Annons

Annons

Hem: Gotländsk dröm

Med noggrant utvald begagnad inredning, genuina material och fingertoppskänsla skapade fotografen Peter Gehrke och hans familj sitt perfekta sommarhem på Gotland. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

Annons

Som en av Sveriges mest efterfrågade modefotografer hör det till Peter Gehrkes vardag att se helheter och hitta rätt uttryck.
– Det finns en estetisk tanke i allt jag gör, även om jag fotograferar människor och inte rum, konstaterar han.
Den begåvningen kom väl till hands när han och familjen skulle förverkliga sina tankar om ett nytt sommarhus. Peter, Julia och barnen Vincent, 10, och Adrian, 6, hade tillbringat många somrar i Stockholms skärgård och längtade efter ett lantligt beläget ställe med en rustik, provensalsk känsla. De hittade rätt hus i det låglänta och bördiga jordbrukslandskapet på södra Gotland.


– Vi fick höra genom en bekant att huset var till salu. När vi såg det kände vi direkt att det var rätt. Vi tyckte om färgerna och patinan utvändigt, men invändigt gjorde vi om i princip allt, berättar Peter.
Renoveringen blev ett stort projekt som sträckte sig över tre fyra år. Peter och Julia visste hur de ville att huset skulle bli och lade ner mycket energi på att hitta material som skulle skapa rätt atmosfär, som till exempel sandsten till golvet i orangeriet. Där det gick tog de vara på det som fanns. Originalgolven vaxades till en mörk, blank finish. Det mesta av den fasta inredningen som behövde bytas – kranar, hoar och dörrar bland annat – hittade de på Nacka Byggnadsvård och fraktade till Gotland. På bilden syns husets nyare del med det tillbyggda orangeriet.


Stora delar av möblemanget är köpta på Stadsauktion och Auktionsverket, annat är arvegods eller hemsläpat från resor. Peter och Julia anlitade enbart lokala hantverkare som kände till huset och hade kunskap om gotländska gårdar. De blommiga möblerna är köpta på Stadsauktion, lampan är från Thailand och den blommiga Zoffanytapeten kommer från Björklund & Wingqvist.
– Vi ville skapa ett slags hemtrevnad, ett ställe där man kunde njuta och ladda batterierna. Det skulle vara mysigt och opretentiöst, lätt att ha gäster på besök och barnen skulle kunna springa ut och in utan att behöva vara rädda om golvet, säger Peter.


De flesta möblerna är köpta på auktion eller antikaffär. Det vackra sandstensgolvet tål att man springer ut och in.


Huset består av två sammanbyggda delar, den ena från sekelskiftet och den andra ännu äldre. En liten väg slingrar sig bort mot den långgrunda sandstranden. På baksidan byggde de ett uterum, ett orangeri med golvvärme där man äter och umgås i ljuset som silas in genom grönskan.
Med huset följde en stor fruktträdgård där Peter får utlopp för sin odlingslust.
– Trädgården är säkert hundra år gammal. Man kan få vad som helst att växa där, jag fick till och med rosmarin att övervintra.


Begagnad däcksstol, liknande finns till exempel hos Svenssons i Lammhult. Den råa brädväggen är målad med matt väggfärg.


En chesterfieldgrupp kring bordet i glas och jakaranda designat av Illum Wikkelsø.


Runt köksbordet står barstolar från Estland och ovanför hänger en verkstadslampa från danska E-form.


Badrummet ville de ha så rått som möjligt. Det emaljerade gjutjärnsbadkaret, duschgolvet i marmor och alla kranar kommer från Nacka Byggnadsvård.

Av Gill Renlund Foto Martin Löf Text Anders Bergmark

Hemmet publicerades i juni/julinumret av ELLE Interiör från 2010.

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar