Annons

Annons

Följ de här enkla knepen och du kommer garanterat hitta skogens guldKantareller kallas ofta för skogens guld, dock kan de vara lite knepiga att hitta. Men oroa dig inte – ELLE Decoration hjälper dig!


ELLE Decorations svampskola fortsätter – den här gången tar vi oss an kantareller och var och hur du enklast hittar dem.

Att hitta kantareller, skogens guld, kan vara en sport i sig – men för den som lägger ner tid på att hitta sin plats finns det stor belöning att finna.

Missa inte någon del av ELLE Decorations svampskola:

Nybörjarguiden: Så lyckas du med svampplockningen

Annons

9 godaste matsvamparna som du kan plocka och laga själv

7 måsten som gör svampjakten till en lek

plocka-kantareller-guide

Vilka förutsättningar behöver kantarellen för att den ska växa mycket?

Om det blir en bra svamphöst eller inte beror på flera saker. Bland annat spelar nederbörd, temperatur och vind in. Oftast är en våt sommar ett tecken på en rik svamphöst.

Ett torrt år gör det däremot svårare för kantareller att trivas och då växer de längs fuktstråk och på andra ställen där fuktigheten har varit relativt hög trots torrt väder.

Vart i Sverige växer kantarellen helst?

Eftersom kantarellen inte är särskilt kräsen av sig finns den i många skogar runt om i Sverige. Den växer gärna kring Stockholmstrakten och runt fjäll men finns i princip i hela landet. Gällande trädslag trivs kantarellen ihop med flera av de vanligaste som tall, björk, asp, gran, ek, hassel, bok och lind.

Vart i skogen hittar jag kantarellerna?

Eftersom kantareller behöver växa ihop med levande trädrötter är det svårt att hitta kantareller i väldigt unga skogar. Leta nära trädets rot och fortsätt se dig omkring om du hittar en samling kantareller. Oftast finns det flera i närheten men de kan gömma sig under löv, grenar och gräs.

Har du hittat ett gyllene kantarellställe? Grattis! Svampar växter fort och du kan under högsäsong komma tillbaka två-tre gånger i veckan och plocka dina fynd.

Du kanske också gillar:

DELA (0)
PINNA (0)

Annons
Annons

Annons

Laddar