Annons

Annons

Hemma hos: Nyanser av svart

Två våningar upp i ett skruttigt trapphus på Kungsholmen i Stockholm kliver man rakt in i ett stramt, monokromt kök. Här bor stylisten Sofia och modefotografen Nils i en sekelskifteslägenhet som känns lika mycket kreativ studio som stillsam viloplats. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek! 

Annons

När Sofia och Nils flyttade in 2006 gjorde de om det mesta i lägenheten.
– Bland annat öppnade vi och rev ut en gammal parkett. Under var det ett jättefint trägolv, men när vi var klara med väggarna var det så många nivåskillnader att vi bestämde oss för att lägga in ett nytt plankgolv, men göra det på rätt sätt. Det känns modernt samtidigt som vi har respekt för det gamla, berättar Sofia.
Alla golv målades i samma vita nyans, liksom socklar, köksluckor och tak. De valde matt färg på snickerierna, vilket ger stuns i det vita men naturligtvis inte är helt praktiskt när man har barn. Ordet praktiskt har å andra sidan ingen större tyngd i det här hemmet. Garderoberna, till exempel, åkte ut med den gamla planlösningen.
– Grejen är, säger Sofia, att vi renoverade bort all förvaring. Och det var verkligen värt det. Det blev så mycket sjystare.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Ovan: På ena sidan väggskåpet står en Thonetstol, på den andra en lampa från Jieldé. Den avklädda Pia-lampan i taket blev över från ett inredningsprojekt. Nedanför står ett egendesignat soffbord på en matta från Bo Concept. Fåtöljerna är köpta på Blocket och soffan är ett utställningsex från Bo Concept.


Väggskåpet är omlackerade Ikeastommar med en snickeritillverkad, 450 cm lång bänkskiva (som inte var en barnlek att få upp i lägenheten).


Bokhyllan är platsbyggd. Längst upp står delar av Sofias ansenliga samling glasvaser. Köksstommarna kommer från Ikea men luckorna är beställda från snickeri. Bänkskivan är i laminat och avställningsytan i carraramarmor.


Vitrinskåpet är köpt i Tyskland. ”E:t” längst upp är köpt på Lauritz.com.

Många av möblerna har paret lackerat om och beställt nya delar till, andra har de ritat själva och tillverkat på snickeri. Sofia är dessutom svårt loppisberoende och har ett lager med fynd i ett uthus hos Nils lillasyster.
– Vi faller ofta för industriella grejer, gärna lite slitna och patinerade. Jag går på känsla och är inte så noga med designernamn. Men om jag ser något jag gillar och inte slår till så ligger jag vaken på natten och grämer mig.


Köksbordet i valnöt är köpt på Julie & Clark och industrilampan i taket är ett antikfynd.


Lägenheten har ingen hall, från trapphuset kommer man rakt in i köket. Rullbordet kommer från Ikea. Lampan högst upp på Elfahyllan är ritad av Christian Dell.


Bruna plastflaskor från Sofias pappas samling. Runt det fyrkantiga bordet från Room står en Eamesstol och skolstolar som Sofia målat vita. Liknande lampsocklar med textilsladd säljs av Nud. Väggklockan kommer från Gamla Lampor. Ramade planscher från Moderna museets butik.


I Los rum ligger en matta från Hay bredvid metallbordet från Habitat och de loppisfyndade pallarna.

Efter gliringar från vänner om att barnen, femåriga Lo och Uma som är två, kommer att behöva gå i färgterapi försökte Sofia sig på turkos i deras rum. Men i allt det vita kantrade färgen så starkt åt grönt att den blev helt omöjlig.
– Jag har försökt att addera färg i mitt hem ett antal gånger, men det åker ut lika fort igen. Jag tror att när man jobbar så mycket med färg som vi så behöver man vila hemma, säger hon.


I brist på garderob hänger kläderna på en ställning, liknande säljs av Gordons Butiksinredningar. Golvlampan är en Ikeamodell som inte tillverkas längre. Pallen och vasen är loppisfynd. På väggen hänger motivet Venice av Vladimir Dubko/Wonderwall. Sängkläderna kommer från Himla.

Av Lotta Agaton Foto Pia Ulin
Hemmet publicerades i sin helhet i oktobernumret av ELLE Interiör från 2010.

DELA (2)
PINNA (1)

Annons
Annons

Annons

Laddar