Annons

Annons

De 10 största inredningstrenderna 2016Halva 2016 har gått och det är dags att göra ett halvårsbokslut. Vilka är egentligen de största trenderna 2016? Vi ger dig hela listan!


I inredningsvärlden ser vi trender komma och gå. Under 2016 har många trender etablerat sig starkt och nu när halva året passerat är det tydligt: här är årets största inredningstrender!

Läs också: 12 spännande trender att hålla koll på inför 2016

1. Mörka toner

DIMORESTUDIO_SALONE_2016_131

Foto: Dimore Studio

Annons

Vitt och fräscht i all ära – men nu är det är inte längre det ljusa som gäller. I år ska vi i stället låta de mörkare tonerna ta plats. En trend även den framgångsrika inredningsstudion Dimore Studio snyggt tolkade i utställningen Intermissioni under möbelmässan i Milano i år.

Läs också: Stylisten: Så inreder du med mörka väggar

2. Klassisk elegans

900_ADEA-DAYBED-SLIDER_ISO_001

Broberg & Ridderstråles dagbädd för Adea

Priset ELLE Decoration delade ut för Årets Möbel till Ilse Crawfords dagbädd för Ikea är ett tydligt bevis på att vi i år ska vi satsa på en mer elegant inredning. Förutom Ilses dagbädd Sinnerlig visades gott om tjusiga exemplar på Stockholm Furniture Fair i år, bland annat Broberg & Ridderstråles dagbädd för Adea som faller helt i linje med temat. Till detta väljer vi en sparsmakad färgskala i beige, grått, ”greige” och natur i kombination med att investera mer i vår inredning. Förutom dagbäddar är speglar och konsthantverk  viktiga inredningsdetaljer i den klassiska elegansen.

Läs också: Experten: Så väljer du rätt grå nyans till väggarna

3. Grönt

samlat_intryck_hyllor-700x934

Foto: Andrea Papini Bild från hemma hos-reportaget ”Ombonad industri med vackra stilleben”

Den gröna inredningen släpper inte taget om oss – och inte heller vi om den. Vi älskar grönt och vill mer eller mindre leva i en djungel. Vi fortsätter därför att ta in naturen i våra hem och väljer även allt mer naturnära material och hantverk som faller hand i hand med den gröna trenden.

Läs också: Så odlar du på liten yta – 7 snygga tips

4. 70-tal

trend_70-tal

Sammetspuff, Kullaro, knutkudde Knot, design Ragnheidur Ösp Sigurdardóttir, Design House Stockholm, lampa Multi-Lite, Gubi.

I år ser vi fortsatt mycket influenser från detta omsusade decennium, känt för sin fotriktighet men lika mycket för glamouren à la Studio 54 i New York och en stark flirt med art déco.

Läs också: Här är de 10 hetaste möbeltrenderna just nu

5. Matta på väggen

03.-carpet-on-the-wall

Via: Homedit

När Mattias Stenberg gjorde sina prisade mattor för Asplund var vi många som kände att de verkligen tålde att placeras uppåt väggen, så sinnrika och konstfulla är de. Så i år flyttar helt klart mattorna upp på väggen! På årets mässa hade både Gubi och Normann Copenhagen underbara mattor på monterväggarna.

Läs också: Så inreder du med mattor på väggen – 10 fina tips!

6. Småbord

serveringsvagnar-700x389

Julius serveringsvagn, Klong. Litet bord av Jasper Morrison, Fredericia.

Den nya tidens trendiga möbel är nätta, lättplacerade småbord med arkitekturkänsla. Vi säger bara: ja, tack! En trend som går hand i hand med att allt fler bor på mindre ytor.

Läs också: 7 snygga serveringsvagnar – från budget till lyx

7. Hantverk och traditioner

samlat_intryck_tavla

Foto: Andrea Papini Bild från hemma hos-reportaget ”Ombonad industri och vackra stilleben”

Allt fler designföretag framhäver vikten av hantverk och tradition och hur vi inreder följer efter. Att berätta sin historia har länge varit viktigt för designföretag, och i år är det det mer än någonsin. Även nystartade företag betonar kopplingen till hantverkskunnande och mångåriga traditioner, de företag som har ett jubileum att fira gör det storslaget och även unga formgivare vill gärna se sig som länkar i en kedja av traditioner och kunskap. Därför satsar vi nu på allt fler unika inredningsdetaljer i våra hem och vi värnar mer om att inredningen ska kännas personlig och inreder därför med konst, keramik och udda detaljer.

8. Barn

02_H-Horse

Gunghäst H-Horse av Nendo för Kartell.

Visst har det funnits designermöbler för barn och leksaker av kända form
givare förut, men i år var det tydligt att många företag börjat se möjligheterna i att formge speciella möbler och kollektioner för de minsta. Svenska Front och deras stiliga gunghäst väckte mångas habegär under möbemässan i Milano och plastmöbelspecialisterna Kartell slog till med en hel kollektion med barnmöbler.

Läs också: Här är nästa års 4 största trender – enligt inredaren Hanna Wessman

9. Terrazzo

terrazzo

Tapet, Photowall. Bord Tabula, Note Design Studio för Fogia.

Den klassiska terrazzotekniken vi tidigare oftast sett på golv och väggar syns nu även på möbler, inredningsaccessoarer och tapeter. Helt klart en trend att hålla ögonen på!

10. Trärent

Tre-Sekel-Emma-Olbers-bord-Landala

Hand i hand med hållbarhet, långsiktighet och den gröna trenden väljer vi mer och mer trärena material i vår inredning i år. Den svenska formgivaren Emma Olbers och hennes makalöst vackra bord Landala för Tre Sekel, som lanserades i tidigare år, är ett bra exempel på detta. Olbers och Tre Sekel delar hängivelsen för hög kvalité, bra design och hållbarhet som på ett bra sätt förvaltas i det nya bordet!

Läs också: 7 trendiga saker i trä – under 300 kronor

Du kanske också gillar:

DELA (438)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar