Annons

Annons

Modernt drömboende – med ett helt magiskt sovrum


Modernt drömboende – med ett helt magiskt sovrum

Hemtrevnad och sekelskifte möter
 öppen planlösning 
och rikligt med rymd. 
I hjärtat av Östermalm 
har Edita Renlund, 
kvinnan bakom 
matbloggen Foodjunkie, skapat sitt drömboende.


För Edita och sambon Besim var målet med det nya hemmet enkelt: att
 känna sig som hemma. Tidigare bodde de i ett modernt, stilrent tre-
 våningshus på Lidingö. Förutom att komma närmare stan var det en
 sekelskifteslägenhet med karaktär som lockade.

Annons

– Vi letade efter ett objekt att kunna göra om, antigen ett fullständigt renoveringsobjekt eller bara en lägenhet med potential att tillföra en personlig touch, säger Edita.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Av Gill Renlund
Text Linnéa Ruiz Mutikainen
Foto Johan Sellén

2014 flyttade familjen till Östermalm. Lägenheten från 1881 var helt nyrenoverad, men hade en speciell planlösning. Hemmet bestod i huvudsak av två stora rum och krävde en omfattande renovering för att rymma hela familjen. Utöver den gemensamma dottern Alba, 2,5, har Besim sedan tidigare barnen Alicia, 15, och Elias, 11, som också behöver sin plats.

I huset på Lidingö var det fönster från golv till tak, vilket begränsade inredningsmöjligheterna. Med mer väggyta kände Edita att det var dags att låta den nya lägenheten blomstra på riktigt.

– Vi tog bort en vägg i vardagsrummet och hittade tacksamt fler kvadratmeter att jobba med. Både kök och badrum har flyttats. Att köket blev ett sovrum är den allra största förändringen, konstaterar Edita.

Edita har länge haft ett intresse för inredning. Med en fotograf till pappa och stylist till mamma har det kreativa sinnet ständigt funnits runt henne. Hon ser sig inte som en person som dedikerat nördar in sig på inredning, men gillar att ha det snyggt. Förändringar sker ofta och spontant, som när hallen antog ny skepnad och taket skulle målas.

– Det är som ett sug som bara slår till. Besim var i Barcelona och jag kände att en överraskning vore kul. Det slutade med att jag stod och målade taket klockan fyra på morgonen, och självklart var bara halva målat när han kom hem. Jag får spontana ryck och tänker inte på hur det känns nästa månad, säger hon med ett skratt.

Utöver inredningsintresset har intresset för mat en stor plats i Editas liv. Hon driver bloggen Foodjunkie på heltid, en plattform där mat och livsstil står i fokus. Idén till bloggen tog form över en fika med en vän. Nu har den funnits i fem år.

– Familjen gillar att äta maten, så på så sätt blir det ett familjeengagemang. Då är det ju bra att den är nyttig! Men intresset för mat är helt klart mitt.
Därför är köket inte helt oväntat en viktig del i hemmet. Målet var att skapa ett kök som öppnar för umgänge i stället för att vara i ett separat rum. Nu är köket en del av vardagsrummet – optimalt vid middagsbjudningar, tycker hela familjen.

En annan favorit är sovrummet, ett rum som är en oas i sig.

– Det är ett perfekt rum att landa i, säger Edita.

Familjen reser mycket och ville bevara den känslan genom att skapa hotellkänsla i sovrummet.

Marmor är en annan framstående detalj, som oavsiktligt blev ett tema i hemmets inredning. Besim önskade ett marmorbadrum medan Edita kände för ett marmorkök. Det blev en enkel kompromiss – både badrum och kök i marmor.

– Besim var lite skeptisk till en början, men han litade på mitt omdöme. För mig var det viktigt att få marmorn fräsch och snygg snarare än vräkig och dominerande.

Hela renoveringen av lägenheten tog fyra månader, vilket var lite längre än vad paret hade beräknat. Renoveringen ägde rum i samband med att dottern Alba föddes och familjen fick därmed bo hemma hos Editas mamma under tiden.

– Ett tips jag vill ge är att se till att renoveringen blir klar innan barnet är beräknat att födas. Det är så typiskt att göra om precis innan barnet kommer, säger hon med ett skratt.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

9
Visa bildspel

/
badrum i marmor
sovrum och badrum i ett
blåmålad hall
köksö i marmor
vardagsrum med en generös soffa och fåtölj
barnrum med rosa väggar och en tavelvägg
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (40)

Annons
Annons

Annons

Laddar