Annons

Annons

Harmoniskt hemma hos stjärndesignernHemma hos formgivaren Johan Ridderstråle möter det tidiga 1900-talet 2000-talet. Varma träslag och dova pasteller sätter färg på den ljusa lägenheten.


Ett stenkast från folkvimlet på Götgatan råder ett vilsamt lugn. Mjukt dagsljus sveper över såpade trägolv, och spegeldörrar, takrosetter och stuckatur bildar en skön symbios med minimalistiska möbler och ting. Här i ett hus byggt 1907, har Johan och Johanna Ridderstråle skapat den känsla av trivsel och kvalitet som kommer av en genomtänkt och långsam inredning.

Annons

Av Cia Wedin
Foto
Stellan Herner

Gilla ELLE Decoration på Facebook

vardagsrum_livingroom_gardiner_curtain_rosa_pink_Foto_Stellan_Herner

Johan är ena hälften av formgivarduon Broberg & Ridderstråle. Karriären har gått spikrakt uppåt efter succén med möbelserien Tati för Asplund. Johanna är psykolog. Intresset för inredning, design och arkitektur har de gemensamt, men inte förrän nyligen har de skaffat sitt första ”riktiga” hem.

– Vi träffades och flyttade ihop i en studentlya på 15 kvadrat, och där blev vi kvar, berättar Johan. Trots att det var litet trivdes vi väldigt bra.

vardagsrum_livingroom_soffa_blue_Foto_Stellan_Herner

Med åren har Johan och Johanna blivit ”experter” på att klara sig med ett fåtal saker. Det visade sig vara en styrka när de skulle inreda lägenheten.

– Vi har väntat in och låtit det ta den tid vi behövde för att välja material och färger. Men gillar man inredning och design så är det ju något man vill hålla på med, alltid!

 

kok_kitchen_Foto_Stellan_Herner

När det är dags för ett nyinköp råder det dock ingen tvekan om den estetiska linjen: samtida design blandat med klassiker, vardagliga material som möter mer exklusiva, vackra inbundna böcker bredvid högar av arkitektur- och inredningsmagasin. Eller lyxiga franska (rosa så klart) tulpaner och ett par kvistar körsbär i en enkel cylindervas.

kok_matplats_kitchen_diningroom_Foto_Stellan-Herner

Med 65 kvadratmetrar och tre meter i takhöjd kan Johan nu också testa sina egenritade möbler i vardagen.

– Inredningen tål att förändras om jag behöver ta hem en prototyp eller idé, säger Johan.

sovrum_bedroom_forvaring_Storage_Foto_Stellan_Herner

Men det kräver en tydlig arkitektonisk grund.

– Vi har valt att låta träslaget alm återkomma i kök, vardagsrum och sovrum, och lyft fram gränsen mellan de olika rummen. Det där lite odefinierbara som man mer känner än kan räkna ut på förhand. När vi vände på dubbeldörrarna mellan vardagsrum och sovrum fick vi till exempel ett bättre definierat hörn vid fönstret i vardagsrummet.

sovrum_gardin_bedroom_curtain_-Foto_Stellan_Herner

Konsten att blanda ”högt och lågt”, utan att fastna i kliché eller pretention är påtagligt närvarande i hemmet. Och befriande nog ligger anspråkslösheten till hands alldeles intill det estetiskt precisa.

Reportaget publicerades ursprungligen i ELLE Decoration nr 1 2015

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (28)
PINNA (1)

Annons
Annons

Annons

Laddar