Annons

Annons

Hem: Kärlek till kontraster

Arkitekterna Hanne och Hans fick chans att planera sin nybyggda Malmövåning efter egna idéer och lyckades skapa ett stämningsfullt boende med nästan gammaldags charm till sig och barnen. Ljuset flödar fritt över det svarta golvet och kök, matrum och vardagsrum flyter ihop utan tydliga gränser.

Annons

Ovan: Den stora mattan i vardagsrummet köpte Hans och Hanne på utförsäljning för en billig peng. Här ligger hela familjen och tittar på tv tillsammans. Skinnsoffan har Hanne haft i nästan 25 år: ”Det var min allra första investering, köpt för min första lön.” Kuddar från Svenskt Tenn, Olsson & Gerthel och Lilla Svarta. De små träpallarna är designade av Nanna Ditzel och golvlampan kommer från Artemide. Bänken som fikonträdet står på har Alvar Aalto ritat för Artek.


Området i Västra Hamnen i Malmö ändras hela tiden. Det har byggts ?väldigt många nya bostäder, lite för många. Det saknas ?gröna luftfickor mellan husen. Men det har också satt sig lite, blivit mer bovänligt. Det har också flyttat hit en massa barnfamiljer, och alla barn som leker ute skapar lite liv mellan husen.

– Vi föll för platsen, himlen, ljuset och luften. Och känslan av att vara mitt i en stad. Men vi föll också för husets arkitektoniska uttryck. Och möjligheten att komma in i projektet i en tidig fas gjorde ju att vi kunde påverka utformningen av planlösningen så mycket som vi gjorde, berättar Hanne Birk. Vi slog samman två lägenheter och ändrade på i stort sett alla rum. Vi strävade efter att få mer rymliga sammanhängande ytor och så få rum som möjligt. Det handlade mest om att öppna upp. Och att få till genomgående öppningar så att ljuset kunde flöda från rum till rum.

– Det första vi gjorde var att måla golven svarta. Sedan tog det lång tid att få fram rätt stämning i lägenheten, det jobbar vi delvis fortfarande på. ?Om man är van vid att bo i gamla lägenheter kan det vara svårt att bosätta sig i nya rum utan någon egen historia. Nya rum är barskrapade på allt, vilket i och för sig också kan vara en fördel, men i gamla bostäder finns spår av gångna tider som ger rummen en själ. Det har inte nya lägenheter på samma sätt.


Gungstolen RAR Rocking Chair och det lilla bordet är designade av paret Eames. Den stora tavlan, målad av Jon Gislason, bytte Hanne till sig av konstnären mot ett cateringjobb. Fina ”cirkuskudden” i soffan kommer från butiken Lilla Svarta.


Längs den långa väggen i matrummet sitter hyllor från danska At-bo Reolen. I dem ryms familjens böcker och ovanpå står delar ur Hannes älskade porslinssamling. Den gula plattan är gjord i lavasten och kommer från Lilla Svarta.


Hans och Hanne valde bort överskåpen i köket och gjorde en stor öppning i väggen ut till matrummet, allt för att ljuset skulle få flöda så fritt som möjligt. Borden är Ikeas Melltorp, som de låtit sprutlackera i två olika gula nyanser. Stolarna är Arne Jacobsens Sjuan och 60-talslamporna Splügen Bräu är designade av Achille Castiglioni för Flos. Hyllsystemet som löper längs hela väggen kommer från At-bo Reolen.


Familjen älskar att laga mat och köket är välanvänt. Köksinredningen kommer från Myresjö och fläkten från Siemens. Bänkskivan har lutats svart och sedan vaxats. Pallen är från Ikea och trasmattan har Hans farmor vävt.


Hyllan över matplatsen i köket är en förlängning av den i matrummet och kommer från At-bo Reolen. Köksbord från Ikea och orange Vitrastolar signerade Eames. Det vackra keramikfatet på väggen är av Arthur Percy och en gåva från en kär vän. Till höger en liten samling av Hannes favoritporslin, av Arthur Percy och från Royal Copenhagen. Tekannan har Hanne köpt i Vietnam, tesilen i mässing är en gåva och ljusstaken är köpt på Lauritz.com


Väggarna i sovrummet är målade i en lugn grön ton. Det vackra överkastet kommer från Hay. Golvlampa Tolomeo från Artemide och på andra sidan en rå lampsockel med vinröd tygsladd från Byggfabriken. De svarta kuddarna på sängen har Hanne sytt, den hallonröda kommer från Norrgavel.


 – Jag älskar färger! Jag använder ofta färg för att skapa den stämning jag vill åt i ett rum. Men det är viktigt att de olika tonerna i lägenheten fungerar tillsammans, de måste vara i harmoni med varandra. Det ska finnas ro och stillhet, och ögonen måste ?få vila även om det är mycket färg omkring en, ?säger Hanne.

Av Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel
Hemmet publicerades i sin helhet i aprilnumret av ELLE Interiör från 2010.

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar