Annons

Annons

Allmoge och popkonst i idyllisk 1900-talsgård


Allmoge och popkonst i idyllisk 1900-talsgård

När Jonas Walla och Maja Söderlund tog över familjegården i Söderhamn 
var det viktigt för dem att göra den 
 till sin – och samtidigt hitta tillbaka
 till husets gamla själ.


Från allmoge till popkonst och allt däremellan, så beskriver Jonas Walla sin och sambon Maja Söderlunds inredningsstil som tillsammans med gamla möbler som alltid stått i huset har gjort familjegården i Söderala utanför Söderhamn till deras hem.

Annons

Av Eva Lindh
Text Helena Skoog
Foto Anna Kern

fönster med pelargoner matsal med generöst träbord och en vacker kakelugn

– Vi går väldigt mycket på känsla och allt vi ställer in i huset är sådant vi tycker om. Allt ska ha en funktion, men det ska också ha en fin form eller fin färg. När vi möblerar ett rum tänker vi mycket på att färgerna ska harmoniera i allt från väggar till mattor och textilier, säger Jonas Walla.

Gilla ELLE Decoration på Facebook

Han arbetade som fotograf i Stockholm när han fick barn och så småningom flyttade tillbaka hem till Hälsingland 2011, men han fortsatte att pendla till olika uppdrag i Stockholm. Även sambon Maja Söderlund, som arbetar som hårstylist, kommer härifrån från början och tillsammans har de renoverat, rustat upp och möblerat Jonas barndomshem för att det ska passa deras familj, med barnen Py, 1, och Sixten, 6.

1900-talsgård i Söderhamn

– Det är så enkelt att bo här med barn, säger Jonas. På vintern kan vi bara gå över gatan och dricka kaffe och åka pulka, det är nära till fjällen och skidbackar, och samtidigt bara någon timme till Stockholm. Vi har skärgården här och kan åka ut till stugan på somrarna. Bara att ha den här gräsmattan med hagarna runtomkring …

Jonas mamma Ewa är designern bakom modeföretaget Ewa i Walla och han har alltid fotat för henne, men när hon ville trappa ner lite undrade hon om Jonas var intresserad av att börja jobba i företaget.

– Jag började på halvtid. Jag ville inte släppa plåtandet helt, men
sedan drogs jag in och upptäckte att det var så jäkla roligt. Det var så kul att jobba med människor i team på en kreativ arbetsplats.

hall i allmogestil med pärlspont och generösa pardörrar

Efter ett tag blev Jonas vd i företaget och i somras tog han över ägandet helt. Ett beslut som förstås har knutit familjen ännu starkare till Söderhamn och Hälsingland.

Huset, som byggdes 1912 av gammalt återvunnet virke från den gamla släktgården från 1700-talet som stod på tomten innan, renoverades på 1960-talet i den tidens anda.

– Gamla kakelugnar lyftes ut, de satte in gabondörrar och smala tak- och golvlister. Nu försöker vi återställa huset till hur det såg ut när det byggdes. Allt vi gör ska kännas början av 1900-talet.

Jonas och Maja har satt in spegeldörrar, byggt höga golvsocklar på övervåningen och knackat fram de gamla takbrädorna. Nästa projekt är köket, som ska gå i samma stil som övriga huset.

barnrum med antik växasäng

– Det är spännande, men det är extremt många val. Allt från golv och kakel till fläkt, vitvaror, kranar … Vi vill inte köpa ett färdigt kök utan försöker åka runt och hitta gamla vägghängda skåp i antikaffärer och på loppisar och auktioner. Det ska kännas som ett gammalt originalkök, men ändå vara funktionellt och modernt. Vi vill ha skåp och hyllor med patina och soul i.

Just att hitta och behålla den gamla själen i huset är något som återkommer när Jonas Walla pratar om hur de har tänkt när de har gjort gården till sin. Eftersom hans föräldrar bodde i huset innan var det också viktigt för dem att sätta sin egen prägel på det.

kontor med teakmöbler och vackra tapeter

– Man vill ju inte känna att man bor kvar hemma hos föräldrarna, haha. Vi ville i största möjliga mån börja från scratch och möblera upp huset på nytt med våra ögon, efter vårt tycke och smak.

Men renoveringen har skett varsamt och har mer handlat om att hitta tillbaka till hur huset en gång såg ut än om att bygga nytt.

– Vissa saker – gamla saker som vi har fastnat för och som har stått här i många år, kanske hos flera generationer och som har sin plats här – har fått vara kvar. Vi gillar mixen av det gamla från gården som får möta nya saker och loppisfynd som vi har hittat. Mina föräldrar är också väldigt intresserade av inredning, så det var mysigt och fint här innan också, men vi har tolkat huset på ett annat sätt.

Namn: Jonas Walla och Maja Söderlund, Sixten, 6, och Py, 1.
Gör: Jonas är vd och ägare 
av Ewa i Walla och Maja är hår-
stylist på Mikas Looks.
Bor: I Söderala utanför Söderhamn i Hälsingland.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

13
Visa bildspel

/
...
Visa mer

DELA (0)
PINNA (13)

Annons
Annons

Annons

Laddar