Annons

Annons

Hem: Sommarlovspärla

Under all ditspikad masonit visade sig det gotländska skolhuset vara en riktig pärla. Den tomma skolbyggnaden var fallfärdig men det var någonting som sa klick. Efter år av varsam renovering tillbringas idag somrarna här tillsammans med familjen och goda vänner på besök. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

Annons

I början av 1990-talet semestrade fotografen Stefan Anderson på södra Gotland. Han var med i en tennisturnering i Vamlingbo och fick syn på en gammal skolbyggnad som stod tom. Huset var i dåligt skick men det var någonting som sa klick. Det visade sig att skolan var till salu och Stefan köpte den av kommunen.
– Jag gillade det höga taket, lite som i en fotostudio. De flesta andra hus häromkring är väldigt låga.
– Huset var fallfärdigt när vi flyttade in, det hade regnat in i många år från stora hål i taket. Vi har i princip renoverat sedan 1992. Tanken har varit att återställa allt som det skulle ha kunnat se ut någon gång – och det har fått ta tid, berättar Stefan.

Ovan: Matbord, soffa, lampa och fåtöljer från loppis. Stolar från Svenskt Tenn.


Skolan är byggd 1900. Undan för undan under 1900-talet renoverades den ursprungliga interiören sönder. Golvsocklar togs bort. Paneler, tak och golv täcktes med masonit.
Stefan började med att laga skorsten och tak och fortsatte vidare ner i huset. Köket flyttades till det som hade varit skolbarnens kapprum för att komma närmare trädgården. I det tidigare köket inredde han ett badrum.
Under all masonit visade det sig finnas vackra trägolv och paneler på väggarna. En del lampor fanns också kvar och attiraljer som den stora skrivtavlan och orgeln behöll han naturligtvis. I stort sett hela det övriga möblemanget är inköpt på loppisar i närheten eller bytt mot annat.


Angelina och Stefan i loppisfyndad soffa i den före detta skolsalen. Det mesta av möblemanget är köpt på loppisar på södra Gotland. Annat finns kvar sedan skoltiden, som skolplanscher, den gamla orgeln och naturligtvis skrivtavlan. Klockan köptes för skolkänslan, liknande finns på Svanströms. Mattan kommer från NK och kaminen från butiken Gamla Lampor i Stockholm. På bordet står en skål av keramikern Ingela Karlsson, som bland annat säljer på Blås & knåda.


– Man behöver inte köpa det dyraste för att det ska bli bra, man kan köpa billiga slaktarkrokar på loppis istället för dyra märkeskökstillbehör, säger Stefan.
Den fasta inredningen, som det platsbyggda köket med sina kalkstensskivor, hoburgsmarmor och golvsocklar, är också köpta från lokala företag, vilket får en extra knorr med tanke på byggnadens ursprungliga användning. Den gotländska kalksten kommer från stenfabriken i Burgsvik och spisen är köpt på en affär för restaurangtillbehör. Redskapen ovanför hänger på köttkrokar från loppis och taklamporna följde med huset.
– Det roliga med huset är att alla i byn har gått i skola här. Alla som kommer in ställer sig någonstans i skolsalen, böjer på knäna och säger ”här satt jag!”


Döttrarna Iris och Sally i hängmattorna på verandan.


Skolan hade varken dusch eller toalett inomhus. Stefan byggde om det tidigare köket till badrum och bytte till sig ett badkar mot en chokladask. En ombyggd ribbstol får göra tjänst som handdukshängare.


På den gamla affärsdisken står en kulram som fanns i skolan. Ovanför hänger en amerikansk flagga som lär ha varit en gåva från ett amerikanskt fartyg som fick hjälp vid en förlisning.


I gästrummet är golvet i originalskick. Tapeterna kommer från Sandberg Tyg & Tapet och filtarna är köpta i Marocko.


Sovrumstapet från Sandberg Tyg & Tapet och pläd från Harry’s Hardware.


På vinden bor de vuxna barnen tillsammans.

Foto Stefan Anderson och Erik Josjö Text Anders Bergmark

Hemmet publicerades i augustiumret av ELLE Interiör från 2010.

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar