Annons

Annons

Gör som Anna Malmberg och inred med kaktusar
kaktusar krukor anna malmberg

Även den som saknar gröna fingrar brukar kunna hålla liv i en kaktus – det är dessutom både snyggt och gör att alla kan hoppa på den gröna våg som sveper över inredningsvärlden just nu. På Trädgårdsmässan pekades just suckulenter – växter som samlar vatten i tjocka, köttiga blad eller stjälkar – ut som en av vårens stora trender. Alla kaktusar är suckulenter, men alla suckulenter är inte kaktusar. Inspireras av vår bloggare Anna Malmberg på Northern Delight och blanda både kaktussorter och krukor för att ge ditt hem en grön touch! FOTO: Anna Malmberg

Annons

kaktusar krukor anna malmberg 2

Så sköter du en kaktus: Kaktusar är förhållandevis enkla att sköta om, eftersom de bara kräver sparsam vattning då och då. De samlar vatten i sina tjocka blad. Den vanligaste dödsorsaken bland kaktusar är faktiskt övervattning!

Kaktusens behov ser olika ut under året och kan delas upp i fyra delar.

Vår: I mars är det dags att väcka kaktusen ur vintervilan, genom att under varma dagar duscha plantorna med en blomspruta. Efter ett par veckor kan du börja vattna – det sker bäst på morgonen under soliga dagar och bara om kaktusen är riktigt torr. Skugga växten från den starka vårsolen. Plantera om unga kaktusar varje år och äldre plantor vartannnat eller vart tredje.

Sommar: Kakusten växter och behöver mycket vatten. Duscha gärna soliga mornar och vattne 2–3 ggr i veckan. Låt dem inte torka emellan. Gödsla med flytande kaktusnäring en gång i månaden. Du kan flytta ut din kaktus, så länge du skyddar den mot regn.

Höst: När det blir svalare ska kaktusarna vattnas mer sällan. Avbryt vattningen i oktober och placera kaktusen svalt, helst omkring +10 grader C, och så ljust som möjligt.

Vinter: De flesta kaktusar vill ha en ljus och sval vintervila för att blomma. Har du ingen sval plats att ställa dem på, vattna en skvätt varannan vecka.

Källa: Uppsala Universitet

kaktusar krukor anna malmberg 3

DELA (4)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar