Annons

Annons

”Jag gör inte saker som smälter in”
Hypade stjärndesignern Lee Broom är i Sverige för att lansera sin nya kollektion – inspirerad av art déco, teatervärlden och det egna pojkrummet. Se bilderna på den unika kollektionen och läs en intervju med Lee Broom här.

Annons
Lee Broom

Lee Broom

Lee Broom är Shakespeareskådisen som blev modeadept till Vivienne Westwood och startade sitt eget designföretag 2007. I dag är han i Stockholm för att presentera sin senaste kollektion, inspirerad av art déco och teatervärlden.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Berätta om den nya kollektionen. 

– Det finns referenser både till art déco och till min bakgrund inom teatern. Jag är utbildad på dammodelinjen på Central Saint Martins och tänker fortfarande i termer av kollektioner – jag låter produkterna förändras från säsong till säsong. Hos Vivienne Westwood lärde jag mig att använda mig av historiska referenser. I höstens kollektion har det bland annat varit art déco. Just nu är det mer 1950- och 1960-tal och även 1980-tal. Jag har upptäckt att jag har börjat rita saker som jag hade i mitt rum när jag var liten, haha.

Beskriv din stil.

– Jag gör ju inte saker som smälter in i bakgrunden direkt. Jag växte upp inom teatern där blyghet och återhållsamhet inte är en del av bilden, däremot drama och att väcka känslor. När jag designar börjar jag alltid med estetiken och känslan. Funktion är viktigt, men den kommer senare.

Vad arbetar du med nu?

– Just nu förbereder vi presentationen av en ny serie vaser, mina första, i min butik under London Design Week. Vi ska förvandla butiken till en blomsterbutik, det kommer att bli fantastiskt.

Text Anders Bergmark

Här är delar av Lee Brooms höstkollektion.

leebroom2

Ring light

Ring Light är tillverkad av en polerad mässingsglob, genomborrad av ett cirkelformat och dimmbart självlysande rör med ett hänge av enkelhet och elegans.

leebroom7

Crescent Light

En upplyst glob delad i hälften avslöjar ett halvmåneformat mässingsinstrument. Crescent Light kombinerar sömlöst det solida och ogenomskinliga.

leebroom16

Chapel light

Med en tusen år gammal teknik skapar Chapel Light ett geometriskt mönster, ett blyinfattat handmålat glasfönster under en svart kupol som kastar ett varmt sken.

leebroom_1

Split mirror

Med precision har spegelskivan beskurits och sedan förflyttats från sin ursprungliga position som avslöjar en ekdekor i den svarta ramen.

leebroom3

Hoop Dining Chair

Tillverkat av pulverlackerat stål bildas ryggstödet till Hoop Dining Chair av en enda ring, placerad på stolsbenen som sammanflätats till en piedestal. Sits och rygg är klädda i kvadratull. Lanseras i två uppsättningar: satin svart stål och borstad mässing.

leebroom15

Hanging Hoop Chair

Sits och rygg är klädda i kvadratull. Lanseras i två uppsättningar; satin svart stål och borstad mässing.

leebroom5

Fulcrum light

Som ett resultat av fortsatt utforskande av medelpunkt och stöd är Fulcrum Light ett slimmat hänge av polerad mässing och cylindrar upphängda runt en central sfär. Lanseras i två färger: krom och mässing

leebroom6

Crystal Tube

En längd av handslipade blykristaller omsluter en LED-ljuskälla, vilket resulterar i ett gnistrande och lyxigt självlysande Lysrör.

leebroom9

Carpetry Wall Light

Vägglampan består av en stor spunnen kopparkupol fodrad med en skräddarsydd ullmatta. Carpetry Wall Light överför den traditionella persiska mattan till en ny yta.

leebroom11

Carpetry Chaise Longue

Likt en matta som skakats och i samma stund stelnat till är Carpetry Chaise Longue en skulpturliknande möbel fodrad med en skräddarsydd ullmatta. En möbel i rörelse som samtidigt bjuder in till en varaktig plats att luta sig emot.

leebroom12

Acid Marble Table Lamp

Ett lager av vit carraramarmor och syrat gultonat glas är sammanfogade för att tillsammans bilda en cirkulär ljusspridning av denna skulpturlika bordslampa. Lampans bas består av en enhetsvart Marquina-marmor. Genom att låta carrara- marmorns vener synliggöras genom glaset ger lampan ifrån sig ett gulaktigt sken vilket ger detta klassiska material en mycket lekfull twist.

leebroom14

leebroom13

Acid Marble Coffee Table och Acid Marble Console Table

Ett lager av vit carraramarmor, svart nero Marquina marmor och syrat gultonat glas har sammanfogats tillsammans för att bilda dessa moderna, skulpturliknande bord. Venerna i carrara-marmorn är synliga genom glaset som tillåter marmorn att skifta i gult vilket ger detta klassiska material en mycket lekfull twist.

Återförsäljare av Lee Brooms nya kollektion är bland andra Planoform, NK Inredning och Room.

DELA (58)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar