…


Hubben i lägenheten är ett stort öppet rum som rymmer kök och vardagsrum. Just det stora köket var en av anledningarna till att 
Andreas och Sofia, som för många är känd för sina inspirerande matbilder och recept på Instagram och bloggen Chez Wood, föll för 
lägenheten från början.

– När man lagar mycket mat känns det lyxigt att inte behöva känna att alla andra är någon annanstans, att vi ändå är tillsammans fast vi gör olika saker.

Våningsplanet hyrdes fram till för ett par år sedan ut till skolan tvärs över gatan som fritidshem, och totalrenoverades därför när föreningen bestämde sig för att omvandla ytan till bostadsrätt.

– Varenda kvadratmeter var iordninggjord och varken kök eller badrum har mer än ett par år på nacken. Så vi har inte renoverat mycket alls, lite färg och ytskikt här och där. Det största problemet var hur vi skulle förhålla oss till det stora rummet.


Förvånansvärt nog visade det sig vara otroligt svårmöblerat just på grund av storleken och rymden. Mattor, ”det grundar rummet mer och skapar tydligare zoner”, och få men noga utvalda prylar, ”vi vill gärna hålla det relativt prydligt, men för den delen inte kalt eller strikt”, blev lösningen. Även möblerna är valda med kärlek, och varje pjäs har en egen historia. Sofias jobb på 
Bukowskis har förstärkt ett redan sedan tidigare stort intresse för vintagefynd.

– Att saker har en historia är viktigt för mig. Det kan vara vår familjehistoria, som med den moderna mörkblå tavlan som min styvmor som är konstnär har gjort eller trätrågen från 1800-talet vi ärvt av min morfar, men också den historia som följer med när man köper äldre saker. Det finns en annan själ i de objekten tycker jag, utöver miljöaspekten i att konsumera sådant som redan finns tillverkat. Det är en diskussion som ofta kommer bort lite grann när man pratar om att köpa eller sälja på auktion.

Nästa projekt är att hitta en ny soffa, även den vintage såklart.


– Jag har en hel del sökord sparade på Bukowskis, men kommer en fin Tufty time-soffa av Patricia Urquiola för B&B Italia in slår vi till omedelbart.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (23)
PINNA (36)

Annons
Annons

Annons

Laddar